Голямата цел на учителя – децата да обичат страната си!

Поверяваме им най-ценното, което имаме, заяви Йорданка Фандъкова
24 май 2016 11:58,
26
Голямата цел на учителя – децата да обичат страната си!
Снимка: Facebook

Първата задача на учителите е да дадат конкретни знания, но голямата цел пред всеки учител е да научи децата да познават и обичат страната си, да се гордеят с нея и да искат да работят за нея. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред "Фокус" по повод 24 май.

"Учителите са хората, на които поверяваме най-ценното, което имаме – децата си. Това е огромно доверие, но и огромна отговорност", заяви Фандъкова.

По думите й не напразно българските учители са сред пазителите и будителите на българския дух и национална идентичност.

"Учителите имат мисията да откриват и развиват талантите на всяко дете, да ги учат да са критични, със собствена позиция, която да отстояват. Затова общественото признание и уважение са ключовият мотивиращ фактор за учителите", допълни кметът на София.

"За последните 5-6 години в сектор "Образование" бяха постигнати реални резултати от реформата, която се очакваше и от учители, и от родители", заяви Фандъкова.

"Само преди няколко дни Европейската комисия посочи, че България е изпълнила препоръките в сектор образование с приемането на Закона за училищното и предучилищно образование. Това е голяма заслуга на управляващото мнозинство и лично на председателя на комисията по култура Милена Дамянова, която още като зам.-министър започна работа по закона. Преди няколко години Европейската комисия отбеляза като успех и въвеждането на предучилищното образование за 5-годишните деца", отбеляза Фандъкова.

Кметът на София посочи, че през 2016 г. правителството отпусна 140 млн. лв. повече за средно образование, като 80 млн. лв. от тях са за учителските заплати.

"Заплатите не са всичко, но са част от положителните стимули, наред с постоянната квалификация, която държавата осигурява. Ролята на учителите в процеса на изработка на новите учебни програми и учебници трябва да бъде водеща. В дебата за това кои произведения да останат в учебните програми и къде точно да бъдат изучавани, учителите имат точен поглед и вярна преценка. Вярвам, че министерството ще работи активно в диалог с тях", заяви Фандъкова.

"Основното предизвикателство е трайното връщане на доверието в образователната система. Новият закон поставя фокус върху уменията и практическите знания, така че младите хора да бъдат успешни и предприемчиви. Заложени са механизмите за подкрепа и на учителите. Пред тях стои предизвикателство да използват новите технологии и дигитални умения, така, че да привличат и задържат вниманието на децата към ученето и знанието", каза още кметът на София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 7 години
Не е важно,че законът е лош,че се прие късно и спира процедурите по учебниците-важното е,че ЕК ни похвалила.Аман от такова поведение-да покажем,че нещо сме приели,макар и калпаво.Откога Дамянова стана най-голям капацитет по образованието?Писна ми от хвалби,от лицемерничене и набиване в главите на хората колко е добро всичко,което прави ГЕРБ.Чудя се как една част от хората приемат тези лъжи и почват и те да ги повтарят и да им вярват.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оооооооооооо, хайде вече затвори си човката. 27 години се наслушах на хвалби и празни приказки колко сте велики.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямата цел на учителя децата да обичат страната си!Браво за думите.
18
3
 
6
 
! Отговори
умен родител преди 7 години
Тя обичта трябва да е взаймен процес! Иначе това да обичаш Бг без нищо насреща то е несподелена любов! Тая ваша страна е майка само за едни управляващи, милет и чужди и мащеха за свой! Как да го уча да я обича!? Като знам, че ще го мачка цял живот! Уча го че бягството не е решение, обаче най-вероятно ще му се наложи! Щото в страната на ГРОБ живот неможе да има!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обичам държавата, мразя политиците ни. Един пример на снимка, но все пак тя е цвете сред другите. Не знам защо не учи децата да обичат страната, а се е хванала с нещо, от което хабер си няма!
16
0
 
