Образование в риск, няма визия за реформа

Фокусът трябва да е върху детето и неговите нужди
1 фев 2016 13:44, Анисия Иванова
7
Образование в риск, няма визия за реформа
Снимка: Bulgaria On Air

Реформата в образованието се намира в риск не заради безсмислените рокади в МОН, а заради това, че не е заложена, както трябва. Това коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование" към КТ Подкрепа в ефира на Bulgaria ON AIR. Според него има много подходящи наследници за поста на проф. Тодор Танев.

"Днес ще говорим най-вече за учебници и учебни програми. Мисля, че това е акцентът и заради това беше поискана оставката на професор Танев. Истината е една и тя е много ясна - този екип беше използван за нещо да обере един буфер от обществено напрежение, но не в системата на образованието, а въобще да спаси всички системи. Може би и да спаси здравния министър, защото се очакваше той да подаде оставка." - смята Петров.

Покрай политическия дебат фокусът на реформата се измести, добави от своя страна Лилия Кръстева от Центъра за приобщаващо образование. Според нея фокусът трябва да попадне върху детето и неговите нужди.

Няма един най-добър модел на образование, посочи от своя страна Гаяне Минасян от Академия за родители. Според нея системата така трябва да се устрои, че да има плурализъм, докато в момента има монопол от страна на държавата. Новият закон затвърждава монопола, смята тя.

В България има много и разнообразни учебници, докато ние не искахме това да е така, подчерта Петров. По думите му в момента има много учебници, които трудно могат да се контролират. Двадесетте учебници по един предмет едва ли ще помогнат на един учител да използва нови методи, да бъде по-иновативен и да докосне ученическата душа, добави той.

"Каква е целта на учебниците и каква е целта на образованието? В Закона доста ясно са поставени принципите и целите на образованието и ми се иска да привлека вниманието към тези, които поставят личностното развитие на детето, потребностите на учителя да отговаря на различието в класната стая. Именно принципът за приобщаващо образование, принципът за равнопоставеност и тези за развитието на различните компетентности на учениците. Именно това налага това учителят да не се ограничава с един или много учебници, а по-скоро да се стреми да отговаря на потребностите на учениците в класната стая", коментира от своя страна Кръстева.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
НЕ Е НУЖНА РЕФОРМА ---ВЬРНЕТЕ ИСТОРИЯТА ОТПРЕДИ 1990 И КРАИ НА ПРОБЛЕМА АМА ПУСТИ 60 000 000 ЛЕВА ЗА ..УСВОЯВАНЕ..ДОВЕДОХА И ДО УВОЛНЯВАНЕ
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 123Ами нали трябва да ни лепят очите, да ни заглавикват да не виждаме важните проблеми, продаването на държавата ни на чужди държави, на чужди пиявици, които вече векове са ни пили със "съжителство", да не виждаме продажничеството и най-вече да не виждаме продажниците. Едно важно действие няма, за което да са се съветвали с народа, лъжат ни, че е проведено обществено обсъждане, а всъщност плащат на разни сервилни неправителствени организации (НПО) да говорят това, което управниците им казват
5
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 8 години
Абе те ***** майката на цялата държава, тука за "визия" и "реформи" ще ми говорят!
4
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Юлиян Петров от Синдикат "Образование" към КТ Подкрепа; Лилия Кръстева от Центъра за приобщаващо образование; Гаяне Минасян от Академия за родители.... и така по всички студиа и телевизии. Нито един учител поканен за разговор - само някакви сдружения, асоциации, центрове, организации, които нямат един реален учебен час като преподаватели раздават ум и разум как трябва да е в училище.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В училището децата трябва да получават знание и възпитание!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо никой не говори за семейното възпитание ? Ако едно дете е любознателно и амбициозно ще успее въпреки всяка безумна образователна система и обратното. И още нещо - учителите трябва да са високо платени просветители, а не коплексирани кифли, които са завършили педагогика, защото друго не са ги приели!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То нема визия за държавата въобще - само гепене!