От тази есен "Трета възраст" тръгват на ВУЗ

Предвижда се създаване на териториална мрежа в 28-те области
29 юни 2016 22:15, Анисия Иванова
18
От тази есен "Трета възраст" тръгват на ВУЗ
Архив: Булфото

Учредява се Национален български университет "Трета възраст". Той ще е неправителствена организация за хора на възраст над 55 години, съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА доц. Ганчо Попов, председател на Академичния състав.

По думите на проф. Нако Стефанов амбицията е той да започне своята дейност още тази есен.

Още по темата

Целта на структурата е осмисляне на живота чрез подпомагане на активността, физическото и психическото здраве и социалната реализация на хората от третата възраст, отбелязаха организаторите. Сред задачите е преодоляването на социалната изолация и подпомагане на социалното включване на възрастните хора.

Структурата ще популяризира образователни инициативи и ще предостави възможности за неформално професионално образование и обучение на хората от третата възраст.

Ще бъдат организирани различни форми на обучение, занимания по интереси, срещи с колеги, посещения на исторически обекти, културни прояви, екскурзии в съседни страни за обмен на добри практики в подобни университети.
Ключови структурни звена ще са център за полезни знания и умения, център "Хоби", център "Активен живот".

Ще бъдат предлагани знания за здравословен начин на живот, управление на личните финанси, данъчен и осигурителен режим, семеен бюджет, компютърна грамотност, работа с таблет, с мобилни апарати, пише БТА.

Цел ще е са актуализиране на професионалните знания и овладяване на нови сродни знания за трудова реализация, научноизследователска развойна и внедрителска дейност.

Научният секретар доц. Гена Велковска посочи, че имат амбиция да създадат териториална мрежа в 28-те области. Не конкурираме университетите, но ще се занимаваме с образование и научна дейност по проблемите на третата възраст, добави Велковска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: университетосноваване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Жозефина Тенева. преди 7 години
Къде става записването? Къде е управлението на този Университет? Твърде анонимно го раздавате.Да не е само за свои хора!?
17
0
 
1
 
! Отговори
Марияна Петрова преди 7 години
Имам голямо желание да посещавам този университет . Но не намирам адрес и обяснение как ще става записването . Моля , дайте координати .
16
1
 
0
 
! Отговори
кина мошева преди 7 години
Молвя, дайте малко разяснения кой ще плаща зарлати на преподаватели. Обслужващт персонал, отопление, електричество и сума други нрсоменати от мен разходи. Това е сефиозно и много отговорно нинание. ощте пове че правителството не поема никаква отговорност..Дано не е идея на бизнес организация която знае как да краде и злоупотребява с нещадтния, много пъти лъган и окраден БЪлгарски народ. Има мещо нечисто щом като не се даде ясен отговор това кой и как ще съава финансирането.
15
0
 
4
 
! Отговори
Генко Прашев преди 7 години
Браво на хората, помислили за по- старите. Ето при вас ще науча да си служа с компютър. Внучката ми го подари ама аз се плаша от бутоните, да не би да го бастисам. Ще и покажа че не съм толкова *** и изкуфял и не ме е срам да тръгна да уча. Бог да ви благосчови господа.
14
0
 
4
 
! Отговори
Васил Танев преди 7 години
Аз съм "ЗА" . Чудесна идея. Моля кажете адреса. Записвам се веднага. Ще натрия носовете на сина и дъщерята и ще водя понякога и внука с мен, да се учи на акъл и трудолюбие.
13
0
 
4
 
! Отговори
Влиана Коева преди 7 години
Драги анонимни, защо сте страхливи. За да е силен човек, не трябват само мускули Когато мозъка е пренебрегнат той закърнява. Децата ви нямат нужда от улави мърморкоци. Осъществете вашите мечти и хобита тук, в този новосъздаден университет, сигутна съм че след време ще има повече специалности, голям изборДоволна съм от създаването на такова учебно заведение. Моля включете арт птедмет(българина е талантлив артист, певец, инструменталист, поет и писател.Драги възрастни докажете че не сте за ***
12
0
 
3
 
! Отговори
Калина Зидарова преди 7 години
Защо съе анонимни писачи, господа. Никок няма да ви се сърди за това което мислите. По моему този нративизъм не е здравослове. Аз подкрепям това начинание. Моля да ми се даде повече информация. Искам да уча, за да не вегетирам и само да охкам и пустосвам за щяло о нещяло. Хора, помогнете си сами, останете достойни, каквити вервам сте били и все още сте.
11
0
 
4
 
! Отговори
Елена Михайлова преди 7 години
Прочетох долу поместените коментарии и се учудвам че са толкова негативни. Аз приветствам тази инициатива. Такива университети (2, 3 и 4 годишни) сущрствуват отдавна . Живях дълги години в чужбина. Посещавах няколко програми. Вав въсторг съм, хората се чувстваха по- достпйни, по- щастливи, по- общителни и уверени да се справят с различни проблеми. Фадоха достоен пример на мързеливите си деца и внуци. Такъв университвт е нужен , най- вече заради здравето. Хора мислете по- далновидно.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако толкова мислите за развлеченията ни,отворите по един пенсионерски клуб в кварталите. за какво трудова реализация ни говорите? едва успяхме да се пенсионираме,децата ни ще го направят на по 80 год. ако останат тук.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма лошо, ама на какви заплати ще работят? Първо изгонихте всичко свясно и после ако може някой от гроба да ви работи за без пари.
8
1
 
7
 
! Отговори
Неа преди 7 години
От къде пари за всичко това ?
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да .Белите пенсионери ще работят до дълбоки стариниЗа да се плащат социални помощи( по- големи от пенсиите) на лентяйстващите м.ан.го.вци.Заемете се с тях. Как може здрави, прави да им давате да лежат на гърба та българитеЖурталистите това го одобряват
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да почнат от Парламента
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С памперс и *** ще работят като роби до дълбоки стариниВажното е да са нищожни заплатите, за да бягат младите на ЗападМр.ъ.сни комуно- капиталисти
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да добавят курсове "Абстрактни игри" и "Практическа математика"! Това е много полезно за предотвратяване на Алцхаймер!
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да запиша "Сексология". С упражнения! И да му мислят, ако не ме карата да правя упражненията по 2 пъти!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УРААА!Има ли специалност "Програмиране"?
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се "усвояват ли" някакви пари - бместо да дондуркат внуци че ги занимават с глупости - циркаджийски номера!