Сайтът на МОН – под стрес тест, ден преди матурата

Какво търсят хакерите, и зам.-министърът не знае
16 сеп 2016 15:07,
2
Сайтът на МОН – под стрес тест, ден преди матурата
Снимка: Reuters, архив

Ще има по-сериозни системи за защита на матурите догодина, като задължително, ден преди провеждането на държавните зрелостни изпити, ще има стрес тест върху самата система - върху сайта на Министерството на образованието и науката, за да се провери за всички съществуващи към съответната дата възможности за проникване.

Това каза днес пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов в отговор на въпрос за защита на сайта, цитиран от БТА.

По думите на Стаматов необходима е постоянна поддръжка на страницата на МОН в интернет, защото "хакерските действия са постоянни".

Заместник-министър Стаматов каза, че "само ден преди вторите държавни зрелостни изпити имаше опити за влизане на чувствителна група от хора и тук, съдействието на служителите от ДАНС беше много важно, за да сме сигурни, че няма да се получи проблем".

На въпрос имало ли е опити за хакерски атаки по време на втората, на септемврийската сесия на матурите, Стаматов отговори: "Имаше опити за влизане в сайта, което подсказва, че са правени опити за разбиване на системата".

Попитан дали може да се каже, че сега сайтът на МОН е с по-добра защита, заместник-министърът каза, че "може да се каже, че засега не са влезли". Действията на хакерите са престъпление и не бива да се подхожда с лека ръка, заяви Стаматов.

Попитан какво търсят тези, които искат да влязат в сайта на МОН, след като от сегашната сесия на матурите от август-септември, зрелостните изпити са вече на модули, Стаматов каза, че му е трудно да отговори, но добави, че има опити за влизане, което показва, че никога не трябва да се остава на нивото, което е било миналия път.

Това означава, че трябва системите за защита да се променят постоянно, да се надграждат и служителите, които отговарят за информационното и комуникационното осигуряване, да са винаги много навътре в нещата, коментира заместник-министърът на образованието.

Диян Стаматов коментира темата за защитата на сайта на МОН и за сигурността на матурите при откриването на паралелка за дуално обучение по професията "Електротехник" в Професионалната гимназия по механоелектротехника "Никола Й. Вапцаров" в София. На откриването присъстваха президентът Росен Плевнелиев и посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
шщд преди 7 години
Не знам как ЦРУ и ФБР все още не са се сетили да използват услугите на МОН. Разни Стаматовци си мислят,че около тяк се върти света
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има по-хитър, но доста труден начин да се хакнат матурите без изобщо да се пипа тъпия им сайт. :) Дори няма да се досетят откъде им е дошло. Има критична уязвимост, която засякох на предишните матури, даже се изтъпаниха пред телевизията и с глупостта си я демонстрираха в сутрешния блок. Ако има достатъчно хитри младежи, нека се възползват от невежеството и нахалството на министерството да твърдят, че всичко било обезопасено.