Още хаос в учебниците: Мъчат 5 кл. с "текстура" и "фактура"

Авторите им не знаят какви термини се учат в 3-ти и 4-ти клас
11 фев 2016 08:37,
16
Още хаос в учебниците: Мъчат 5 кл. с "текстура" и "фактура"
Снимка: Reuters. архив

За разминавания в учебните програми алармираха издатели, които вече са започнали работа върху новите учебници, пише вестник "Стандарт". Едно от тях е свързано с това, че понятия и термини, които би трябвало да бъдат въвеждани през основните учебни предмети, се въвеждат чрез дисциплини като "изобразително изкуство".

Още по темата

В тези часове съгласно новите учебни програми децата от пети клас учат понятията "вид" и "жанр", които първо би трябвало да бъдат усвоени в часовете по литература, за да се възприемат по-ясно и разбираемо. Освен това петокласниците ще имат уроци по теория, в които трябва да учат понятия, необходими основно на изкуствоведи - "ескиз", "фактура" /напластяването на бои върху платното/, "текстура", "композиция".

Понятието "мащаб" пък първо влиза в употреба през часовете по география, а едва след това се учи по математика.

Съществува и друг проблем - тъй като учебните програми са качвани на парче, авторите на учебници за пети клас не са наясно какви понятия и термини се въвеждат в трети и четвърти клас, за да ги употребяват в новите учебници.

Все още не е ясно как ще бъде решен въпросът с помагалата, но новият екип на министерството вече е имал среща с издателите, за да търси решения.

Министър Меглена Кунева е била категорична, че няма да има смяна на учебници по средата на учебната година, каквото бе намерението на предишния министерски екип.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12Пич да не си един от собствениците на частни училища в България построени с пари на народа?За да просперира всяка нация най- важното е нивото на образование. Вече 2 милиона от умните избягаха на запад , като по-голямата част от тях станаха слуги. Това ли е решението според теб? Изхода е затвор за тези , което освен училището унищожиха цялата държава. А че в училище се учат хиляди глупости съм съгласен.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълнят им главите с ненужно сложни и безмислени неща.В резултат хлапетата се отегчават става им скучно и само гледат как да не учат.И кой би ги обвинил реално.Като се замисли човек какви хора са им писали учебниците... И какво пише в тях.
10
0
 
2
 
! Отговори
Пешо СРБИНО преди 8 години
Он ПЕШО Е много ЛУдддд и все паг ун е виновен
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7Реформи с Кунева към по-добро никога няма да станат. Знаем приказката, че нов бардак със стари *** не става. С Пл. Димитров шеф на КНСБ , който канеше на конгреса си Премиера- слънце нещата са ужасно абсурдни. Не че с "Подкрепа " нещата са по различни. Синдикатите в България единствено стават да раздават по едни въженце за бесене на членовете. И след 1000 години няма да стигнем гърците. Само със проф. Станилов като образователен министър и Сидеров като премиер нещата ще станат.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Престоят в бг училище е вреден за вашето здраве и интелект, мили деца!Който може- да се отърва по- навреме!Има и възможности по новия закон за домашно обучение.Има и по- нормални държави най- сетне.Пестете силите и здравето си за съществени неща, не за глупостите, с които ви пълнят главите в училище, от които я ви трябват 25%, а не!Девет часа на ден в гимназия. По 3 разказвателни, плюс математика и БЕЛ, с английски! Тъпоумна пасмина са онези в МОН! Спасявайте се!
7
0
 
10
 
! Отговори
ЛиМОНки преди 8 години
Учебниците са огледало на съдържимото в главите на децата - една гаща плява.В учебника по математика и в помагалото за пети клас е мазало...Възможно ли е да се напише един учебник, в който авторите да структурират, онагледят и обяснят материала на децата, така че да им останат трайни знания в главите, без да се опитват да покажат КОЛКО ГОЛЕМИ КАПАЦИТЕТИ СА? Имам чувството, че повечето автори страдат от недооцененост и големи амбиции.
6
2
 
24
 
! Отговори
1 преди 8 години
Не мога да разбера как някога нямаше този проблем с учебниците и никой никога не се е затруднявал с текстове и нови понятия! Защо сега учебниците се пишат от професори дето хал хабер си нямат от нивото на обучение в класовете? До кога ще се облагодетелстват фирми за негодни учебници?
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учебниците на децата са огледало на министерството което ги одобрява и т.н "специалисти"които работят там
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Необходима е цялостна реформа в образованието. Не може да си директор за повече от 10 години, защото превръщаш училището в бащиния. Тези "АВТОРИ" ,които тотално се отрекоха от българската действителна история заслужават доживотен затвор. Не може Македонците да ни крадат историята и литературата при положение, че такава държава никога не е имало. Всичко това се прави по нареждане на Европедалите и САЩ. Не може от 30 години Янка Такева да е синдикален лидер ,а да не е направила национална стачка.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В 5кл. минали са цялата азбука? Ужас и тормоз за децата!
2
2
 
16
 
! Отговори
Българче преди 8 години
Като гледам какво се случва по света ако не стане 3 световна ... което е много вероятно ... Дечицат ни ще учат корана ... ужасно но очевидно ...
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мадмоазел Ядрения Реактор ще ни ограмоти децата! Само гледайте!