Бизнесът поиска "крепостни" студенти

Всеки завършил държавна поръчка да работи първо у нас
30 сеп 2016 07:00, Александър Попов
182
Бизнесът поиска "крепостни" студенти
Снимка: Булфото, архив

Едно предложение, което бе посято преди пет години, отново избуя. Студентите държавна поръчка да са длъжни да останат да работят в страната за определен период от време - между 3 и 5 години, а който замине за чужбина, да възстанови парите, платени от бюджета за издръжката му. Около тази идея се обединяват две от национално представителните работодателски организации - БТПП и АИКБ.

От БСК обаче са скептични, че подобно предложение може да се реализира. Категорично срещу идеята са студентите, показа проверка на "Сега".

През 2011 г. премиерът Бойко Борисов поиска същото - заяви, че студентите, които се обучават по държавна поръчка, трябва да остават в страната, защото за тяхното обучение са инвестирани публични средства, които "изтичат" към чужбина.

Шефът на АИКБ Васил Велев обясни, че неговата организация е предложила да се разработят нормативно "надеждни гаранции за ангажимент за постъпване за определен период на работа в българската икономика на ученици и студенти, които завършват образованието си с финансиране от държавния бюджет (например - за 5 години)".

Велев предлага фирмите да имат "трансферни права" върху специалистите.

"Не може един инженер, в който е инвестирано колкото и в един футболист, да напуска фирмата, която е инвестирала в него, а "Лудогорец" да има трансферни права върху Моци. Искаме и специалистите да доказват, че няма къде да работят в страната, преди да отидат да работят в чужбина, както ние доказваме за чужди специалисти от трети страни с пазарен тест, че няма български кандидати", каза Велев.

БТПП също предлагат промени в законодателството, даващи възможност или задължение за специалистите да работят във финансиралата ги фирма за определен срок (3-5 г.). От палатата са дори и по-радикални, като искат да има ограничение за започване на работа в друга конкурентна фирма, освен при отказ на тази, която е финансирала обучението.

От БСК смятат, че сме в параграф 22 и идеята противоречи на Европейската харта за правата на човека.

"Ние сме в параграф 22 - държавата няма как да накара младите хора да работят тук, защото не може да им гарантира място по професията. 60% от завършващите висше образование не работят по специалността си, а половината работят нещо, което изисква средно образование. В същото време има недостиг на кадри в десетки специалности, но заради липсата на кариерно ориентиране и митовете сред хората за хуманитарно и икономическо образование младите се записват само за дипломата, а след това му мислят", коментира експертът на БСК Томчо Томов.

От Министерството на образованието и науката (МОН) смятат, че подобно ограничение е сложно от юридическа гледна точка, а и е съмнително доколко може да е ефективно, при положение че държавата няма как да осигури реализация на всеки завършил висше образование у нас.

Председателят на студентските съвети Яна Вангелова коментира, че ако идеята се наложи в този й вид, ще има голям отпор от колегите й, тъй като подобни забрани са неприложими в европейското свободно пространство.

