Втора немска: Не пенсионирайте директорката!

Според учители, родители и ученици успехите се дължат на нея
Обновена: 27 ное 2015 09:35 | 27 ное 2015 09:20,
17
Втора немска: Не пенсионирайте директорката!
Снимка: 73.СОУ

Преподаватели, родители и ученици от столичното 73 СОУ (известно още като Втора немска гимназия – б.р.) се обявиха в защита на своята директорка Стела Запрянова след като стана ясно, че тя ще бъде пенсионирана.

Според медийни публикации, над 40 директори на училища в столицата ще бъдат освободени поради натрупана възраст в средата на учебната година.

Преподаватели коментираха, че законът дава възможност на районния инспекторат да прекрати договора на даден директор, но не го задължава да го прави. Те напомниха, че резултатите на 73 СОУ са едни от най-добрите в страната: "Не може да не се свързват успехите и неуспехите на едно училище с качествата на неговия директор".

Родител отбеляза пред bTV, че Запрянова е създала истинска общност с участието на учители, ученици и родители. Към момента 110 учители, както и много ученици и техните семейства са се обявили в подкрепа на директора. Хората се съмняват, че за освободените директорски кресла набързо ще бъдат организирани нови конкурси.

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева подчерта, че няма правомощия да сключва и да прекратява договори на директори.

"Препоръката на министъра на образованието от септември е да се спазва графикът на учебната дейност при такива действия от страна на работодателите", обясни тя.

По думите й проверката е показала, че на Запрянова предизвестие не е връчвано, а от инспектората вероятно са решили да бъдат максимално прозрачни към 33-мата директори с навършени години за пенсиониране и са я уведомили, че това предстои (вероятно след края на учебната година).

На въпрос дали може работодателят да се съобрази с желанието на учители, родители и ученици Стела Запрянова да запази поста си, Кастрева отговори с въпрос: "Г-жа Запрянова като е пенсионирала учители и служители, питала ли е целия колектив? Това е управленско решение".

По думите й подходът към всеки директор в пенсионна възраст трябва да е строго индивидуален, като общата идея е във всяко училище да бъде подготвен кадър, който да поеме поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Мария преди 8 години
:) Наричат я втора немска, по простата причина, че е немска гимназия, втората в гр. София.За жалост млади учители няма, които да заместят по възрастните! Аз съм в подкрепа и на младите учители.., но ги няма! Възнаграждението им е недостатъчно за онова, което правят! Жалко е да се освободи от работа преподават или директор, който се е доказал и е в постоянна подкрепа на училището, учениците и родителите!Моето дете учи точно в това училище и съм безкрайно доволна!
14
2
 
8
 
! Отговори
az преди 8 години
Не познавам Директор, който да иска да се пенсионира.Затова решението на инспектората да им отправи предизвестие и да ги прати на заслужена почивка е правилно. Как да влязат млади кадри в системата, като пенсионерите им се работи? После се възмущаваме, че вдигат пенсионната възраст.Не си мислете, че и се работи заради успехите на училището.Просто ще използва правото си да взима пенсия и заплата!
13
1
 
5
 
! Отговори
Кармина преди 8 години
До муцаабсолютно! че познавам една вече около 30 год. е директор на едно училище...
12
1
 
12
 
! Отговори
муца преди 8 години
да въведат мандатност и за директрите!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой измисли това глупаво компелксарско име ВТОРА НЕМСКА.Училището си е 73-то СОУ.
10
8
 
8
 
! Отговори
абе преди 8 години
До зояСлед като хората, които работят с нея я искат и децата също. Мисля, че в такъв случай е ГЛУПАВО човек да повтаря заучени фрази като папагал. В НПМГ-то като махнаха стария директор какво стана? Пълно е с наркодилъри пред училището. Да, има незаменими хора. Има хора, които влагат сърце и душа в работата си и да- такива хора НЕКА да останат, за да с аполезни за останалите. Принципите са за места, където хората се третират като неодушевени предмети или са средство за спасение от нещо или няк
9
2
 
9
 
! Отговори
8 преди 8 години
До зояА ЗАЩО НЕ КАЖЕШ СЪЩОТО И ЗА ДЕПУТАТИТЕ?!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Депутат над 60 може,но директор не може.
7
8
 
16
 
! Отговори
зоя преди 8 години
Всички, които са на пенсионна възраст да се освободят. Тези директори доживотни ли са? В училище да влязат млади хора. Тези доживотни директори превърнаха училищата в собствени.Положението е същото и във Враца.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазарният принцип в образованието е не само вреден, той е убийствен за народа ни. Никой не уважава бедните държави!Егоизмът и недалновидността ни са потресаващи.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едни ще останат,други не,като в,,Фермата на животните"-Всички сме равни,но някои са по равни от другите".
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на колко е госпожата? Защото Гергина Тончева, директор на НГДЕК беше станала на 100 години. Няма незаменими хора.
3
2
 
6
 
! Отговори
Една преди 8 години
До Мистър УейнАз познавам хора, за които няма други математически гимназии, освен СМГ. Тяхно право е да мислят така. Никой не отрича успехите на първите гимназии. Проактивните ученици могат могат да бъдат успешни и от други училища. Още повече, че системата за оценяване на знанията след седми клас никак не е показателна за възможностите на децата.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак нашите хора ще останат,подмазвачите и некадърниците . Горко на това образование ,начело с Кастревци,които са несменяеми при всички правителства.Това си е чистка като едни остават ,други не.Не се притеснявайте гербери,пак ще звънне някой за вас!
1
8
 
11
 
! Отговори
Мистър Уейн преди 8 години
Няма такова нещо като Втора немска, неслучайно се казва 73-то СОУ