Вън от училище за неприлична снимка във Facebook

Онлайн поведението на децата влиза в правилниците на школата
Обновена: 7 окт 2015 09:08 | 7 окт 2015 09:00,
12
Вън от училище за неприлична снимка във Facebook
Снимка: Reuters, архив

Вече ще изключват от училище, ако от ръководството се натъкнат на неприлично клипче или снимка, които ученик е публикувал във Facebook. Става въпрос за накърняващи достойнството фотоси или кадри, които без разрешението на съученика или преподавателя са качени в мрежата.

Онлайн поведението на децата присъства във все повече училищните правилници, като в някои школа мерките за опазване достойнството на ученици и педагози са строги и безкомпромисни. Така например в 51-во СОУ "Елисавета Багряна" има вече двама ученици, които са били изключени заради крайно неприличното си поведение в социалната мрежа спрямо други хора.

Миналата година момче направило колаж на една своя съученичка, като сложило лицето й върху голо чуждо тяло, след което качило снимката във Facebook, разказа пред "Монитор" директорът на 51-во СОУ Асен Александров.

В правилника на 20-о СОУ също е записано, че ученикът няма право да публикува в електронните медии снимки и информация за съученици и учители без тяхното разрешение, както и снимки и информация за себе си без разрешението на родителите си.

В училищните правилници масово са записани и дейности в полза на училището. За провинилите се ученици са предвидени наказания като чистене на чинове и стени, боядисване на пейки, ринене на сняг, обиране на шумата от двора, подреждане на книгите в библиотеката, помагане в учебния процес на по-малките деца в занималнята и др.

Подобни наказания се прилагат например, ако ученик е бил хванат да пуши или си е позволил три пъти да ползва телефона си по време на час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Roditel преди 8 години
До 9И аз се чудя - Що за наказание е нещо, което всъщност трабва да възпитаваме в децата си?Няма оправия!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тези делегирани бюджети "вън", ама другия път. Ще има порицание, мъмрене, предупреждение ... и учебната година свършила.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха. Стари и драконовски мерки били. В САЩ вече арестуват и солидно глобяват заради такива нападки в интернет, още повече от както един ученик се самоуби затади тях.
4
1
 
15
 
! Отговори
ученичка преди 8 години
Ако го направите това, как ще си намеря новия чичко спонсор ? Министърът ли ще ми купи последния модел смартфон, нови ботушки за зимата и сметките по заведенията ?Не пречете на бизнеса, а го стимулирайте.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще използвам едно клише, използвано от нашите политици :0Образованието ни е в колапс! Жалко, но факт.
2
1
 
17
 
! Отговори
Учител...бивш! преди 8 години
Нищо няма да стане...има Делегирани бюджети!!! Никой с нищо няма да бъде наказан, иначе ако се приложи правилото, ще останат без ученици! Учителите нямат права, директорите си гледат бройката. Всичко е заради изборите,прах в очите!!! А администрацията в училищата си живурка и набъбва...!!! :)
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление са нужни такива мерки. Освен това, подобен тип наказания съществуват и "на запад" и се наричат "ощественополезен труд". Има ги и за малки, и за големи. Не виждам проблем.