Колко жестоки са децата? Кое ги провокира?

Момиче напусна училище заради тормоз от съученички
17 окт 2015 20:15,
62
Колко жестоки са децата? Кое ги провокира?
Тормозената Николета. Снимка: Нова тв

Семейство от Царево търси помощ, след като не срещнало подкрепа и разбиране от ръководството на училище "Никола Вапцаров" заради системен тормоз над дъщеря им.

Николета Градева е в 12 клас, но от седмици вече не посещава учебни занятия заради конфликт с три нейни връстнички, за които семейството твърди, че от години нападат дъщеря им.

"Съученичките ми ме тормозеха по всякакъв начин като ми задаваха нецензурни въпроси, караха момче от съседния клас да нарушава личното ми пространство, обиждаше ме с думи като това, че съм луда", сподели момичето пред Нова тв.

Проблемите на Николета с три от съученичките ѝ започват още в 3-ти клас, когато се записва в училище "Никола Вапцаров" в Царево. Сега момичето твърди, че след кратко прекъсване тормозът продължава. Преди две седмици нещата станали нетърпими.

"Едното от момичетата имаше дързостта да ме заплаши пред класния ръководител с думите: "Искаш ли да те пребием като в 3-ти клас?". Въпросните ми съученички тогава ме набиха много лошо. Имах следи по врата от ноктите им, косата ми беше ужасно оскубана", разказва Николета.

Нейните родители обясняват, че едва след като прочели коментарите под снимките ѝ в социалната мрежа, разбрали, че училището се е превърнало в ад за дъщеря им.

Семейството провело срещи с директора на училището, с класния ръководител, с педагогическия съветник. По думите им без резултат.

В края на септември семейство Градеви подали сигнал до образователния инспекторат в Бургас, откъдето все още чакат отговор. От две седмици Николета не стъпва в училище. Родителите й избрали да завърши средното си образование индивидуално, за да запазят здравето й. Семейство Градеви очаква реакция от образователното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Създали сме общество в което просперират не умните и можещите, а хора които не се церемонят най-нахално да крадат да извъртат изказванията и да се крият за правни неуредици. А хората, които би трябвал да се борят с тях................Какво очаквате от подрастващите?
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 41,Много добре написано, но......няма механизъм по който да стане това! Миналата година от училището на дъщеря ми изключиха един гамен, но от Агенцията по закрила на правата на детето отмениха наказанието и го върнаха...Това е положението......
26
2
 
4
 
! Отговори
РАБОТЕТЕ преди 8 години
За децата щастието е в семейството.Навсякъде другаде средата е конкурентна и човек не може да се чувства истински обичан.Важно е децата да усвояват различни умения за общуване като умение за изслушване ,градивна критика,умение за прощаване, борба със злопаметността.За да се научи човек да общува е нужно да живее в естествена, а не стерилна среда.Ние се шлайфаме един от друг докато се научим ефективно да общуваме.Винаги момичетата могат да се помирят стига да желаят, но и за това са нужни умения
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен 41, преди 8 години
туй са даскалски приказки на хора, бягащи от отговорност.Истината е, че нещата следва да не стигат до там, че тормозеният да си ходи. Трабълмейкърите са онези, които следва да бъдат натирени. И това се случва само с помощта на училищната управа.Няма смисъл тя да се измъква.Всеки е наясно кой отговаря за поверената му общност. Иначе знаем, че на училищата и всички подобни доброзорни нашенски институции най-много им е лесно да подвият опашки и да си седнат на ушите. Но не за това съществуват те.
24
2
 
2
 
! Отговори
истината преди 8 години
Ето затова трябва децата от малки да се записват на курсове по замозащита или MMA.Тъй като държавата не си върши работата, ние трябва да се защитаваме сами
23
7
 
