Кредит, данъци, инфлация – учениците нямат понятие от тях

Проучване: 80% от подрастващите са финансово неграмотни
11 окт 2016 14:22, Анисия Иванова
15
Кредит, данъци, инфлация – учениците нямат понятие от тях
Снимка: Reuters, архив
Повече от половината от учениците в гимназията не знаят колко е минималната работна заплата, 80 на сто от тях нямат представа за размера на осигуровките и данъците, които се удържат от заплатата. Това сочат данните от проучване за финансовата грамотност на учениците.
 
Изследването е направено сред над 5 хиляди и 200 ученици от различни по вид училища във всички области на страната, информира БНР.
 
Данните сочат, че около 70 на сто от гимназистите не разбират ефекта на инфлацията и реалния лихвен процент.
 
Половината от тях не преценяват правилно промоции от типа "купи едно и получаваш второто на половин цена".
 
Една пета от учениците в прогимназията определят кредита като доход и смятат, че нетната заплата е по-голяма от брутната. Половината от тях мислят, че няма разлика между дебитна и кредитна карта.
 
Основните изводи от изследването са, че липсват познания за печеленето на пари и базова финансова грамотност.
 
Препоръките са, да се въведе предприемаческо образование, а децата да се ограмотяват финансово чрез опит, като това включва учители и родители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
кочина преди 7 години
За съжаление в БГ няма права има само задължение да сме живи и да плащаме за щяло и нещяло, в момента се бистри как и умрелите да плащат... Кажи му бг политик и не го обиждай повече...
11
0
 
7
 
! Отговори
Пожар в МОН преди 7 години
Да, така е. Децата нямат грам икономическа грамотност. За това най-великите експерти на света, тези от МОН, внесоха нов предмет - "ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО", който децата учат още от първите 4 класа. В него не се учи какво означава заплата или БВП, а ги карат да рисуват самолетчета и да си ги продават едно на друго за въображаеми парички. После децата в напредналите класове учат сложни и излишни формули за изчисляване на сложна лихва, без даже да знаят какво представлява. ПОЖАР В МОН! ГИЛОТИНА ОТПРЕД!
10
2
 
3
 
! Отговори
gtf преди 7 години
и кво от туй ?
9
0
 
7
 
! Отговори
Венета преди 7 години
Нещото, което задължително трябва да се изучава в българското училище, е права и задължения на българския гражданин! Всичко друго да бъде в зависимост от интересите на ученика!
8
0
 
8
 
! Отговори
Крум преди 7 години
Повечето от изброените въпроси могат да се обяснят за около половин час. Няма да знаят нещата изцяло но няма и да е такъв резил. Дори на дете може да му се обясни че кредитна карта означава някой ти дава пари, а после ги връщаш. Дебитна карта получаваш пари и те са твой не ги връщаш.Не е най-доброто обяснение но и дете ще го разбере.
7
1
 
11
 
! Отговори
Еми да преди 7 години
То и учителите си нямат представа за тези неща.Както и по-голямата част от населението.Да не говорим, че даже и не искат да знаят.
6
0
 
8
 
! Отговори
Магистър Финанси преди 7 години
В един друг сайт прочетох въпросите по възрастови групи, които са задавали на клетите деца и ми е ясно защо е такъв резултата.На подобни въпроси биха се затруднили да отговорят голяма част от обществото и в това няма нещо кой знае колко притеснително.Не знам каква е целта на това проучване, но е малко пресилено това, че децата нямат никаква финансова култура.
5
0
 
8
 
! Отговори
бръм преди 7 години
кажете тези дето ги знаят тези простоии колко от тях са предприемачи ??Т
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направиги 10 обеднял си
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато заплатата минимална не стане 3500 нема да се оправим донусе ти с тия два канала не те лие срам бре 5 лева да ни искаш а дано се наядеш дано
2
0
 
16
 
! Отговори
Финансист преди 7 години
Какво по-хубаво от това! Децата са неграмотни, не активни и не желаещи да участват в живота. Бонус е че и са финансово неграмотни. Идват чудесни времена за управляващите. Това не трябва да е новина, а срамота за системата и за нас останалите хора!
1
0
 
13
 
! Отговори
о.о преди 7 години
То цялата ни банкова система е една измишльотина, която много малко хора в разбират, а вие искате децата да я научат?!