Експериментът в Dnes.bg: Математиката е забавление

Как се става медалист ни разказват от първо лице Сашо и Дани
Обновена: 5 фев 2016 09:34 | 5 фев 2016 08:52,
24
Експериментът в Dnes.bg: Математиката е забавление
Снимка: Dnes.bg

Талантливите деца от Софийската математическа гимназия продължават да ни радват с международните си успехи.

Възпитаниците на елитното школо завоюваха 8 медала в Казахстан на олимпиада по физика, математика и информатика. Също така спечелиха първо място и в отборното класиране.

Още по темата

Но става ли се лесно медалист? Днес в Експериментът в Dnes.bg ни разказват от първо лице шампионите Александър Чергански и Даниел Атанасов.

И двамата са започнали да се увличат по математиката още в началното училище. Явявайки се на различни състезания, скоро разбрали, че имат талант в точните науки и имат логическо мислене.

Сашо и Дани признават, че решават задачи и в свободното си време, защото това им доставя и удоволствие. Хобитата им също са свързани с математиката - двамата жонглират, а Сашо свири и на китара. Двамата се вдъхновили от една лекция - Математика на жонглирането.

Спечелените медали в Казахстан далеч не са първите за момчетата. Дани споделя, че когато получи медал, изпитва удовлетворение и вижда, че усилията са си стрували.

Момчетата обаче са единодушни, че емоциите от първите им медали в началните класове са били по-вълнуващи, тъй като са получавали награди за първи път.

Дани и Сашо са кандидатствали в много университети в чужбина, но и двамата възнамеряват да се върнат в България. Не изключват и да останат да учат у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сегашните политици искат да привличат инвестиции, но пет пари не дават за изтичащата кръв на България.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За наше съжаление, всички тези талантливи деца до едно ще отидат да учат в чужбина и там ще останат. Там ще създадат семейства и техните деца ще обогатят генофонда на САЩ, Англия, Германия и т.н. Ня тяхно място у нас ще дойдат *** да ни оправят демографския проблем, а генофонда ни ще се обогати с деца, плод на кръвосмесителни бракове поколения наред.
19
0
 
5
 
! Отговори
до неакадемик 15 преди 8 години
Да прав си има хора които се занимават с наука и парите не сам им основен приоритет ,а решаването на различни проблеми но те не остават без пари.Има хора които не ги интересува знанията , но намират начин да имат доходоносна работа.Лошото е когато не си към нито от едните нито от другите.
18
2
 
1
 
! Отговори
Кор за савата преди 8 години
савата гроздев единственото дето направи беше да даде задачите от олимпиадата и да спечелят нашите 6 златни медала - прокоба която тегне жестоко над нас...
17
2
 
5
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Много труд, здраво учене, множество лишения - общо-взето така се става добър в дадена област. Но който иска да успее, се труди здраво, бори се и все някога ще постигне своето. А който няма желание да работи и го мързи, плюе по форумите и постоянно се оплаква колко е зле положението.
16
1
 
4
 
! Отговори
ДО ангел 14 преди 8 години
Да прав си за жонглирането не знам ,но за китарата определено си прав.Разчитането на ноти и за математическите занимания използват мозъка по един и същ начин и са равносилни ,човек които си развил тази част от мозъка да работи добре не му е проблем от едното да мине на другото .Но и обратното важи.Въпроса е в това че можеш да разчиташ на мисленето си.
15
2
 
10
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Трябва да има повече такива новини! Писна ми да слушам само за политика и катастрофи! Хората имат нужда чуят нещо по позивитно което да ги зареди и вдъхнови! Медиите да се замислят по въпроса!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Проф. Гроздев има дългогодишен опит в обучението на олимпийските отбори на България за международните състезания по математика. Много по-трудно е да се класираш в отбора, отколкото да вземеш медал, издава той. Според регламента на международните състезания половината от участниците получават медали. Златните, сребърните и бронзовите отличия се разделят в съотношение 1:2:3.
13
4
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
medali ,medali i az poznavam edin s kamari medali u tqx ama v momenta e kato klo6ar nqma rabota 4udi se kak da svarje dvata kraq
12
9
 
8
 
! Отговори
неакадемик преди 8 години
и аз познавам съученици на детето,от елитна софииска гимназия, по на 23-24 години, още решават задачи по Англия, Шотландия, Дания, Германия и Холандия, а родителите им още ги издържат. познавам и други, които дори и не завършиха више, работат вече за по 350-400 евро /на ден, разбира се/ в Европа, без да решават математически задачи.
11
3
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
"Хобитата им също са свързани с математиката - двамата жонглират, а Сашо свири и на китара."Да...жонглирането и свиренето на китара не могат без математика.
10
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Усилено се манипулира общественото мнение с "медалите", които нашите невероятно талантливи деца и тяхните прекрасни учители печелат на международни "олимпиади".Че има талантливи деца - има, но нека не се спестяват подробности.Никога не се казва, че на тези състезания близо половината участници получават медали и освен това не се дава обективна информация за участниците и престижа на състезанието
9
0
 
7
 
! Отговори
Алекс 1 преди 8 години
До 8 Обичам ви, деца мили, обичам ви - излъчвате добри новини за България, излъчвате позитивизъм, излъчвате...НАДЕЖДА! Благодаря ви На родителите ви, на учителите ви, на ония, които са ви подготвили!
8
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво младежи ама купете си все пак един крем за пъпки че все пак представяте България пред света.
7
4
 
6
 
! Отговори
ГОД преди 8 години
Успех ! И да обръснете мустаците си !
6
2
 
2
 
! Отговори
нейсе запуши я! преди 8 години
До храна от кофатаЯ виж ти! Тук думата "т ъп" била мръ сна дума.
5
11
 
4
 
! Отговори
храна от кофата преди 8 години
Ако бях *** като вас, и аз щях да се радвам. Много сол има да изядат докато станат истински математици. Жонглирането на числа не е математика нито логика. То е добро само за състезания. По погледа им се разбира че започват да усещат разликата.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези двамата са трън в очите на образователната система. МОН се стреми да опростачи децата, пък те олимпиади печелят, златни медали носят.
3
7
 
1
 
! Отговори
doesnt matter преди 8 години
Е, много ясно, че няма да се върнат. Кой нормален със основа за програмист ще стои тук, като може да прави по 4-5 хил лв тук и 3 пъти повече навън месечно.
2
2
 
21
 
! Отговори
Иван Симеонов преди 8 години
Ще се върнат друг път. Погледнете от миналите години медалистите от СМГ къде са 15 години след завършването си... в Америка :)Казва Ви го човек, от паралелката с медалистите ;)