Не пускаш детето на забавачка – 150 лв. глоба

Глоби и за родители, които не записват децата си в училище
30 сеп 2015 13:42,
19
Не пускаш детето на забавачка – 150 лв. глоба
Снимка: flickr

Депутатите решиха, че ще има глоби за родители, които не записват децата си в училище или детска градина.

Санкцията, която е записана в окончателно приети текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, е от 50 до 150 лева.

Още по темата

В същия размер ще е глобата и за родители, които не осигурят присъствието на малчуганите в забавачка или училище.

От 5000 до 10 000 лв. пък ще е глобата за лица, които без регистрация организират и провеждат дейности по отглеждане, възпитание и обучение на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас с цел издаване на документ за завършена предучилищна подготовка.

Автор или издател на познавателна книжка, учебник или учебен комплект, който разпространява произведението в отклонение от одобрения проект, ще се наказва с глоба или съответно с имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв.

Толкова ще е и глобата за автор или издател, който заблуждава, че познавателната книжка, учебника или учебния комплект, който продава са одобрени от просветния министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като е задължително, трябва да бъде безплатно! Държавата да покрива таксите за градините на децата, подлежащи на задължително обучение.Сега се прибирам от родителска среща в градината. Беше си просто рекет.
11
0
 
13
 
! Отговори
... преди 8 години
Хубаво, ще ме глобят, ама как да го запиша на градина като няма свободни места? Да ме глобят. Пука ми. Нама да запиша детето си в градина, в която 80% са със сини веници, щото видиш лисамо там имало места.
10
1
 
7
 
! Отговори
Одитор преди 8 години
И аз се питам: сега няма система, която да проследи и удостовери, че моето дете ходи редовно на училище в друга страна - членка на ЕС. Не съм се регистрирала в Посолството, имам национален осигурителен номер и ползваме здравни услуги към работодателя ни. Училището е в района, в който живеем, посещават го и децата на други колеги. И сега какво: ще ме глобят ли? Със 150 лева? Ами то повече са разходите за училище. Това не е глоба.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В развитите страни децата могат да се гледат от родителите, а в БГ на сила ги карат да правят децата им роботчета...
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това е "новина"?Че глоби по закон по този повод винаги е имало.А домашно образование отдавна следваше да се разреши. С проверки за усвоения материал, разбира се.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната простотия!Логично е да им спират помощите в такъв случай!Това ще ги засегне повече!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kakvo sa 150 lv te vzimat pove4e pomo6ti
5
1
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Интересно, как ще определят дали детето живее в България или живее извън България, след като няма нормална система за това!? Примерно 2 милиона или повече български граждани постоянно живеят в чужбина, но на българските власти, това не е известно, защото няма работещ механизъм тези български граждани да обявят, че живеят постоянно в чужбина. Те ще бъдат ли глобявани за децата им, които явно учат там някъде в чужбина, но в България това не се знае от властите.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е закон за защита на някои монополи ...
3
0
 
47
 
! Отговори
sos преди 8 години
Нещастни заплатаджии и продажници! Ние се чудим как да си вкараме децата в детските градини,че места все няма,те ще ни глобявали. Кажете си ,че това се отнася за вашият електорат ромите... И как ще стане събирането на глобите,че не се сещаме.? Ако въобще има глоби за тях...
2
0
 
30
 
! Отговори
Пъзел преди 8 години
Това е ясно, но за българчетата, а за другите ?Или ще ги глобяват пък ние ще им плащаме...
1
0
 
22
 
! Отговори
g преди 8 години
***! И как ще ги събират и кой тези глоби ? То и сега има достатъчно законови "стимули" да пускаш детето на училище ама кой ли ги спазва :)