"Бизнесът може да определя къде и колко години ще работи даден висшист само ако инвестира в него по време на образованието му, каквито примери има и сега у нас", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: студентибизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
противник преди 7 години
Ако вземете млад специалист и го закрепостите насила,след няколко години той ще се деквалифицира и вече ще бъде безполезен.Със същият ефект може да го вкарате в затвора или в казармата все тая!Аман от нелепи идеи.Ако искаме да остават младите ни специалисти у нас трябва да им дадем възможности за развитие-заплащане,обучение добри условия за работа.Със идеите за закрепостяване ще съсипете живота на още едно поколение като съсипахте нашият!Но от червените друго не очаквам!
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите бизнесмени са средновековни старчета пръкнали се от каскета на Тодор Живков.Всичките до един преди 3о години са се клели във вярност на БКП.Те нямат идея,че новозавършилият специалист трябва да се развива и обучава защото никоя наука не стой на място и не чака никого.Той трябва да има възможности за това.И като не ги намира у нас бяга в чужбина.Не са виновни младите хора търсещи развитие,а червените ни "капиталисти"завършили АОНСУ преди повече от 40 години!
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО НЕ- СЛЕД КАТО БИЗНЕСЪТ ИМА РОБИ- РАБОТЕЩИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ- ЗАЩО ДА НЯМА КРЕПОСТНИ СЕ ПИТАМ. ЕТО СЕГА СЕ ОЧАКВА БИЗНЕС И СИНДИКАТИ ДА ИЗЛЯЗАТ НА ПРОТЕСТ РЪКА ЗА РЪКА СРЕЩУ ПОВИШЕНИЕТО НА МИН ЗАПЛАТА, ОТДЕЛНО ПСЕВДОБИЗНЕСЪТ НИ ВНУШАВА КОЛКО СМЕ ПРОСТИ И НЕОБРАЗОВАНИ- А БЪЛГАРИТЕ ТИХО СЕ ИЗНИЗВАТ КЪМ СОЦИАЛНА ЕВРОПА, КЪДЕТО УПРАВЛЯВАТ ПАРТИИ ЧЛЕНКИ НА СОЦ ИНТЕРНАЦИОНАЛ И КЪДЕТО ИМА 13 И 14 ЗАПЛАТА ДАВАНИ С ГОДИШЕН ОТПУСК И КОЛЕДА И КЪДЕТО СЕ РАБОТИ ЗА ДА ЖИВЕЯТ, А НЕ ДА ОЦЕЛЯВАТ.
120
2
 
6
 
! Отговори
Мнение - 2 преди 7 години
На младежите, които са приели да поработят известно време в България и през всеки семестър имат общ успех над Отличен (5.50) би трябвало да се дават доста по-високи стипендии - например в размер на средната за страната заплата, като това не ги лишава от правото да не плащат семестриални такси и да ползват общежития.Ако обаче някой си е платил цялото обучение, не е получавал стипендия и не е ползвал общежитие, няма основание да му поставят ограничения къде да работи. Той ще решава сам.
119
2
 
6
 
! Отговори
Мнение - 1 преди 7 години
Ако младежът е бил освободен от семестриални такси, ползвал е общежитие и е имал право да се храни в студентски стол с качествена храна на ниски цени, той би трябвало да поработи поне 3 или 5 години в страната, която му е осигурила всичко това. Но само при условие, че държавата му осигури работно място по специалността.За да се подсигури всичко това е нужно да бъдат подписвани индивидуални договори и да се изисква такъв студент да има определен успех. Тройкаджиите не стават за нищо.
118
0
 
9
 
! Отговори
Правата на човека? преди 7 години
Нека първо да поработят върху т.нар. "българска икономика", която от години не работи. Честно казано, младите хора с висше образование няма къде да работят в България. Тези, които успяват да се реализират в чужбина правят услуга на "българската икономика", тъй като доразвиват уменията си зад граница.
117
1
 
12
 
! Отговори
jfnjngjnxfg/xfk преди 7 години
Всички работодатели начело с Кирчо гела и ДС агента Божидар Данев са крадци и измамници.Затова до 2-3 години работната сила ще намалее с 400 до 500 хил. души. Назначавайте бежанци и ро ми за 3 до 5 години в жалките си фирми.
116
1
 
7
 
! Отговори
ЛогикЪ преди 7 години
Дайте да закрепостим и всички завършващи 12 клас среднисти, защото и те са на... държавна издръжка, дори май по-скъпо излиза обучението им!? Никакво излизане от България за 10 г., докато не се отработят ангария на "бизнеса" за 200-250 евро на месец! Направо някой, като Ким Чен Ун да направим премиер и да приключваме...
115
0
 
15
 
! Отговори
псевдо капиталист преди 7 години
До година в България 230 евро минимална заплата и замразени минимални осигурителни прагове по професии,в Румъния 316 евро,Македония сега е 260 евро(16 000денара),Хърватска 410 евро,Чехия 367,Турция 509 евро ,Унгария 362 евро и т.н. и т.н. плюс Литва,Латвия,Естония,Словакия и Полша всички с двойни минимални заплати от нас.Като всички изброени държави плюс ЕС(без Словения 791 евро и Гърция 684 евро)в следващите 3 години ще увеличават минималните заплати,респективно и средните а в БГ ги замразяват!
114
1
 
