Къде, къде... Седмокласничка с 217 желания за прием

Момичето обаче е прието по първото си желание
7
Къде, къде... Седмокласничка с 217 желания за прием
Снимка: архив, Ройтерс

Рекордните 217 желания (паралелки) за прием след седми клас в София е написала ученичка в заявлението си.

Тя е приета по първото си желание в сферата на изкуствата, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева, представяйки резултатите от първото класиране в столичните училища.

Още по темата
Въвеждането на тези 217 желания много е затруднило работата на комисията, защото това става ръчно, посочи Кастрева, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че не е важен броят на желанията, а е важно те да бъдат добре подредени и съобразени с бала на ученика, за да намери той своето място в обявените паралелки за прием след седми клас в София.

В 31 училищни гнезда в София са подадени 6568 заявления, от тях учениците от страната са 423. Желанията, които учениците са заявили, са над 126 000. Випускът на сегашните седмокласници е малко по-голям от миналогодишния, посочи Кастрева.

Тя съобщи, че общо 7036 ученици имат правото да участват в кампанията за прием след завършен седми клас в София, а местата по наредба 11 са малко повече - 7648.

"Така, че за всеки седмокласник има място, което да е добре обмислено и да отговаря на желанията и интересите му", коментира началникът на РИО-София.

За учебната 2016/2017 година в София е обявен прием в 194 профилирани и 98 професионални паралелки, като това са общо 292 паралелки. Седмокласниците в София може да кандидатстват не само за прием по наредба 11, а и за самостоятелния прием в училищата към Министерството на културата, както в спортните и частните училища, отбеляза Кастрева.

Тя обяви, че учениците, класирани по първото си желание в първото класиране, трябва да се запишат в училището с оригинала на удостоверението за завършен седми клас, ако е необходимо и с оригиналите на медицинското удостоверение и на служебната бележка. Седмокласниците, които искат да проверят възможностите си за по-предни желания, трябва да отидат в училището, в което са класирани от първия прием и там да подадат заявление за участие във второто класиране.

Така може да се придвижат на по-предна позиция. В такъв случай обаче не се пази мястото им от първото класиране, обясни началникът на РИО-София. Това важи за всички ученици, класирани от второ желание надолу в написаните заявления, посочи Кастрева.

През миналата година бяха закрити 34 паралелки в София, а сега при първия етап на класирането са закрити 29 паралелки, съобщи Ваня Кастрева. "От тях, благодарение на подкрепата на МОН, четири паралелки са преобразувани в слети паралелки, а изцяло закрити са 25 паралелки", обясни тя.

От закритите паралелки 18 са профилирани, а 11 са професионални. По този начин класираните ученици в София са 6349, а 219 са некласираните от първия етап седмокласници. Свободните места след първото класиране са 267, като некласираните ученици може автоматично да се включват във втория етап на класирането, ако имат достатъчно желания и необходим бал.

За съжаление, сред закритите паралелки има и такива, които се обявяват за първи път, посочи Ваня Кастрева. Сред тях е паралелката "Спедиция, транспортна и складова логистика" в Професионалната гимназия /ПГ/ по транспорт "Макгахан", която трябваше да бъде включена в дуалното обучение, но само двама ученици са пожелали да учат в нея.

Закрита е също паралелката "Контрол на качеството и безопасност на храните", както и паралелките - "Експлоатация на автомобилния транспорт в ПГ "Хенри Форд", "Организация и технология на фризьорските услуги", "Технология на хомеопатични и фито продукти", като това са паралелки, които може да предложат професии с бъдеща реализация, коментира Кастрева.

Тя отбеляза, че са закрити и две паралелки по изкуствата, както и паралелка за защита на информацията, пожелана само от трима седмокласници. На 4 юли ще бъде обявено второто класиране, а от 5 до 7 юли е записването на приетите ученици в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 7 години
Да вземат най-накрая да въведат електронна система за кандидатстването и няма да има нужда тия желания да се преписват по 5 пъти на ръка. Е, по възможност да не я пишат тези, които сътвориха системата за детските градини
4
0
 
5
 
! Отговори
Александър преди 7 години
Готин трик.А защо ли е приета веднага по първото искане :)???Кой мислите че ще седне да разглежда 200...БРАВО :)
3
4
 
20
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Поредното дете-жертва на болните родителски амбиции....*** то нашту най-умнуту и най-хубулту!
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ми прилича малко на тия дето си плащат тока със стотинки :Д
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
217? Малко са!