Дете в забавачка: Кога да я взема? Да си счупя краката ли?

Новите стандарти за детските градини – помагат или пречат
Обновена: 4 май 2016 11:26 | 4 май 2016 11:07, Анисия Иванова
54
Дете в забавачка: Кога да я взема? Да си счупя краката ли?
Архив: Булфото

Министерството на образованието предложи тази есен да се въведе нов стандарт в детските градини - престоят на малчуганите да бъде ограничен до 10 астрономически часа. Досега нямаше такова ограничение, затова децата можеха да остават и по 12 часа.

Дали това засяга ръководството на учебните заведения?

Директорът на 99-та столична детска градина Иванка Харбалиева смята, че законодателят има предвид ограничаване престоя на децата.

"Тези 10 часа, ако ги сметнем, те могат да бъдат от 8 до 18 часа или от 7 до 17 часа. Практиката показва, че това правило обикновено се спазва от родителите и по-скоро обратното е изключение", каза в ефира на Bulgaria ON AIR директорката.

По думите на Харбалиева цели се по-скоро защита правата на децата, не толкова проблеми в персонала или ръководството на детската градина.

"По-добре е детето да бъде с родителите си, стига това да бъде възможно. Ако се обърнем към другите страни, ще видим, че е ограничен престоят на децата в детските заведения", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Харбалиева заяви, че наредбата е само проект, тя все още само се обсъжда и се надява да бъде намерено решение и за родителите, които са много заети.

Какво обаче мислят родителите за този десетчасов престой?

Ани Тодорова разказва, че ежедневно й се налага да оставя детето си на детска градина за повече часове.

"В 7.30 тръгвам от квартал "Красно село" в София, оставям детето съвсем наблизо - в 93-то ОДЗ. След което трябва да заведа голямото си дете на училище. В 8.30 най-рано стигам до "Плиска", "Красно село" - "Плиска" е бърза дестинация. Осем часа и половина съм на работа", обясни в ефир майката.

"Кога успявам да я взема? В идеалния случай работя по 8 часа на ден, с една обедна почивка работният ти ден е 8 часа и половина минимум, в повечето случаи е девет часа. За да стигна до детската градина най-рано, да си счупя краката, в 18:30 съм там. От седем и половина сутринта до шест и половина вечерта са 11 часа минимум", заключва родителката.

Майката посочи, че нейното дете далеч не е последно в детската градина. "Поне 4-5 деца са тези, които са там по това време", казва тя.

"Повечето родители изпитват затруднение с това. И в малките населени места хората имат този проблем", смята Ани Тодорова.

По темата чуйте и разговора във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
8
 
! Отговори
Загрижен преди 7 години
До 47 Детските градини са създадени не да ПАЗЯТ, а да обучават, възпитават и отглеждат децата, докато родителите са на работа, но не да изземват изцяло функциите на семейството. На когото му трябват ' пазачи " си взема детегледачки. Освен това, който мисли за децата си и наистина ги обича не ги оставя 10 и повече часа в институция, защотото по този начин уврежда психиката и нанася трайни вреди върху цялостното развитие на детето си, което има нужда преди всичко от дом и родители.
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
42, както е поднесена мелодрамата изисква 24 часа работещи детски градини, защото как иначе държавата ще ви реши проблема.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставането до по-късно за изчакване на родители обикновено е с 1 дежурен и изобщо не такъв проблем. Това е нормално нещо... Но колко злоба е предизивикало...Защото днес имате къща или пари и сте си прибрали детето. Но ако утре се случи нещастие, а зконът вече е променен? Кой ще ви помогне?Освен това имате ЕДНО дете, а крещите като с ПЕТ :-)
47
8
 
1
 
! Отговори
Нешко преди 7 години
Петя, това че сте учител обяснява неразбирането Ви на проблема с времето. Вашата професия Ви пречи да разберете проблема.
46
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Петя: Коментарът Ви е неуместен. Правилото за 12 часа НЕ ВИ ПРЕЧИ, затова не е редно да давате мнение по този начин.Освен това правилото за 12 часа съществува за да обслужва основноизключения(!) - ако ни се наложи, ако закъснеем и т.н. т.е: 12 часа пазят децата наистина, а не 10. Тогава родителят може да катастрофира!!!! Редно е когато се мотивира някакво решение, да се посочи защо се взема.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ли е проблемът ни? А не това, че няма места за хиляди деца?Въпросът изобщо не е трябвало да се повдига.Но така се подлагат на изпитания хиляди родители, които наистина трябва да работят.Хайде да решим, ще уважаваме ли работещите или ще се гаврим с тях постоянно.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
39, когато детето се разболее може ли да обясниш как една детска учителка ще гледа дете с 38 градуса, повръщащо и още 27 минимум, а ако детето направи гърч, ако не си платиш таксата два последователни месеца по правилник с който сте запознати още когато детето е записано в детската градина и стои ежедневно на видно място могат да го отстранят, да ти си държавата- трябва да се спазват правилата от всички. Не пишеш че за второ дете таксата е половин, за трето - няма, не лъжи за храната.
43
1
 
