Реформи ли? Родители готвят зрелостници с по 1000 лева!

Уроци се "продават" и в сайтове за колективно пазаруване, един час – под 4 лв.
Обновена: 17 окт 2016 09:10 | 17 окт 2016 09:07,
21
Реформи ли? Родители готвят зрелостници с по 1000 лева!
Снимка: архив, Булфото

Учебната година започна, а зрелостниците вече се подготвят за матурите, които им предстоят през май.

Университетите и частните школи предлагат разнообразни курсове, а цените за подготовка за държавен зрелостен изпит варират между 300 и 500 лева. Цените на пакет от обучение по два предмета пък могат да надвишат и 1000 лв.

И през тази година Алма матер ще готви не само кандидат-студенти, но и зрелостници с курсове "2 в 1". Такива има по математика, като цената е 400 лева за 80 учебни часа, което прави 5 лв. на час, пресмята "Монитор".

С 50 лв. отгоре е курсът за матура и изпит по химия. Той е 60 часа и се предлага в два варианта. Единият е интензивен - всеки ден от 28 януари до 6 февруари, а другият - всяка събота от 5 ноември до 4 март. Половин бон пък струва кандидатстудентският курс по биология. Той е насочен към доизграждане и затвърждаване на знанията, залегнали в учебното съдържание.

В Историческия факултет ще се провеждат два типа платено обучение – за подготовка за конкурсен изпит и за матура. Цената на кандидатстудентските курсове е 400 лв. Първият започва на 22 октомври, а вторият вече е започнал. Лекциите са съобразени с приетата програма за изпита по история на България. По време на курса младежите разработват 20 кандидатстудентски теми, които се проверяват и оценяват.

За матури готви и Факултетът по класически и нови филологии срещу 360 лв. Той предлага курс по английски в два варианта - десет съботи или като интензивна подготовка през ваканцията. За френски, италиански и испански пък уроците са от 31 март до 4 април, като цената е 210 лв.

Подготвителните курсове по български език са 550 лв. Уроците започват от 15 ноември. В програмата се включва проверка и рецензиране на две писмени работи по желание на всеки от участниците.

Школите предлагат различни варианти за подготовка за матурите. Курсовете по български език и литература могат да са веднъж седмично, като най- скъпата цена е 640 лв. за 104 учебни часа. Парите обаче могат да се платят на четири вноски. За интензивен курс парите вече стават около 720 лева. Там уроците са разделени на 3 модула.

Експресните уроци започват от края на март. Те са два пъти седмично, като зрелостниците ще имат 72 часа да се подготвят. Цената е 420 лв., но също може да се плати на две равни вноски. Частните школи предлагат оферти, в които обучението включва 150 учебни часа подготовка по математика и още толкова по български на обща стойност 1380 лева.

С ваучер в сайтовете за колективно пазаруване 15 часа подготовка за матура по английски излизат 58 лв. Така един час ще излезе 3,86 лв., при положение че уроците вървят средно по 15 лв. В цената влизат семинар и практика по писане на есета и писмени работи по формата на изпитите, разговорен тренинг и един пробен изпит с прогнозна оценка.

Датите за матурите отдавна са ясни - на 19 май и 22 май са изпитите за завършване за зрелостниците, както и тестовете за седмокласниците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХЕЙТЪРИ, СПРЕТЕ ДА МЪРМОРИТЕ, НИКОЙ НЕ СЛАГА НА НИКОГО ЧАТАЛА ДА ДАВА ПАРИ ЗА КУРСОВЕ- АКО ИСКАШ ДА СИ ПОДГОТВЕН НА ВИСОКО НИВО ЩЕ ИЗБЕРЕШ НАЙ ПОДХОДЯЩИЯ ЗА СЕБЕ СИ, А ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е МЪРМОРЕНЕ КАТО БАБИТЕ- ВСИЧКО ИМ ПРЕЧИ И ЦЯЛ СВЯТ ИМ Е КРИВ. ЧОВЕК УЧИ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА ДА БЪДЕ НА НИВО ЗА СОЦИАЛНАТА СРЕДА В КОЯТО Е ПОТОПЕН.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към 12. Системата така е направена, че да има частни уроци, помагала. ....куп излишни неща.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И след толкова пари, заплата 600 лв., продавачи в мол-а с висше. Много сме важни. Висше образование е необходимо сама за топ позиции, за всичко станало е достатъчно една доп. квалификация, курсове.
16
2
 
