Още гордост: Българчета с 6 медала по математика

Децата ни се върнаха с 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови отличия
30 юни 2016 13:14,
29
Още гордост: Българчета с 6 медала по математика
Снимка: СРООПН

С шест медала, сред които 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови се завърна българският олимпийски отбор по математика след сериозна надпревара в Младежката балканска олимпиада.

"Постиженията тази година са изключително високи. Голям повод за гордост е златният медал на Евгени Кайряков, който също така е втори сред 124 състезатели в общото класиране на олимпиадата", коментират от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

Тази година престижното състезание се проведе от 24 до 29 юни в Слатина, Румъния. Участие взеха 11 балкански държави и 9 гостуващи държави от цял свят, сред които Индонезия, Франция, Саудитска Арабия, Филипини и други. България се нареди на четвърто място в отборното класиране след Турция, Румъния и Сърбия.

България участва в Младежката балканска олимпиада от основаването и през 1997 г., като за този период се е сдобила с 36 златни, 61 сребърни и 22 бронзови медали, благодарение на младите български математици. За изминалите 20 години отборът присъства 14 пъти в челната тройка на отборно класиране, от които 6 пъти завоюва и първото място. Състезателите са ученици от 7, 8 и 9 клас. Те peшaвaт 4 зaдaчи oт oблacти aлгeбpa, гeoмeтpия, тeopия нa чиcлaтa и ĸoмбинaтopиĸa.

Отборът, който представи България с изключителни постижения, беше в следния състав:
1.       Евгени Кайряков – златен медал и второ място в класацията сред 124 състезатели, 8 ĸлac, СMГ
2.       Виктор Балтин – сребърен медал,  8 ĸлac, ΠMГ Бypгac
3.       Иво Петров – сребърен медал,  8 ĸлac, CMГ
4.       До виет Къонг – сребърен медал,  7 ĸлac, CMГ
5.       Кристан Минчев – бронзов медал,  ΠMГ Бypгac
6.       Светлин Лалов – бронзов медал,  7 ĸлac, CMГ

Ръководител на отбора е проф. Сава Гроздев, преподавател във ФМИ на СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре е това.. Още са останали в България... Много скоро ще си тръгнат.
21
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
До Анчо Другарче, моля, не омаловажавай успеха на децата! Типично по български - "То хубаво, амааа..!" Все нещо ще намери някой да се изкаже злостно!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на децата! Но успехът на десетина добри математици в никакъв случай не е показател за нивото на образование у нас, а то е трагично. Резултатите от последните матури, а и не само те, е ярко доказателство за това. Безкрайните "реформи" и експерименти го сринаха до дъното и от едни от най-образованите в Европа и света станахме нация от неграмотни...Мдаа, целта е постигната! Най-лесно се манипулира народ от неграмотни ***!
19
6
 
1
 
! Отговори
Анчо преди 7 години
Уважаеми г-ци, г-жи и г-да,С подобни "успехи" ви замиват очите, за да не видите колапса на българското образование. Олимпиадата по математика не е олимпиада по метане на гюле, където и никой да не уцели посоката все тая.Проф Гроздев имаше една статия за същото - след 2003 българските ученици са на кошмарно ниво. Водят ги по треторазрядни азиатски олимпиади, където всеки участник взема медал, за да изглеждат такива наши "успехи" големи.
18
0
 
2
 
! Отговори
8 преди 7 години
БРАВО НА ДЕЦАТА!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен 4 до 15 преди 7 години
Внимавай с квалификациите, отправяйки ги само към себе си! Мерило за невежеството ти е степента, в която вярваваш в неправдата и трагедията. Онова, което за гъсеницата е краят на света, за Учителя е пеперуда. Ти пък заслужаваш железен, пробит и ръждясал медал!
16
1
 
0
 
! Отговори
Двуличници преди 7 години
Ужас... Знаете ли, че тези деца решават задачи по 8-10 часа на ден. Всеки ден, няма събота, няма неделя. Ами ако това натоварване им повлияе зле на нервите? Ако утре започнат да скачат от балконите, какво правим? Обвиняваме учителите, че са ги тормозили? Обвиняме ръководство, че е държало децата в концлагер, като са ги карали по 10 часа на ден да решават задачи?
15
0
 
2
 
! Отговори
фми-ст преди 7 години
кой кретеноиден *** е написал, че Гроздев преподава във ФМИ на СУ?!? От години това не е било дори на хонорар... Той си преподава във ВУЗФ и даже беше заместник ректор последно... Аман от некадърни журналисти...
14
1
 
1
 
! Отговори
Виетнам не е Китай преди 7 години
До номер 4, "Ми то едното е китайче, няма общо с България."Има разлика между китайче, и виетнамче. Името на детето е виетнамско, а не китайско. Как пък частицата "виет" не те накара да се замислиш поне малко, преди да побързаш с гениалния си извод, че е китайче :) Но явно и ти си като една авторка на статия тук, за която Индия, Индонезия ... много много разлика няма. Така и ти - викаш, все са дръпнати, нали ... :) разлика няма ... Ти си за медал по глупост!
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали е китайче или виетнамче?Виетнамците навсякъде са с високи постижения в образованието. А виетнамските математици са в първата световна тройка.Това вероятно е едно от многото състезания, да не правим генерални изводи от класирането.
12
1
 
6
 
! Отговори
Обикновен човек преди 7 години
ЕЗачетох се в коментарите и се изумявам. Има някаква позитивна новина намерила си местенце между тези за Очите, стрелбите в София и страната, атентата в Истанбул и половината от коментарите са негативни. Били сме *** народ, едното дете било китайче (сигурно родителите му са такива, но то учи в българско училище и е част от българския отбор), състезанието било балканско респективно без стойност и резултатите били кошмарни.Не мога да Ви разбера, защо и малкото хубави неща в тази страна Ви др
11
1
 
1
 
! Отговори
xyz преди 7 години
Чудесно деца,хайде сега да се снимате с другарката Кунева , другаря Борисов и другарката Цачева ,че и те трябва да отчитат дейност
10
0
 
2
 
! Отговори
Маке-Ариец преди 7 години
Абе 'що няма селски кифли от Варна в този отбор? Някоя кифла беше писала под една статия как там бала за прием бил по-висок от този в СМГто...
9
5
 
5
 
! Отговори
Анчо преди 7 години
Едно време бяхме четвърти в света, днес сме четвърти на Балканите. :-(
8
1
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До Анчо 8И какво като е балканиада? Важното е, че децата са ученолюбиви и сериозни! Поздравявам ги и им благодаря за хубавите емоции!!!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анчо преди 7 години
Хора, това е Балканска олимпиада, не световно или европейско първенство. Резултатите ни са кошмарни. Потърсете в Гугъл "JBMO 2016 Slatina" и вижте сами. Сайтът на олемпиадата е jbmo---ssmr--ro
6
0
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Да са живи и здрави децата!Будители ще трябват на България в бъдеще. Дано да са тези деца!
5
2
 
21
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Жалко че след някоя друга година ще отидат да подпомагат социалната система на Германия или Англия, а тук ще продължават да се множат неграмотните малцинства.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то едното е китайче, няма общо с България.
3
3
 
2
 
! Отговори
Чичо Сам преди 7 години
Вери глад, вери глад. Доларчетата ги чакат при нас.