Английският език – портал към света!

Cambridge English Language Assessment с първо медийно събитие в България
Обновена: 24 юни 2016 15:56 | 23 юни 2016 15:04, Екип на Bulgaria On Air
6
Английският език – портал към света!

1,8 милиарда души по света говорят английски език, като за 375 милиона от тях той е роден. Това означава, че всеки четирима от нас говори езика на поданиците на Елизабет ІІ, а до 2050 година англоговорящите вече ще са 2,5 милиарда.

Английският ще продължава да бъде основен език за международни комуникации и бизнес, показват изчисленията на Cambridge English Language Assessment, част от университета „Кеймбридж“, които представиха дейността си за пръв път в България. Събитието се състоя в Гранд хотел „Радисън Блу“ в София .

Гост презентатори бяха Стив Маккена, директор „Комуникации“ и Дионисия Йоано, директор „Маркетинг” на Cambridge English Language Assessment за Южна Европа.

„Като част от Университета Кеймбридж, нашата цел е да подкрепим изучаването и преподаването на английски език. Нашите сертификати са доказателство за това, че човек не просто знае езика, но и може да го използва пълноценно в следването, работата и ежедневието си. Броят на училищата, с които работим в България, непрекъснато расте и сме изключително радостни от факта, че българските ученици се справят много по-добре на изпитите в сравнение с много свои връстници по цял свят“, коментира Дионисия Йоано.

Изпитите на университета „Кеймбридж“ за оценяване на английски език (Cambridge English Language Assessment) имат за основна цел да помагат на хората по цял свят да учат и общуват на английски по-пълноценно. Тестовете са насочени към учащи, учители и всички, които желаят да подобрят професионалната си квалификация или се подготвят за живот в чужбина.

Cambridge English Language Assessment си сътрудничат с 30 000 изпитващи, 2 700 изпитни центрове в 130 страни и 52 000 регистрирани подготвителни центрове. Основните офиси на организацията са в Италия (Болония) и Гърция (Атина).

Всяка година над 5 милиона души полагат изпитите на университета „Кеймбридж.“ Давността му трае до живот, но отговаря на знанията, придобити в момента на издаването му. От гледна точка на университетите и държавните институции в чужбина, от тях зависи за колко време могат да го признаят.

„Едно от най-важните неща при изучаването на чужди езици е да не се притесняваме от грешките“, казва Стив Маккена. По думите му езикът не е само граматика, речник и думи. Трябва и комуникация. Вторият важен фактор за научаването на чужд език е увереността.

„Колкото по-уверен се чувстваш, толкова по-успешен ще се чувстваш да учиш езика“, твърди Маккена. Третият фактор е мотивацията – да слушаш повече музика, да гледаш повече филми.

„Когато конструираме нашите изпити, ние се ръководим от тези три фактора“, поясни презентаторът.

Всички упражнения и задачи в изпитите са основани върху реалистични ситуации, което позволява на кандидата да използва езика реално. Тестват се 4 езикови упражнения: четене, писане, говорене и познания за структурата на езика и нейната употреба.

„Съчетали сме тестовите формати в различни нива на трудност“, обясняват от Cambridge English Language Assessment. „Предварително се тестват всички изпити със студенти, за да няма дискриминация“, допълват те.
Указва се подкрепа на явяващи се на изпит хора със слухови проблеми и затруднения при усвояване на материалите.

Изпитите са на нива А1, А2, В1, В2, С1, С2, като най-търсено за следване в чужбина е нивото Advanced.

Как да се регистрирате за изпит?

Първо, кандидатът трябва да се свърже с подготвителен център на Cambridge English Language Assessment в България. Такива са езиковите школи и центрове и някои частни и държавни училища с езикова насоченост. В България това са: Британският съвет, AVO Language & Examination Centre, Britanica, Pharos Language Schools, ECET Europe schools.

След това от тези подготвителни центрове се свързват с Cambridge English, за да регистрират кандидата.

„Имаме 1,2 милиона кандидати в 72 държави“, твърдят от представителите на „Кеймбридж“. Средните данни, представителни не за широката маса, а за хората, които вземат много на сериозно английския език и са положили изпита на „Кеймбридж“, показват, че в Естония, Швеция и Холандия най-добре познават езика, а България се нарежда седмо място.

„България е на седмо място по отношение на изпитите, които се полагат в Cambridge English, пред Германия, Австрия и всички балкански страни“, твърдят презентаторите.

Изпитите на университета „Кеймбридж“ имат над 100-годишна история в оценяването на английския език. От 1913 година до момента са проведени над 55 милиона изпита.

Любопитен факт е, че изпитите бяха отличени с най-престижната бизнес награда във Великобритания – winner of the Queen's Award 2015 - наградата на Кралицата за предприемачество в категорията международна търговия. Това е отличие за най-забележителните постижения на местните компании.

Представителите на университета заявиха, че нямат планове за отваряне на офиси в България, нито за представителство на територията на страната. За сметка на това обаче планират поредица от събития главно с учители, за да се направи по-добра подготовка на учащите.

В подкрепа на учителите на www.cambridgeenglish.org има онлайн курс за учители, които подготвят кандидати, за сега завършили или временно преустановили дейността си преподаватели. Курсът е стартирал от 6 юни и е напълно безплатен. В сайта могат да се намерят и помощни материали, също безплатни.

Луиза Божинова, редактор Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който умее да се ориентира в динамиката, вече е записал едното си дете да учи руски, а другото - китайски. Хинди също е перспективен.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Английският ще продължава да бъде основен език за международни комуникации и бизнес"Това се дължи на завладените територии от британската империя, а не защото хората са го избрали. Частичен принос имат и ранните операционни системи на английски език. Ако швабите пък бяха спечелили войната, познайте кой щеше да е международния език. Международен език се налага с военна експанзия.