Раздут план – 16 206 празни места във ВУЗ-овете ни

Ситуацията била в резултат от предишната система
10 мар 2016 07:00, Петя Славова
21
Раздут план – 16 206 празни места във ВУЗ-овете ни
Снимка: архив, Булфото
16 206 места са останали незаети в университетите през настоящата учебна година, пише "Монитор". Вузовете са обявили 75 074 места за студенти, като от тях са се запълнили 58 868, а останалите са останали незаети.
 
Така за поредна година за затвърждава тенденцията, при която висшите училища раздуват план-приема си въпреки малкия брой зрелостници и в крайна сметка обявените места остават незаети.
 
Тази ситуация е резултат от предишната система, при която МОН само одобряваше предложения план-прием на университетите, без да има право да го коригира, коментира заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.
Още по темата
 
Той допълни, че с приетите вече промените в Закона за висше образование очаква това разминаване между обявен и реализиран прием да е много по-малко.
 
С промените от следващата учебна година МОН ще има право да реже местата в университетите, а финансирането ще бъде обвързано не само с бройките приети студенти, но и с качеството на обучението, което предлагат вузовете.
 
Според проф. Денков разминаването се дължи и на демографската криза. От 2010 до 2015 година броят на зрелостниците, които излизат от висшите училища, е намалял с 25%, а през тази година се очаква абитуриентите да са около 53 хил.
 
В процентно съотношение държавните вузове са са справили по-добре със запълването на местата си от частните. Реализираният прием при вузовете разчитащи на субсидия от хазната е 85,21%, а при частните този дял е 54,22%.
 
Най-много незаети места има при икономиката – 1537, следвана от филологията, която е на минус с 919 бройки. 780 по-малко от обявения план, пък са и първокурсниците по педагогика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Бивш студент преди 8 години
А ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" е първенец по свободните места! Но за сметка на това се правят все повече и повече измислени и неприложими специалности, за да се вливат паи от заблудените студенти, които са финансирани от родителите си! Чудя се как още не са закили този университет?! А, знам - "Интереса клати феса!"
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да стане човек добър професионалист не може да разчита само на университета, трябва да се самообразова непрекъснато, да ходи на стажове, дори да не са платени и т.н. А относно следването- на този етап просто е толкова лесно, че няма смисъл да се отказвате, никога не се знае кога какво ще ви потрябва, дори само като формалност, каквато е дипломата.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е да се обърне плочата и държавата да казва какви и колко специалисти и трябват. Примерно 50 инженера - какви специалности, в кои университети да учат и на база конкурс да сключи договор със съответните лица. Крайно време е да има изисквания за качеството на обучение. Както писа някой по-долу - нивото на обучение в днешните университети тук е ниво техникум, а дори и 1 идея надолу! Завършил електроинженер не знае какво е резистор! Това дава ТУ! (сигурно важи и за другите)
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-правилно е да се премахне сегашната система на "държавна поръчка", при която хем се плаща, хем се доплаща и без да има критерии за успех на получилите такава субсидия. Висшето образование не е за всеки! Това е инвестиция. Ако на държавата и трябват кадри - плаща, но и изисква. Като минимум след завършването 3-5 години работа в полза на държавата. Да се върне инвестицията. Същото е и за фирми и фондове. Не може да се плаща за бъдещи безработни с подарени дипломи (сегашната практика)!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идеята на висшето е, че би трябвало висшиста да вземе по-правилно решение от тоя със средното, но дали е така
14
0
 
7
 
! Отговори
Sando преди 8 години
За това хората с пари, които са наясно какво се случва си пращат децата да учат в чужбина. Имам млади колеги, за които просто не мога да повярвам че са вишисти.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко са вузовете в малка България??? Освен за точене на пари за нищо друго не стават. Доктори и професори вече с лопата да ги ринеш. Всеки ,който стане "студент" знае, че ще завърши- поради смешно ниските критерии, поради корумпираността на много преподаватели и т.н. Няма никаква цедка, което девалвира образованието. Куцо и сакато завършва.
12
0
 
12
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Първо не са университети! Нивото е на ниво техникум. И второ, не е реформа. Това се казваше държавна поръчка, сега не е държавата, но десетките агенции и други на бюджетна хранилка могат да кажат колко и какви специалисти ще са необходими.
11
0
 
9
 
! Отговори
BG преди 8 години
Най - добрия пример че образованието в България е скапано и че произвежда некадърни кадри са .... специалистите от МОН начело с министъра. Само подобни "специалисти" могат да измислят подобна п..... наречена Закон за Висшето Образование :))))
10
1
 
25
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Масово се приемат полуграмотни и дипломират същите.Бълват се ненужни кадри, за да се точат пари.По-трудно се записва първокласник в София от това да запишеш "нещу висшу".
9
3
 
20
 
! Отговори
Шфорца преди 8 години
В България освен медицина или някоя и друга техническа специалност, всичко останало е пълна безсмислица. Учиш 4-5 години, а накрая свършваш като продавач за 500 лв.
8
2
 
24
 
! Отговори
BG преди 8 години
Журналистите пак откриха Америка !!! Ами естествено че Вузовете ще раздуват приема - те са на БРОЙКА студенти, не на КАЧЕСТВО на образование ! И аз да съм на мястото на един ректор и аз ще правя точно същото. Новия закон дето го приеха само ще ореже приема на някой специалности (а се твърди че в това орязване ще има доста парички под масата) и нищо повече. Вузовете пак ще са си на бройка. За да има ниво трябва качество т.е свободен прием на 400 души от които завършват 20 - най - добрите !
7
4
 
20
 
! Отговори
se преди 8 години
Висшето образование е поредната мафия у нас.Приемат се студенти за да се приемат такси и да се взимат подкупи за изпити.Дипломират се висшисти без да има нужда по специалности които са балон !Кой прави сега разчет какви специалисти са нужни на икономиката ? Никой!И завършват децата с магистърски степени и хоп работа за 600 лева.ЗАКОН - назначаваш висшист даваш стартова заплата минимум две средни за страната.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
образованието у нас не става вече, кой да учи тук, а и българи не останаха
5
3
 
7
 
! Отговори
Сержант преди 8 години
Всичко над 20к прием е кражба.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
доста университети и специалности трябва да хлопнат кепенцата
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми бягат зад граница
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
у нас образованието трябва много да се конструира, всеки може да има висше днес, въпреки че не става.
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво да учатЗа 600 лв заплата?