Парите за образование няма да се намаляват

Целта е да имаме икономика на знанието, отбеляза Кунева
20 фев 2016 13:30,
56
Парите за образование няма да се намаляват
Снимка: БТА

Парите за висшето образование и за университетите няма да се намаляват. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на конференцията "Умения на 21-ви век в образованието", организирана от фондацията "Заедно в час".

На форума министър Кунева говори за новия Закон за предучилищното и училищното образование и за промените в Закона за висшето образование, приети през тази седмица от парламента.

Още по темата

"Напротив ще се увеличават парите и ако един университет е по-добър във филологиите, той се концентрира и се развива в тях, а ако друг университет е по-добър в биотехнологиите, държавата го подкрепя именно там. Това е конкуренция, която трябва да последва, след като вече имаме рейтинг на университетите", заяви тя, цитирана от БТА.

Кунева каза, че тези изменения в просветните закони са много чувствителни и решителни - за да печелят по-добрите университети и да има благородно състезание, при което тези университети, които са по-добри, да имат възможност да се развиват там, където са най-добри.

"Един от аспектите от промените в ЗВО е свързан с това, че се променят правилата за финансиране на университетите, за да бъдат поощрени качествените специалности, водещи до реализация на студентите", посочи просветният министър.

За първи път в закона се записват приоритетни специалности, от които има нужда пазарът на труда, отбеляза тя.

"Целта е да имаме икономика на знанието и да се развиваме като държава, каза вицепремиерът. Кандидат-студентите трябва да знаят и да могат да преценят риска къде имат по-голям шанс да се реализират, като това е наша отговорност", обясни Кунева.

Тя говори и за връзката между бизнеса и образованието, като отбеляза, че диалогът между държавата, образователните институции и бизнеса е ключов - не само за университетите, но и за професионалните гимназии.

"Вярвам, че колкото и да е важно какво пише в учебника и какви учебни програми има, учителят е този, който може да ги преведе на децата. МОН трябва да насочи усилията си и към квалификацията на учителите", заяви министър Меглена Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кое в думата "***" ви се видя непристойно, че я цензурирахте?
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До meАбсолютно вярно! "Великите сили" си отглеждат кадри в България просто защото така е много по-евтино.
20
1
 
11
 
! Отговори
който иска- вън преди 8 години
На запад всеки уважаващ себе си Университет има достъп до научнта литература, в България казват пари за такъв достъп няма. Бре, как един университет има, а тук цялата държава- няма. Всъщност парите з аобразовние трябва да отидат при номенклатурата с титли на властова позиция, обслужваща кукловодите на прехода. Те са свикнали да са във властта и интелигенцията да им служи, а ко не им служи- ще ходи с 450 лева заплата- това е. Пари за наука в България от приватизатори няма как да получиш. Нормалн
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"икономика на знанието" ли? Тая ни прави на ***. Вече 26 години има само икономия на знанието. Ама така нареждат господарите, простият народ се мачка и унищожава лесно, нали другарко Кунева!
18
1
 
10
 
! Отговори
me преди 8 години
И забележете, парите няма да намалеят. Ама няма и да се увеличат. А тоя един милиард за образование къде ще го пласират, в джобовете си ли? В България да си учен не е професия, а някаква кауза. Или личностно разстройство. Защото за парите и условията, които получават учените, една секретарка няма да стане от пасианса. Ако изобщо си пусне компютъра. И продължават да назначават министри, които си нямат хабер от наука или образование. Които се интересуват само как да гепят парите за наука.
17
1
 
12
 
! Отговори
me преди 8 години
И защо не са написали кои са приоритетните специалности? Че ми е много интересно. Също както ми е интересна връзката между бизнеса и специалностите. Щото ок, ние ще произвеждаме повече инженери и лекари, само че като няма нормална индустрия, те просто ще отидат да раобтят в чужбина. И тогава нашите приоритетни пари ще са се изляли в европейската кофа и ще са захранили бедната Германия например. Къде да работят биотехнолози и ядрени физици? В БАН за 350лв? Всичко в тая държава е само приказки.
16
1
 
