Лятната ваканция – само седмица пълно бездействие?

Отдихът на учениците ни от школото е сред най-дългите в Европа
14
Лятната ваканция – само седмица пълно бездействие?
Снимка: архив, БулФото

Една седмица след началото на лятната ваканция е добре да подканим децата да разлистят задължителните книги за четене или да порешават задачи, които са ги затруднили през изминала учебна година или са дадени за домашно. Това съветва в интервю за БТА психологът Красимира Костадинова от Националния център по обществено здраве и анализи.

Желателно е да се чете всеки ден по малко, особено ако броят и обемът на книгите е голям, а когато родителите имат повече свободно време, да се обсъжда прочетеното, смята специалистът. Според Костадинова доучването през лятната ваканция е допустимо. Още повече, че според данни от проучване, България е сред европейските страни с най-краткото учебно време, особено в начална образователна степен.

Костадинова коментира, че ученето през ваканцията в домашна среда, съчетано с приятни емоции, в спокойна атмосфера, с подкрепа и поощрение, може да създаде положителна нагласа у детето към тази дейност.

Психологът съветва да не се претоварват децата през лятото, въпреки че през учебната година има достатъчно време за почивка, защото освен ваканциите, се събират допълнително още около 40 неучебни дни. По данни на Eurydice, средната продължителност в Европа на най-голямата ваканция е от 6 до 13 седмици, в този смисъл лятната ваканция у нас (между 11-15 седмици) е сред най-дългите в Европа.

Костадинова съветва родителите да не се притесняват от привидното бездействие на децата. В действителност, дори когато децата не правят нищо и изглежда, че безделничат, това не е така - те фантазират, мечтаят, разсъждават, наблюдават, експериментират, отбелязва психологът.

Подходите на възрастните към ваканциите често са в двете крайности. Едните смятат, че ваканцията е само за почивка с мотива, че през учебната година децата са претоварени, другите държат децата им не само стриктно да изпълняват поставените от учителите задачи, но и допълнително да се упражняват. Трети наблягат на четенето на книги, което за тях е важно.

Костадинова препоръчва да няма принуда в подхода на родителите и ги съветва да не забравят факта, че това е най-очакваната и любима част от учебната година за децата, а спомените от преживяното през ваканцията спомагат за по-лесното адаптиране в началото на учебната година.

Различното в това време от годината е чувството за свобода, възможността за личен избор, за установяване на контакти, различни от тези в училищната среда, за натрупване на социален опит. За да намерим нужния баланс в помощ на детето да се справи с поставените през лятото задачи, трябва да му дадем възможност да усети разликата с ученето в училище, за да не се получи обратен ефект - да се предизвика негативно отношение към училищните задължения и отговорности, съветва психологът.

За целта според Костадинова е необходимо да се редуват работа с почивка и някакъв вид физическа активност - игри и разходки на открито, развлечения, труд (грижа за домашен любимец, за цветя, градинка, почистване и др.), общуване. Част от лятната ваканция е добре да се посвети на грижи за здравето на ученика, включително за профилактични прегледи.

По повод актуалния напоследък спор колко дълга трябва да бъде ваканцията, психологът е на мнение, че едва ли нарастването на учебното време за сметка на лятната ваканция ще доведе до повишаване на качеството и ефективността на обучението. Удължаването на престоя в училище дори може да има обратен ефект, ако децата не са мотивирани да го посещават, отбелязва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: ваканцияобразование
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
нина преди 7 години
То затова всичко е натакъв хал, защото ни съветват такива "специчлисти". Интересува ме, госпожата кога и къде е учила психология?
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баща ми никога не ми се е карал за двойки, не е ходил на родителски срещи, дори не е виждал класната, бележника ми го е отварял само един път.Винаги ми казва, че ученето е за мое добро, за да бъда аз един ден по-спокоен за себе си.Сега уча дентална медицина.
11
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
Не мога да разбера като завършваш някога бе купон сега е зоопарк що е то
10
3
 
6
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Лятната ваканция трябва да е от 27 март до 23 ноември ;)
9
6
 
8
 
! Отговори
УЕ преди 7 години
лятната ваканция трубва да е от 1май до 30 септември
8
0
 
13
 
! Отговори
777 преди 7 години
ВАКАНЦИЯТА ПРЕЗ ЛЯТОТО Е МНОГО ДОБРА, НА ТАЯ ЖЕГА ЕДВА ЛИ ЩЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ АДЕКВАТНО ДЕЦАТА АКО ГИ НАБЛЪСКАТ В КЛАСНИТЕ СТАИ !??
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зависи от нагласата, на мен ми беше приятно да чета през ваканциите, но обикновено бързах да претупам "задължителните", за да ме оставят на спокойствие да си чета каквото аз искам. Не подкрепям съветите в статията, но да те мързи да направиш елементарно усилие (без да ти се поставят оценки и т.н, което убива ентусиазма) също не е много добре.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ваканцията е за почивка, а не за четене на камари от книги, както безуспешно се опитват да наложат в училище от много години. Лятната ваканция в България трябва да се удължи - 15-20 септември е добра дата за начало, но годината трябва да завършва за някои малко по-рано от сега. След 15 юни никой вече не учи нормално.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото по на юг е държавата в Европа, толкова е по-дълга ваканцията, което е нормално. Примерно в Италия, област Пулия, лятната ваканция четох, че е от 9 юни до 20 септември, т.е. по-дълга е от българската лятна ваканция. В горещините никой не учи. Къса е ваканцията в северните европейски държави.
4
3
 
13
 
! Отговори
zzz преди 7 години
абе добри са ни децата , само шамарите са им малко ... ама са нали е модерно да не ги шамаросваш за всичко , само по избрани теми ...
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да се съглася съвсем, ако детето си учи редовно и пълноценно през годината напълно заслужава да си почине качествено. Самата идея, че си затрупан с ангажименти, дори да предположим, че истеричните майки създават "уютна среда", е натоварваща. Станах на 25 и още се ядосвам, че не съм имала едно спокойно лято без напрежение покрай учението.
2
1
 
15
 
! Отговори
... преди 7 години
Тоя "коментар" на тоя специалист ме кефи! Само, дето требеше д а спомене, че това което той е написал става само в идеалния случай! Е може би има подобни деца, тето да четат секи ден, дето да обсъждат с родителите си това дето не са го разбрали, дето да искат да решават задачи които не са ги решили през учебната година и това да става по време на ваканцията, ама аз поне не съм ги виждал до сега! Е предполагам, че и повечето родители си мислят, че техните са такива ама ...!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой им дава дипломите на такива "специалисти"?