7
 
! Отговори
7 преди 7 години
То от учител шофьор може да стане, но от шофьор със 7 клас учител не става.Предлагам всички учители да стана шофьори по съвместителство.Представете си, учителка по музи ка минава с трамвай 20 край операта и пуска ария на Виолета.Пътницити крещят "Чалга, Чалга!"Учителката - ватманка отговаря: "Всички учителки чалга-певици можете да намерите нощем в заведенията в студентски град."
15
0
 
16
 
! Отговори
учител преди 7 години
"...Заплатите не са всичко...". Какво велико прозрение! Какъв титан на мисълта! Ела да философстваш пред дъщеря ми, която е на 9 и се чуди вероятно, след като съм толкова важен, защо ходи вече три години със скъсани обувки и яде през ден хляб и лютеница....Не ви е срам! Можеше просто да си спестите високопарните надъхващи патриотични глупости...Спете спокойно, не заминавам заради заплатата, просто повече не искам да съм важен. Искам дъщеря ми да не мизерства заради моята важност....
14
1
 
5
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Така трябва- докато са деца да я обичат, а като пораснат със псувни и мъка да я напускат. Защо не ми посочат една причина , за да си обичам страната и аз ? Могат ли всички да имат такава работа,за която да получават по 500 лева на ден. Държавата с нейната политика, е длъжна да осигури условия за просперитет на всички!!! Натиска пенсионерите със около 100 евра месечно и 160-180 евра останалото простолюдие , чрез независимите синдикати ------ и обичай страната си !! До като са деца -- м о ж е !
13
3
 
3
 
! Отговори
Бяла техника преди 7 години
Продавам краставици и домати на невероятната цена от 3.99 на килограм.По еконт се пращат, нема да се притеснявате.
12
0
 
4
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Първата задача на учителите е да произвеждат човечни, добри и почтени хора. След това е всичко останало.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 7Какъв бизнес на започне бе многознайко с 500 лв доход ???Бензиностанция ли да отвори,хотел ли да вдигне,строителна фирма ли да направи,завод ли,...То човек ако си напусне работата и 1 месец номоже да оцелее бизнес ще захваща..най-много да стане таксиджия,някои магазин за зарзават или дрехи втора употреба и толкова....В България с честен труд пари не се правят!
10
0
 
6
 
! Отговори
Смях в залата преди 7 години
Хахах, номер 7, евала!
9
8
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Никой не те кара да стоиш на държавна заплата за тия копейки, ама като си неграмотен ще стоиш, защото акъла ти не стига да започнеш бизнес аз тия пари ги изкарвам за един ден стой си но не се оплаквай.
8
0
 
12
 
! Отговори
малък Гошо преди 7 години
Мда,,сега завършват децата и са пред дилема..Дали да запишат"вишу" демек да сктаят още 4 години и после да отиват извън българия или направо да заминават....
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шофьор съ 7-ми клас взема 1500 лева заплата, а учител с висше образование 500.Голямата цел на учителя - да стане социален асистент в Германия за 1900 евро и осигурена храна и квартира!
6
5
 
4
 
! Отговори
10 преди 7 години
Всъщност училището създава затъпени роботи, не патриоти. Учителите са просто чиновници. Залагайте на алтернативни форми на образование. Държавното училище не трябва да се взима сериозно. Там също така се руши връзката с Бога, за сметка на куп глупости!
5
2
 
13
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Комсомолка да ми говори за ПАТРИОТИЗЪМ и РОДИНА ... е няма такъв смях и лицемерие !!! Тази лелка в Румъния ако беше отива при Чаушеску от първият път !
4
0
 
10
 
! Отговори
до1 и 2 преди 7 години
Те децата лъжат! Вярвайте на кметицата ;) !
3
1
 
9
 
! Отговори
ГРЪБ преди 7 години
Кажи и премиера... Премиера! Да не забравиш...
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма лошо, но децата виждат много по-реално заобикалящият ги свят. Всичко на което ги учите трябва и да кореспондира и с действителността, защото едва ли ще имат възможността да живеят в изолирана среда без социално напрежение.