Майчинство или нисък успех: препъникамъка за диплома

Всеки пети студент отпада от университета
29 май 2016 13:48, Петя Славова
11
Майчинство или нисък успех: препъникамъка за диплома
Снимка: архив, Булфото

 Всеки пети студент отпада от университета, без да вземе диплома. Това сочат данните на Министерството на образованието. Пронцентът е най-високият за последните четири години.

Сред най-честите причини това да се случи са високите критерии или пък ниската мотивация на учащите. Близо 59 хиляди първокурсници са влезли в университет през изминалата година, 11 хиляди студенти обаче са си тръгнали без диплома, съобщава БНТ.

Икономиката е отказала най-много студенти от желанието да получат висше образование. Младежите са срещнали трудности и при управленските специалности. Препъникамък са били още изучаването на филология, електротехника, инженерство и педагогика. Най-много пък са отпадналите студенти от Стопанската академия в Свищов.
 
Според доц. д-р Иван Марчевски, ректор на Стопанска акадамения - Свищов, 34% от хората, които са прекъснали, са го направили поради слаб успех.
 
Здравословните проблеми и майчинството пък са основните препятствия пред завършването на Алма матер. Най-големият университет в България - Софийският е и с най-много прекъснали студенти.
 
И докато при едни отпадането е проблем, то в други университети могат да се похвалят, с това че не са загубили нито един студент през 2015 г. Нак-силно мотивирани да завършат са онези, които са се посветили на изкуствата, спорта и военната подготовка.
 
Проф. Виктор Паунов, зам.-ректор на НХА казва: "Институциите, които обучават студенти по изкуства, не разчитат на масовост и най-вече подборът и мотивацията на тези, които кандидатстват в тази област, е нещото, което нас ни фикусира и ни задължава изборът ни да бъде много правилен и насочен, така че талантът да бъде открит.
 
А задържането в академията минава през обучение в малки групи и индивидуална работа с всеки един студент. Другите университети също обмислят как да намалят текучеството. В Свищовската академия намират решението в дигитализацията на учебното съдържание и в съчетаването на обучението с работата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: дипломастудент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Дончо преди 7 години
У а у у у у ! Всеки пети студент отпада от университета... не моем поверва ! Кой е университетут ! Тие требе да са се самоотписале ...
6
0
 
8
 
! Отговори
Ха Ха преди 7 години
Делегираните бюджети доведоха до това състояние на студентите.В училище трябва да придобият навици за учене,дисциплина и отговорност за собствените си постъпки. Вместо това им се подарява "степен на образование" без необходимите знания и умения.Като не ги бива да учат да започват работа за среднисти, бизнеса все реве, че няма кадри.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тази година ще се открива най-новата и атрактивна специалност: Заология и полов живот на мравките в демократично устроените общества и влиянието на пост тоталитаризма върху тяхната репродуктивност,съчетана с Европейските ценности на фона на Арабската пролет в в Югоизточен Бимбистан!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всяка специалност има трудни предмети. Важното е да не се отказвате. Ак нямате кредите пишете молба до декана и накрая ще успеете да се дипломирате.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не потръгне ли икономиката,ей така ще си бълваме "вишишчета" на парче,на килограм,на бруто регистър тона и кавото още си помислите!Селско стопанство няма-агрономи колкото щеш!Икономика няма-безработни икономисти бол!Съдебна система пълен отврат-юристи под път и над път!Социолози,психолози,философи,маркетиголози,еколози,политолози на кубици,ама с празни и *** главици и всичките мераклии за политици!
2
1
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
студентите отпадат, понеже качеството е много ниско, заради ниското заплащане и лошата материална база. Управляващите да спрат да дават пари за асфалт, а да започнат да дават за образование.
1
0
 
8
 
! Отговори
пешо преди 7 години
нито един отпаднал студент не е реално. натия университети да им се спре финансирането и да се затворят. 100% образованието там е на покъртително ниво.