19
 
! Отговори
Az преди 7 години
А защо трябва да работя за назначените работодатели-МУТРИ?????????????
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия не знаят какъв автогол ще си вкарат.То куцо и сакато висшист става вече.Като излязат от университета са забравили и да пишат правилно(ако някога са могли) та какво остава някаква работа изискваща висока квалификация да свършат?
112
0
 
10
 
! Отговори
Логика ли бе... преди 7 години
... да го опишеш. И както винаги всички по веригата са "гениални", защото дори да приемем, че един завършил ще остане да работи в България за 3 или 5 години, а след това замине за друга държава и там работи 20-30 години, това как ще реши проблема с недостига на кадри?!
111
1
 
8
 
! Отговори
Потребител преди 7 години
Това ми прилича малко на приказката - конюшнята гори а те мислят къде да сложат оградата. Ако поне до някъде се изчистят същинските проблеми този въпрос ще се реши от само себе си. Същинските си - твърде много университети, твърде много "държавни поръчки", грешен термин "държавна поръчка", твърде малко пари за развитие на наука и още няколко.Не само политиката в образованието е грешна но и бизнеса и обществото като цяло имат вина. Докато само си прехвърлят топката .......
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да де, ама как да останат и да работят 3 или 5 г. у нас като никой не им дава работа след завършване, щото нямали стаж? Ако имат договор за спонсорство/стипендия с фирма, ОК. Едно време имаше договори с предприятия даже за средното образование - предприятието ти плаща стипендия, после ходиш да работиш при тях три години.
109
1
 
6
 
! Отговори
Сериозно преди 7 години
Да сключат договори с университетите въпросните работодатели и по този начин да се осигурява държавният прием - по заявка на бизнеса и държавната администрация! Така между другото беше и през соца - всеки университет обявяваше държавна поръчка за прием на студенти, сега да го прави бизнеса! Всичко останали платена форма и кой където иска там да ходи след завършването! Ама на родния бизнес нещо не му изнася така и иска университетите да бълват плява и те да си отбират от тях за мизерни заплати!
108
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвсем издивяха в България. Вместо университетите и подмокрените вече от старост техни ръководители да създават контакти с индустрията в Българие и работят по общи програми, че да има после на къде да се насочат завършилите студенти, те са седнали санкции да измислят. България има повече университети от Бундесланда Баден-Вюртемберт, който е с 11 мил. население и има Даймлер, Бош, Телеком, Порше и т.н. А ние имаме университети във всяко село, понеже сме велика икономика. Съкращавай!
107
8
 
7
 
! Отговори
1 преди 7 години
Ами правилно е! Защо ще учат с нашите пари, а ще работят другаде? Който иска да излиза да върви платено обучение. Друг е въпросът, че има повече университети, отколкото студенти и това трябва да се промени незабавно!
106
1
 
14
 
! Отговори
Глупости преди 7 години
Дори и през комунизма нямаше такова крепостничество, каквото предлагат родните "бизнесмени", бивши партийни и комсомолски секретари! Дори тогава заинтересованите предприятия изпращаха стипиндии за обучения на студенти срещу 5 г. договори след завършването да работят за тях! За сегашните "работодатели" стипендия за студенти е *** дума, защото същите пари могат да се дадат за много "по- полезни" неща, като коли, почивки, имоти и т.н.
105
0
 
11
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
До Анонимен 148 Много просто. Няма нужда от 10000 счетоводителя. Разберете го най накрая. На тази държава и трябват хора със средно специално (професия) Всичко живо иска да става началник, а кой ще работи за да изкара парите за началниците? Трябват ни работници! Какво срамно има в това да си стругар, плетач, шивач и тн.? Това са хората който вадят пари за всички останали. Просто да се закрият 90% от университетите! и без това произвеждат продукт без пазарна стойност.
104
0
 
12
 
! Отговори
x преди 7 години
Но пък правителството на Бойко,патриоти и реформатори клекна и тази година на работодателите за минималните осигурителни прагове и 2017 г. ще се укриват осигуровки. Питам и сам си отговарям защо няма осъдени(ефективно) в затвора работодатели? Но всяко правителство е свързано с олигарсите и няма да посмеят да направят нищо.