33 изпитни работи анулирани на днешните матури

Министър Кунева: За 7 клас няма анулирани работи!
20 май 2016 22:00, Анисия Иванова
6
33 изпитни работи анулирани на днешните матури
Архив: Булфото

На днешния втори задължителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас по избор са анулирани 33 изпитни работи в София-град, в Монтана и Кюстендил, съобщи на извънреден брифинг днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

48 494 зрелостници се явиха на матури по избор между 13 предмета в 655 училища в страната.

Кунева каза, че в днешното национално външно оценяване по математика за седми клас са участвали 53 214 ученици, като няма анулирани работи.

На първия задължителен зрелостен изпит на 18 май по български език и литература в 12-и клас се явиха 48 026 зрелостници, като бяха анулирани работите на 36 учениците - 14 за преписване, а 22 работи - за ползване на мобилна техника на изпита. Тогава квесторите бяха 12 000, съобщи министър Кунева.

"Мерките, които въведохме за матурите, дадоха резултат", настоя тя.

"В 8.00 часа стаите се затварят в училище. От този момент нататък по наши мерки, и което се оказа правилна политика на МОН, не трябва да проникне никаква информация отвън - главно да няма достъп до "интернет", поясни министърът.

"В този момент вече всички имат въпросите и те се раздават на 4 200 изпитни зали. Те стават на разположение на всички и от там нататък каквато и тайна не можем да опазим", добави Меглена Кунева.

"По същия начин обявихме преди един ден, че темата е "Гераците", даде пример тя. Кунева добави също, че сайтът на министерството ще бъде подложен на стрес тест, и коментира, че никой не е защитен от хакерски атаки.

По думите ѝ, действията им по отношение мерките за матурите се е оказало правилната стратегия. "Имаме видеонаблюдение абсолютно навсякъде и всички до една камери ще бъдат прегледани", подчерта министърът.

По време на пресконференцията от МОН демонстрираха два клипа, заснети по от време на изпита, в които се вижда как зрелостници са хванати с устройство за преписване на матурите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
До квестора преди 7 години
Аз пък се облажих с дванайсетокласничка. Хванах я с тапа в ухото да й диктуват. Изведох я в коридора- тя се разплака и отидохме до *** да се успокои. Там тя на колене ми го награби и ми го изстиска. 2 минути. После я върнах на изпита и наблюдавах някой да не й пречи. Никой не разбра.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да ги пазите повече, отколкото се пази държаваната грани, не можахте ли за по- лесно да ги научите на нещо децата бе, *** даскаля?!
3
0
 
8
 
! Отговори
88 преди 7 години
Докога ще подлагат на стрес децата ни с тези полицейски средновековни методи на оценяване, вместо да се насочат към качеството на обучението им?Запита ли се някой в МОН и безбройните НПО-та какво става с нервнопсихическата устойчивост на седмокласниците и как един ученик не може да се справи нормално на обикновено изпитване в училище ,а стига до 7- ми и 12-ти клас!?Ами той просто е избутван от клас в клас за бройка и спасението му е в преписване.Един ден ще се смеем на тази безобразна система з
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Седми клас не ползват устройства, те преписват един от друг, а квесторите се правят на слепи и глухи.
1
1
 
11
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Това е пълен абсурд. В седми клас са най-големите злоупотреби и за това не се класират заслужили деца.