Окастриха от програмите и "Арменци" на Яворов

Ръченицата пък щяла да се преподава и от началните учители
4 май 2016 10:37,
56
Окастриха от програмите и "Арменци" на Яворов
Снимка: bTV

"Задължителните народни танци от I до XII клас създават добра възможност за двигателна култура и водят до издръжливост", настоя зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Предложението е заложено в работния вариант на новите учебни програми. Във всеки клас ще се изучават конкретни хора, съобразени с възрастта на учениците и материала в часовете по музика.

По думите на Стаматов няма да е нужно да се наемат учители, които да преподават народни танци.

"Учителите по физическо възпитание и началните учители имат добра грамотност по темата, като във всяко едно училище има добър състав от хора, които взаимно биха могли да си споделят тази дейност", коментира зам.-министърът пред bTV.

Друг довод за въвеждането на задължителни народни танци е, че тренирали ритмика в децата.

Според Стаматов е нормално да има остра обществена реакция срещу предложението, но по думите му "всеки се нуждае от танци".

Относно падането на някои произведения от учебните планове или пък преместването им в други класове, заместник-министърът на образованието заяви, че от 5 до 12 клас се изучават 120 произведения, от които 90 са български.

Той каза още, че от програмата ще отпадне и стихотворението "Арменци" на Пейо Яворов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
ГЛАВИТЕ ДА СИ ОТРЕЖЕТЕ БЬЛГАРОМРАЗЦИ НА4ЕЛО С КУНЕВА
39
0
 
1
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Махаме всичко българско и изучаваме само Американска и древно индиаска култура и танци. Какви са тези Арменци , бунтовници и други тем подобни хайдути. Само за трапери, индианци и ескимоси да се учи. Там е културата и там е истинското умствено израстване. Ало Вие да не сте преяли с яйца и да Ви се е вдигнал холестерола и за това така мислите. Върнете ТАТОВАТА история, география, български идр. предмети и сигурно и Вие трудно ще изкарате. Защото сте учили по съкратени програми.
38
0
 
1
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 7 години
Той,Кеворкян,ще ти разкаже играта...
37
0
 
0
 
! Отговори
ZABOBOL преди 7 години
Okastriha i svetovno nenadminat primer za aliteraciq-"...gorchiva srab sarca ni trovi,proshtavai roden krai..."
36
0
 
17
 
! Отговори
St Anger преди 7 години
Изгнаници клети,отломка нищожна ,от винаги храбър народ мъченик....Не само че не признахме геноцидът срещу арменците, ами свалихме подобен шедьовър от учебния план!!! Мога да кажа само СРАМ, СРАМ, СРАМ! ДА НАПРАВИМ И ЕДИН МИ...Т НА ЕРДОГАН!!!!
35
0
 
9
 
! Отговори
мед и масло преди 7 години
Всяка промяна на програма е обезпечена финансово.Тепърва ще сме свидетели на абсурдни промени.На кого ли обаче му пука.
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турска поръчка, турски мекерета ни управляват из министерства и агенции и това си е. Болна атлантическа пасмина, която ни нахендря отново турското робство. Русийо, заповядай пак!!!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Е па нема!......и дъщеря на агента на ДС -Калин Орелът.....описано в спомените на д-р Павел Бъчваров .
32
1
 
19
 
! Отговори
Федор преди 7 години
Стихотворението "Арменци" е писано по конкретен повод:"Това (арменски бежанци в България) бяха хора, прокудени от робския бич на турчина, дошли от Ван, от Муш, от Адана, от всички краища на поробена Армения.Тези млади хора страдаха, говореха му (на младия Яворов) за мъките и изтезанията на арменския народ, а когато прехвърлеха малко повече от литър-два вино, плачеха тихо за роднини и далечен край, сврели глави в някой ъгъл на кафенето."Някак не "пасва" днес, нали Стаматов? Че Турция не дава!
31
0
 
15
 
! Отговори
Е па нема! преди 7 години
Жено, жено куневице купена и продаена, проданена-купена бкп-буфосинхронистке, цял народ от буфосинхронисти ли искаш да направиш?Е па нема!
30
0
 
12
 
! Отговори
Петкан преди 7 години
Дано поне майка му на Стаматов да е горда с него, лицето /Стаматов/ явно е имало тежко и обременено детство. За народните танци, да кажем добрем /но горките учители - те си нямат такива горди майки като на Стаматов/ като цяло незнам защо и тоз Яворов въобще го държим я и Вапцаров може и някой и друг непрокопсаник Талев, Вазов, каквото каже Стаматов.Да е жив и здрав и дано се задържи за кратко
29
0
 
12
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Най-добре закрийте училищата. 50% са *** и не подлежат на обучение, останалите си плащат и могат професори да станат без да могат да пишат.
28
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма лошо в това да се махат архаични произведения, но на тяхно място нека сложат нещо по-съвременно.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе защо не пишете за яхтата на Билян Балев в Монако??Това е такъв СКАНДАЛ а тук е МЪРТВЕШКА ТИШИНА.За Баневци, Черепа, и кой ли не (частни предприемачи) ни продънихте ушите а за ДЪРЖАВНИЯТ служител Балев ......НИЩО???
26
0
 
23
 
! Отговори
патриот преди 7 години
Следващото ще отпаднат Ботев от учебната програма може би и Паисий.
25
0
 
20
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Да махнат и "О, Шипка" 0 насъсква нетърпимост към един съседен нам народ.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде си тачът и милеят за традициите и историята си. Само при нас те са глупост, отживелица и немодерни. Какво лошо има да се знае ръченица, 2-3 хора, или по-важното е да върти *** като ***? Да се вихри на някоя мазна чалка, да и се знае текста, да се потражава на азис и милко калайджиев. Отхвърляме всичко наше, за да вземем чуждото, защото няма да си готин ако можеш да играеш хоро. Виж, там кючека е друга бира.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да сложат Емил Конрад - един съвременен български автор и влогър
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този ми прилича повече на кондуктор от БДЖ отколкото на министър голям Селинджър е
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименисках партизански да кажа, то какви хубави партизански песниимахме и за миле попйорданов и за парапунов и за райна кнакината и за веле пеева и митко плузов пеехме ние