Четвъртокласниците на първа матура на 10 май

Следващите ще са на 12, 13 и 16 май
7
Четвъртокласниците на първа матура на 10 май
Снимка: Булфото, архив

С националното външно оценяване по математика на 10 май започва поредицата от традиционни изпити за учениците от четвърти клас, които всяка година се организират през този месец, съобщава Министерството на образованието и науката.

Останалите дати за националните външни оценявания за четвъртокласниците са: на 12 май - български език и литература, на 13 май - "Човекът и природата", а на 16 май - "Човекът и обществото".

Изпитването за всеки от учебните предмети е писмено, организира се едновременно за учениците от всички паралелки от четвърти клас в училището, в което се обучават децата.

Започва в 10.00 часа на определения ден, продължава един учебен час (40 минути), а за учениците със специални образователни потребности - два учебни часа.

Тестовете по математика, по "Човекът и обществото" и по "Човекът и природата" съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи от отворен тип. По български език и литература тестът включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него.

Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки.

След приключване на изпитването по съответния учебен предмет училищната комисия оценява писмените работи на учениците по критерии и изисквания, определени от Министерството на образованието и науката, и вписва броя точки върху писмената работа на ученика.

По график, определен от директора на училището, училищната комисия дава информация на учениците и на родителите им за получените оценки на писмените работи. Оценките не се включват при изчисляване на годишния успех на ученика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига мъчихте децата, бе, "новатори" празноакълни, ще ги побъркате от напрежение. Това е още неукрепнала физика и психика. Пуснете ги да играят, не насилвайте и не деформирайте детското им поведение с идиoтска, на всяка цена, "съревнователност" с изскочили от орбитите очички. оставете ги поне малко да изживеят детското си детство, по детски, по български, не по "американски".
6
0
 
2
 
! Отговори
Кали Станкова преди 7 години
Отново погазихте българските ценности !!! Позор !!!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16 задачи за 40 мин., малко е
4
0
 
7
 
! Отговори
от кухнята преди 7 години
Пълен майтап са тези матури. Само за да се отчете дейност в министерството.,че се прави нещо
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БравоМатури провеждането на изпити на 12 -13 май в четвърти клас.Даже и в университетите има няколко дни почивка между изпитите.Явно родните четвъртокласници са много надарени и могат да издържат на всичко, а в 5ти клас ще си учат без учебници по записки, както каза министъра.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
40 минути не са ли твърде малко? Ако на децата я дават за 40 минути, това означава, че един учител трябва да може да я реши за 1/3 от времето, т.е. за 13 минути. Поне така ни учеха на времето преподавателите в университета.
1
0
 
8
 
! Отговори
Асан второкласник преди 7 години
Е кхрайно време е да я мина таз матура. Вече станах дядо, на тридесет и пет съм, с пет правнука,а все си дремя втори клас. Иначе хнишкатъ я взех.