7
 
! Отговори
Петя преди 7 години
До Анонимен Работя понякога и по 10 часа на ден, но децата ми са за мен на първо място и не търся оправдание в институциите, че не искали да ми гледат децата денонощно, а намирам начин да не ги лишавам от семейство и любов.
42
14
 
17
 
! Отговори
Петя преди 7 години
Децата са грижа на родителите, не на държавата. Майка съм на две деца, същевремено и учител, но никога не съм разчитала институциите да ми гледат децата.Никога не съм си позволявала да оставям децата си след 17 часа в детската градина, за да не ги травмирам. Когато човек има деца, те за него са на първо място- пред работа, удоволствия и всичко останало. Ако трябва ще смени работата, ако трябва ще вземе детегледачка почасово, за да осигури комфорта на детето си, а не своя.
41
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Истината-Работя, не си спомням до момента някой да се е съобразил,че съм майка с малко дете. Първата ми смяна си започва в 7.30, а градината отваря в 7.00 и изхода е с такси до работата, вторите ми смени са така направени,че приключват в 19.20.Половината заплата лети по таксита,останалата за човек, на когото да плащам, докато се прибера.Накрая се оказва,че е по-добре да си безработен вкъщи на социални помощи -не бързаш, за да стигнеш на работното си място,нямаш разходи, а и ти дават помощи.
40
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами по света, жените имат избор да работят почасово, да не работят въобще, в България колко хора могат да работят от вкъщи, гъвкаво. Когато работиш от 9 до 6, как да станат нещата.
39
2
 
1
 
! Отговори
нема такава държава преди 7 години
До нема такава държавама кво ми биете минуси - лъжа ли казах??
38
6
 
4
 
! Отговори
нема такава държава преди 7 години
До Деянти дали им благодариш няма абс никакво значение! факта е че аз за 3г. не съм виждал счетоводител - защото той работи от 9 до 16; изчезнаха ръкавички от шкафа, отговор - твой проблем; незнам с кво ги хранят твоите, но съм виждал закуската на моето - филия с краставица отгоре;тук не ти звънят да си го вземеш ако е болен ли? на нас да; тук не те спират от детска ако не платиш ли? нас да; ...кой ще да го гледа.......това че аз съм държавата май няма много значение а?!
37
7
 
13
 
! Отговори
зара преди 7 години
До Истината Кое им е е безплатното!? Едната част се плаща от родителите (имам две деца с по 20 лв на всяко задължителна такса, ходят или не), а другата от данъцте на всички работещи, които в един момент от живота си опират до ДГ , за да се справят с ежедневието и оцеляването на семейството изобщо.Освен това, работещите там са на смени, които са доста по-къси от нормалния работен ден.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Часовете ще ги намалим,а ТАКСИТЕ??Преди дни четох статия,че в София искат да въвеждат месечна такса 160 лв. и ей Богу и това ще мине,както мина цената на автобусното билетче!!Първо столицата впоследствие и останалата част на страната!!!160 лв. СИМВОЛИЧНА/четох по-долу коментар/ такса ли е??Че,това е половин минимална нетна работна заплата.......и с намалени часове разходите стават по-малки,а таксата.......си ОСТАВА!!Поредното смукане на пара от българите и ново разтягане на локуми как това било.
35
0
 
13
 
! Отговори
Ани Тодорова преди 7 години
В стандартите има далеч по-важни неща, които да се засегнат.Било да се отчетат индивидуалните потребности на децата,броят деца в група и учителските заплати за този ад,в който те пребивават цял ден.Детската градина като институция е създадена,за да е в помощ на работещите родители за отглеждането на децата.С тази мярка не ми помагат.Да не говорим,че наскоро Калфин каза ,че майките трябва да не стоят у дома с децата(било те в невръстна възраст), а да се са работа.Е да, ама все още не ме освоб.з
34
28
 
11
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Да се договарят с работодателя за плаващо работно време. Не стига, че държавните детски градини са почти безплатни, ами сега и денонощно да работят!Който има претенции: частна детска градина или бавачка.
33
0
 
24
 
! Отговори
Бърък преди 7 години
Тук чета коментари за лошо гледани деца в детските градини.Не слагайте всичко под общ знаменател!Детето ми е в общинска детска градина във Варна и смея да твърдя, че всичко е на изключително ниво, на мъничкото мушмороче не му се тръгва.Голямото ми дете също беше там и съм с отлични наблюдения.За тази детска градина помагам и ще помагам, защото децата трябва да са щастливи.Все ще има някой недоволен, но........няма пълно щастие никъде.С тези 10 часа, обаче, става проблем.........ще видим.
32
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с тези постоянни мрънкания и претенции на тъи наречените образцови родители в кавички не останаха кадърни учители след две три години възпитателките на вашите деца ще бъдат лелките защо мислите че се водят вече помощник възпитатели младите не са глупави за 500 лева няма вече балами да гледат 30 деца и пстоянно да бъдат ругаени от вас родителите като имате толкова много претенции работете 1 месец с 30 деца тогава ще разберете колко е добре да си учител пак в кавички
31
0
 
30
 
! Отговори
! преди 7 години
Заедно с това трябва да въведат закон, че родителите на малки деца трябва да работят по максимум 7 часа.