Образованието – национален приоритет!

Кунева: "Кооперирай, прави сътрудничество" да е мото на ЕС
18 юли 2016 14:14, Анисия Иванова
10
Образованието –  национален приоритет!
Снимка: БТА

Все повече държави в ЕС, включително и България, осъзнават, че образованието е национален приоритет, а не един от националните приоритети, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на конференцията "Насърчаване на инвестициите в образование чрез инструментите и фондовете на Европейския съюз: Възможности за България и Румъния", организирана от ЕК.

Във форума участва и еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, който е на посещение в София.

До този момент основните инструменти в сферата на образованието бяха европейските структурни и инвестиционни фондове, и програмата за европейско сътрудничество "Еразъм плюс", в които България се включва активно, каза министър Кунева.

Тя отбеляза, че когато през 2014 г. се обяви Европейският фонд за стратегически инвестиции, наричан жаргонно "Плана Юнкер", с него на европейския бизнес се даде цялата свобода да предлага проекти с обществена значимост.

Днес се оказа обаче, че за година и половина основните проекти са за енергетика, урбанизация, инфраструктура, достъп до интернет, а много малко са за здравеопазване, каза вицепремиерът Меглена Кунева, пише БТА.

Тя добави, че има и проекти за изследвания и иновации, но в България, региона и в цяла Европа няма проекти, свързани с образованието, с професионалното образование или с ученето през целия живот.

"Това е изпусната възможност", коментира министър Кунева и попита как ще се изпълнят идеите за индустриализацията на Европа, като най-конкурентната икономика, базирана на знанието, и как ще се задържат младите таланти и работливите хора в България, в Румъния и Европа. Затова трябва да наваксваме, посочи вицепремиерът.

Най-важният политически път в Европа е "кооперирай, прави сътрудничество", защото поне за десетилетие това ще е мотото за ЕС, каза Меглена Кунева и отбеляза, че това може да се направи през знанието. Надявам се да можем да направим съвместни проекти с Румъния, Гърция и с други страни от региона, посочи вицепремиерът.

Това е четвъртата работна среща за насърчаване на инвестициите в образованието и избрахме София, защото България изпълнява образователна реформа, каза еврокомисар Наврачич. По думите му България има много активен образователен сектор, учители и политици, които се ангажират българското училище да стане конкурентоспособно.

България много активно участва в Плана Юнкер, внасяйки 1 милион евро в Европейския фонд за стратегически инвестиции, каза еврокомисарят. Наврачич заяви, че насърчава идеята за инвестиции в образованието, защото Европа изостава по публични разходи за този сектор.

Едни от най-важните умения са дигиталните и не е важно само учениците и студентите да ги владеят, но и учителите, посочи Тибор Наврачич. Той отбеляза, че затова трябва да се търсят добри и гъвкави форми за обучение на учителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
ехо преди 7 години
Що за лицемери?! На богатите не им трябват образована средна класа. Те искат ниско образовани, овце, които да купуват продуктите им, да ги хипнотизират с ентъртеймънт, холувуд и т.н, и да гласуват на всички избори, мислейки си(овцете), че техният глас променя нещо... Защо се заблуждавате? Кунева е толкова опитна, хлъзгава, вряла и кипяла в политическите ла*на, че може да хване цаката на всеки. Не бих и се доверил дори, ако трябва и до магазина да отида с нея
7
1
 
6
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Кунева,да ти сложа една раница на петокласник,която тежи 15 килограма,да я носиш цял ден на гърба,от 8 до 17 чеса,и след това ще те питам,какво си запомнила на другия ден!Ще те скъсам от тестове, и понеже в главата ти ще е пълна каша,ще изкараш двойка.В задачата се пита,до кога ще пишат по няколко вида учебници от един предмет,ваши близки до властта чиновници с празни тикви?Затова в образованието нищо няма да се промени вервайми-както беше казал твоя идол царя честити.Ученика мрази училището.
6
1
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
Само на приказки е приоритет.То не бяха събори,то не бяха PR акции, а работа за пет пари не са свършили!
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавта в която научните работници с докторска степен ги държат на минимална заплата няма за приоритет, а за посмесище образованието.За сметка на това тези с изкуствените цици са в елита на нацията, правят им специални предавания, в сайтовете ни информират каква пластична оперция още са си направили и кой я е спонсорирал. Живот мечта за малките момичета! Защо ими е образование? Трябват им само едни цици.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приоритет демек рушвет, така ли да го разбираме?! То винаги си е било рушвет горе долу но май искат по-високи "цени" за рушвета!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То години наред е приоритет и виждаме какво става. Никой от тази администрация не е стъпвал в училище, за да види какви са проблемите. Ами то излиза, че е по-добре да не е приоритет, защото храни само МОН и инспекторатите, където просто си седят по офисите.
2
1
 
13
 
! Отговори
G преди 7 години
"Кооперирай, прави сътрудничество", М. Кунева.С образователен министър, който може да нареди чуждица (кооперирай) и нейният български еквивалент (сътруднича) в едно изречение, мога само да очаквам продължително затъване на българското образование. Или казано на новобългарски след реформата на кунева - тотална деградация и деструкция на новата генерация.
1
1
 
17
 
! Отговори
Един преди 7 години
Да се занижат изискванията, за да се повишат резултатите, за мен не е справяне с проблема. Но пък аз не съм министър и к'во ли разбирам от тези работи!