Българчета от "Джон Атанасов" с приз по роботика

Гимназистите ни показаха умения на състезание в Австрия
22 апр 2016 11:14, Екип на Dnes.bg
9
Българчета от "Джон Атанасов" с приз по роботика
Снимка: Милена Гошева

Преди седмица в Австрия завърши международното състезание "Европейска научнa конференция по образователна роботика".

На престижния конкурс България бе представена от две училища – СПГЕ "Джон Атанасов" и ТУЕС, като двете са поканени да участват от Европейския софтуерен институт ESI.

Събитието бе под патронажа на водещи организации и университети в Европа, включително и Техническия университет във Виена. В надпреварата участваха 21 отбора от различни държави.

За да могат да участват в конкурса, отборите трябвало да купят специален комплект Botball set на стойност 2000 евро. Непосилната цена за учениците от СПГЕ била щедро подпомогната от Андон Златев, бивш ученик на гимназията, сега изпълнителен директор на Телепойнт. Останалите разходи по пътуването поели родителите.

Ръководител на групата младежи е учителката им по физика, г-жа Милена Гошева. А самото състезание напомня игра. В нея участниците трябвало да покажат уменията си да сглобяват, програмират и управляват роботи по зададени цели. След като завинтят последния винт на своята умна машинка, учениците започват да мерят сили на терен.

В рамките на 2 минути механизираните апаратчета са предизвикани от журито да преместят определен брой предмети -  топчета на зададено място, като за това печелят точки. Отборът с най-много точки е победител.

Столичната гимназия по електроника "Джон Атанасов" е била представена от отбора "Червените шапки", като нейн капитан бил награденият от проф. Минко Балкански, Димитър Рангелов.

Младежът сподели пред Dnes.bg, че състезанието му се е сторило недобре организирано, но въпреки това било забавно.

"Организаторите няколко пъти сменяха правилата и ние трябваше да преправяме робота си многократн"”, с леко разочарование разказа Рангелов, но въпреки всичко те съумели да реагират адекватно на предизвикателството и се представили добре.

"Успяхме да преминем, класирахме се до полуфинал, но после загубихме една от игрите", което в крайна сметка ги смъкнало по-надоло в класацията - пети. ТУЕС пък изгубили в съревнованието още на четвъртфинала.

На децата от гимназията "Джон Атанасов" тепърва предстоят още състезания, а учителката им по физика, г-жа Милена Гошева, е много горда с успехите и знанията на учениците си.

"Те са страхотен екип и дават всичко от себе си, очарована съм от тях", заяви г-жа Гошева.

Съвсем скоро момчетата ще участват в Robotor 2016 в Оршова, Румъния.

автор: Александър Градинаров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
32
 
! Отговори
gost преди 7 години
Интересно мие следното един дее луд го и един дее нормален му се чудя как сее спрял да говори с него та пита се в задачата кои полуд
6
1
 
34
 
! Отговори
Россия преди 7 години
Российская радиация, плохая. Американская хорашая. Америка стреляла с уран-снаярядов в Сербии, но серби не любят Америка.
5
0
 
38
 
! Отговори
БРАВО преди 7 години
БРАВО!БРАВО!ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво момчета, като прочета нещо такова се гордея, че съм българин, и че и аз съм завършил същото училище СПГЕ "Джон Атанасов", навремето беше ТЕ акад."Иван Ценов", а още по преди това "Ленин". Това бяха най-готините ми години, и добих знания които ми служат и до ден днешен, макар че тогава нямаше чак толкова много възможности и нововъведения. Дерзайте, и на добър час!
3
11
 
34
 
! Отговори
фъпрос преди 7 години
Абе, къф е тоя Джон Атанасоф?
2
9
 
41
 
! Отговори
Белгерин преди 7 години
Да емигрират докато е време. Хора с IQ над 90 в България биват мачкани, по-добре да се реализират в чужбина.
1
1
 
51
 
! Отговори
1 преди 7 години
Браво на момчетата. Да са живи и здрави все така да ни радват. Пожелавам им от сърце да бъдат оценени подобаващо в България !!!