7
 
! Отговори
от защо преди 8 години
Новобогаташите в България са станали такива като ограбиха държавата, те няма безвъзмездно да дадат пари за наука, страхуват с образованите. Факт е. Образованите са мислещи хора, а никой управляващ с чиновнически манталитет не ги обича. По-лесно му е да управлява прости хора. В БАН чиновничеството взе титли и вече много лесно убива всякаква инициатива от властовите си позиции, ако не го обслужват. А една интелигенция не е интелигенция, ако не свободна.
15
1
 
7
 
! Отговори
защо преди 8 години
До АнонименС толкова са по-следните причини: 1. Полтиката, която водии държавата е да ограничи парите за наука, защото България е малка държава, а науката изисиква много средства вече. Това е политиката. Тази политика е много удобна на новобогаташите. Защо е удобна- няма да ви обяснявам. 2. Номенклатурата с титли в БАН чудесно се вписва в политиката на правителството. Тя в невежа, но с титли и лесно от властовата позиция репресира способните, ако не я обслужват. Всичко е точно! И
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чистачка на летище София е с 1000 лв. заплата.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До asВ БАН са с 450 лв.
12
2
 
7
 
! Отговори
истината преди 8 години
е много по-различна. Тя хубаво си говори това, ама това е едно полулистко пожелание. Защо? Защото тези дето искаха всички да с аравни, не казваха, че те ща с по-равни от останалите. Та тези по-равните НИКОГА няма да позволят способните да не са им равни. И това ще е така, докато не с еизмете цялата клика, дето ако не управлява НЕ СТАВА за нощо. Това са бивши номенклатучрици, облсужавли службите и партийната номенклатура. Не може способните да не са им равни, моля ВИ се. Не случайно избиха мислещ
11
6
 
2
 
! Отговори
as преди 8 години
В бг не трябват образовани, а бачкатори. Няма образован, който да работи за по малко от 1500 евро месечно чисто. Вижте статистика от нап за броя на хората в бг, които получават месечно толкова и ще разберете колко са образованите.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-много клошари по улиците са с дипломи за средно и висше образование.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквата искаше повече овчари, а заплатите са много по-ниски под 3 хиляди лева, вместо да се обвържат с депутатските и бонусите примерно.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още от 1989г другарката Кунева доказва и в БГ, и в ЕС,че е един от лидерите на Международния Ликвидаторски Блок.А колкото за правилното образование- това е единствения начин за възпроизводство на единствения реален капитал,който е създала природата-ЧОВЕК -С ПРАВИЛНИ ЗНАНИЯ,УМЕНИЯ,ОПИТ,ТРУД,ЧЕСТНОСТ И ЧУВСТВО ЗА ОТГОВОРНОСТ!Кой от управляващите в БГ и ЕС притежава този минимален комплект от качества,за да бъде определен като ЧОВЕК-КАПИТАЛИСТ,да не говорим за КАПИТАЛИСТ-лидер или ръководител?
7
1
 
7
 
! Отговори
ха-ха преди 8 години
Точно обратното се прави на това, което говори! Точно когато нещата при мен тръгнаха гадната номенклатура с титли от БАН се опита да ме остави БЕЗ НИЩО за работата, за да не ги конкурирам. АМА всичко с евръща.
6
3
 
8
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Какви глупости е написал 7. Пожелателни измислици на хора, получаващи пари от измами с образователна цел.На пазара на труда се търсели не-българи, учели се глупости, и отново безсмисленото клише, че държавното, в случая образование, е по-лошо от частното, което е невярно.
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавното образование е пред закриване, защото се учат глупости, елементарни знания и е само загуба на време и пари.На пазара на труда се търсят хора с качествено частно но платено образование, говорещи чужди езици а не български и на минимални заплати и неслучайно и учениците почнаха да бягат от България.
4
1
 
7
 
! Отговори
коко преди 8 години
Рекни НОУ на нещо бе, мадам ЙЕС! Все акъл даваш, по всичко си капацитетка! Да видим,че си човек, а не кукла марионетка! Не му завиждам на мъжа й, по-високо от пантофите не вдига глава!
3
1
 
21
 
! Отговори
някоя си преди 8 години
Стига вече с тази квалификация на учителите и безнаказаност за директорите на училищата.Мъмедете мандатност и за тях. Така шуробаджанащината ще се намали. Направете заплатите на учителите добри, така щото да привлечете качествени хора. Тогава всеки ще си гледа работата и ще се мъчи да я задържи.Само че ако няма квалификации, няма да може да се краде, нали?