Реформа в образованието, пък учебници – няма

Трудно е новите учебници да са готови в срок, смятат експерти
12 фев 2016 15:34,
11
Реформа в образованието, пък учебници – няма
Снимка: Архив Булфото

Новите учебници за новите учебни програми е невъзможно да бъдат готови в срок и да влязат в сила от следващата учебна година. На това мнение са синдикати, издатели, учители.

"Не е беда, ако нямаме учебници и нещата се забавят с още една година", коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Веселин Тодоров от "Сиела" също смята, че трябва да има отсрочка за новите учебници. Той уточни, че само процедурата от подаването на проектите до готовите учебници не може да стане за по-малко от 5 месеца.

"Още миналата година обявихме мнението си. Изумени сме защо въпреки всичко, се продължаваше напред и може би правилно имаше рокада в МОН. Има някакви промени, написани на коляно. Неслучайно има и скандали покрай съдържанието.

По думите на Юлиян Петров трябва да се видят всички учебни програми, които са от 1-и до 12-и клас, а не на парче само за първи или за пети клас.

"Трябва да се прегледа съдържанието на учебниците, за да имат усепх учениците. Трябва ученикът да може да се приготви още в клас, а не да пише домашни вкъщи по няколко часа и да доучва", коментира той.

Началната учителка Анета Тортоманова също е на мнение, че прибързано искат да се вкарат новите учебници.

"Не е толкова притеснителна промяната, колкото бързането. Новата програма облекчава учебния процес, има по-голям процент затвърдяване на знанията. Моето мнение е, че трябва да се отложи, за да се избегне напрежението в началото на учебната година", заяви учителката.

Юлиян Петров и Веселин Тодоров коментираха и ограниченията за броя на учебниците.

"Против сме ограниченията за броя на учебниците. Това не означава да са безброй, а 3-4. Приходите на бизнеса са същите, един ученик ще получи 1 учебник по предмет", каза Веселин Тодоров.

той уточни, че в северозападна Европа няма никакво ограничение за учебниците, а в Гърция пък има само един учебник, издаван от държавата.

"Но трябва ли да се движим към най-калпавата гръцка система?", запита издателят.

Чуйте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪЛНА ПРОМЯНА ТРЯБВА ДА ИМА ВЪВ ВСИЧКИТЕ УЧЕБНИЦИ В ОБРАЗОВАНИЕТО,ЩОТО Е ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА Е ИСТОРИЯТА,ЛИТЕРАТУРАТА , В ДНЕШНИТЕ УЧЕБНИЦИ
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако искате учебници в срок, поканете преподаватели да ги напишат. Ако се пишат в интернет колективно, ще станат по-бързо и по-качествени. И безплатни
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво очаквате от кривоустата?
8
0
 
4
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Учебниците са добър бизнес и нямат нищо общо с образованието. За него са необходими учители и желание. Не че нямаме възможност, но винаги сме били против купуването на безсмислени учебници и "помагала", когато децата ползват за всичко интернет и книгите останаха неотворени.
7
0
 
3
 
! Отговори
софия преди 8 години
До ПАЗАРДЖИКОбразУвание? Така ли пишат най-образованите от 1976? И са по-образовани от днешните, които все пак пишем образОвание.
6
0
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
в 1976 г завърших средното си образувание.това което съм учил днешните ученици не знаят и половината което аз знам.затова се старайте че децата ни и внуците ни да има добри знания .най важното децта да ги учат на патриотизъм да си обичат българиятя тяни едничка и единствена е моята българия.недейте да я промените от робство на съжителство
5
0
 
6
 
! Отговори
Един учебник стига! преди 8 години
Този филм, с неограничения брой учебници, го гледахме вече. И никой, освен издателите, не го хареса. Всичко е пари- за парите на данъкоплатеца иде реч. Истината е проста: необходим е един учебник- хляб по всеки предмет! Тортите са лукс, който имащите нужда ще си набавят с помагала. Всички други брътвежи прикриват глупава алчност.
4
0
 
5
 
! Отговори
SD преди 8 години
Винаги слагаме каруцата пред коня .
3
0
 
5
 
! Отговори
анонимен 3 преди 8 години
това се казва ИНАТ, всички казват, че учебниците няма да са готови само мон не чува или не разбира. никой не казва и как ще бъдат избрани новите учебници - очаква се това да става през юли-август, когато учителите са в отпуска и ще трябва да я прекъсват, от сега може да се досетите как ще стане избора - набързо, отгоре отгоре
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформата в образованието се казва Меглена Кунева. Казано на *** език - образованието е пред закриване, затова са я извикали. М.К е предвестникът на закриването
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Риформата в образованието е като диверсификацията на газа - много приказки и паре и нищо не постигнато!