7
 
! Отговори
ало преди 8 години
Повреме на социализма нямаше такива издевателства.А момичетата ждихадистки веднага в изправителен дом.Проклета да ви е демокрацията от която не сме спокойни ни ден ни нощ
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо майката не е преместила дъщеря си още в трети клас когато е започнало всичко в друго училище, ами чак сега дава гласност на случая? Има лесно - училища бол, мести я там и това е. Що за *** родител би държал детето си в такава обстановка 12 години? После какво ще стане от това дете, какъв възрастен ще стане и как ще се бори с живота? Ами ако попадне на мъж насилник? Може би и него ще трябва да търпи просто защото така е научена от майка си. Майката е за бой, не е виновна дъщеря й!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
... дупки.Ако мое дете бива тормозено в училище и там никой нищо не прави по въпроса, ще го спра още на третия инцидент и кракът му няма да стъпи там.Който желае да си "калява" децата. Само дето те няма да се калят, а ще се смотат още повече. Някои могат да изгубят здравето, че и живота си дори. Който ще- да си рискува. Аз бих посъветвала отговорните родители да се възползват от възможностите за преместване или за самостоятелно обучение. Новият закон предоставя по- широки такива.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За безопасността и живота на децата ни в училище отговорност носи училището. Няма какво разни сиви мишки да се скатават с години и да правят поведение тип"ни чул-ни видял". Отговорни са!Още повече, че в случая проблемът е бил от трети клас.Не могат да повлияят на няколко 9-годишни пикли?Просто не щат да се разпратя.А може и бащите им да са дрисл...ьовци,щом щерките им са пикли.Нормално е.С л...на никой не иска да се занимава.Единственият избор на родителите е да си спасят децата от подобни
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Provokirat dezAta na mutrite na novobogataschite s Skapite si Tel. Drehi koli glesotiii koito Mogat da si posvolavat jadat v skapi Rest rojdenis dni provokazia skapi 4asovnizi. I nav ve4e tolerirani ot u4itelite koitier strahuvat ot roditelite na bogataschkite deza
18
1
 
7
 
! Отговори
Правозащитник преди 8 години
Дами и господа-то нашият многоуважаван съд не може да осъди ефективно убийци и изнасилвачи-вие как мислите, че ще накажат някой за тормоз в училище!...то вече е забранено да се повтарят класове, изключване на подлежащи на обучение става САМО с разрешение на Комисията по прамата на детето/ а такова винаги се отказва/ и т.н.т.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са учителите или в с. Царево, цари всички се познаваме през човек сме роднини. Хлапета, на новозобогатяли хотелиери, са си повярвали и си правят каквото си искат. Нали ако е имало такъв побой и сме една цивилизована държава от ЕС, нещата щяха да останат така. Проблема щеше да е решен още при зараждането им, момиченцата щяха да са сложени на мястото си и днес нямаше да четем тази статия. А и родителите и след, трябвало да са по-активни още в 3-ти клас, а не да се стига то тук.
16
4
 
13
 
! Отговори
Няма да се оправим! преди 8 години
"Ако се наложи ще коли и беси учители"...Не е ли велико? И мъдро? С насилие срещу учителите ще борим насилието между децата.
15
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е в ***, ако си повече от другите чалгарите ще те изкарат "не наред с главата" или нещо подобно, само за дето не споделяш низшите им страсти. А като почнеш да правиш хилядарките, както се полага, пак ще те приказват че си такъв и онакъв. Няма угодия на деградиралите чалгаджии и това е.
14
11
 
4
 
! Отговори
разочарован преди 8 години
Абе що за Толкова *** народ е този, българския?!? Говорим за насилие в училище, а тука- ***(форумджиите) говорят за някаква си чалга. Това поведение няма нищо общо с т.нар.чалга от последните 20 г., а с ужасното просто съзнание на простият български народ.
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само децата, хората стават изключително жестоки, когато нищо не ги възпира. Когато се усещат силни и недосегаеми.В жестоко време живеем.
12
0
 
13
 
! Отговори
111 преди 8 години
Браво бе! Текстът е едно към едно от записа на нова телевизия!!! Големи журналисти сте!!!
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом министърите слушат чалга и парадират с това, кво си мислите, че ще прави плебса?
10
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната лигавщина с която ни занимават.
9
8
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ne sravnqvaite semeistvoto ot predi 25 godini,togava be6e drugo ,sega ba6tata bezraboten ot toq vzel zaemi ot onq ne gi vra6ta,maikata pairqsnica,kvo 6te nau4at deteto si ,estestvenno da krade da laje,i taka se po4va cennostite ne sa nasledstvenni,te se predobivat nai ve4e ot roditelite ot tqxnoto povedenie i ot socialnata sreda,sa6toto e i s lo6ite ne6ta