4
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
Висшето образование трябва да бъде платено - като минималната такса за семестър за разни измислени специалности като психология и стопанско управление да е минимум 4000 евро, а за медицина и т.н. 8-10000, държавата трябва да дава пари само за Симеоново и Военното, само тогава тоя фарс ще престане от само себе си.
15
0
 
1
 
! Отговори
Човек с опит . преди 7 години
До РОДИТЕЛ .Найстина учениците ТРЯБВА да са научени, "да се подготвят сами, да селектират и организират наученото." , но колко са учиетелите които го правят...Ако вие сте учител, бихте могла да подготвяте детето си и да мине без платени уроци, но за останалите , просто няма как да стане без плащане.И тази система не е измислена от родителите , а имено от образованието , които работят с доста пропуски но" в школалата ще ги донауча ние нямаме пвеме с тези учебни планове"край на цитата ...
14
0
 
0
 
! Отговори
make преди 7 години
до 9обекто ми е у избата не требе токо да си образован да гаврътнеш 5 кила вино денескаа офцете има кой да ги пасе
13
2
 
15
 
! Отговори
Гергана преди 7 години
Силно недоволствам от факта, че се налага родителите да плащат и уроци. В училище се учат част от нещата, които трябват за изпит, другите се претупват, а някои не се преподават въобще. Така, на практика, децата се задължават да ходят на уроци. Над 1000 лв за уроци? Това са между 3 и 6 семестъра за обучението на бъдещия студент. Пари, които можеха да се разпределят там отиват за екстра обучение, което е трябвало да бъде проведено още в училище.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
104 часа допълнителна подготовка по литература заради матуритеегати, те в училище абсолютно нищо ли не изучават по този предмет??айде по математика има интересни казуси, изобщо материята може да бъде изключително дълбока, ама литература ... ужасТтова не обезсмисля ли ъчилището като цяло, записвам са на един курс, който ще ми буустне знанията за матурата, а в даскало оценката каквато такава, и без това няма никакво значение, даже мога и да не ходя в час...
11
1
 
29
 
! Отговори
Родител преди 7 години
Дъщеря ми завърши преди една година, без нито един частен урок. Подготвяше се сама, четеше и така. Не е гений. Оценките на матурите й са - 5,43 и 5, 52. Когато аз бях в училище на уроци ходеха единствено изоставащите деца. Приемам извънкласните уроци по задължителни дисциплини единствено като начин да бъдат изяснени неясноти или преодоляни трудности, но не като начин за системно до-обучение. Децата трябва да бъдат научени да се подготвят сами, да селектират и организират наученото.
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм ходила на курсове за матурите, имам 5.93 по едната и 5.97 по другата (държала съм ги преди 3 години). Материалът е елементарен, изисква 2, 3 дни четене и това е. Който е глупав и има много пари- да ги хвърля за уроци.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те 12 години не са учили, че за два месеца... и то само за 1000 лева.Все пак неможе всички да са учени, трябва да има и бачкатори и бачкаторки (то на Лъавов мост сега е малко опасно, но пък някои печелят добре, нищо, че не са образовани )
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маке, ясно е че не си се образовал, щото няма файда и затова бегай на обекто, че нема кой да бърка бетон.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вного от т.нар. зрелостници, могат да четат, но не разбират прочетеното, защото речниковият им запас не надхвърля 1000 думи.Това каза ректорът на УНСС и предложи поне два семестъра да се провеждат курсове по български език за студентите.
6
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 4Матурите са лесни, но е безмислено да карат зрелостниците да четат произведения, които няма да ги разберат, защоо са писани по друго време.
5
2
 
18
 
! Отговори
make преди 7 години
файда от образование йок у тая дръжавица ндема место за лекари инженери физици химици и так далееназдраве че пак окъснех
4
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Матурите са измислени, за да може издателствата на помагала да трупат големи обороти.
3
5
 
12
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ами ако бяха възпитали добре гаржетата си..съответно те спазват дисциплина в час и се провеждат нормални часове може би щяха да отговорят на съвсем минималните изисквания на вишУтУ образУвание...
2
0
 
23
 
! Отговори
M.I.C. преди 7 години
Така е 1. От известно време почнах да избягвам заглавията, които изглеждат сензационни и в повечето случаи нищо не им се разбира. Като влезеш в статията обаче няма нищо общо или изобщо не е сензация. Е някой път се лъжа и отварям статии като тази :) не знам какво стана с този сайт, но от половин година...
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното заглавие от селски тип което стана много "модерно" в този "новинарски" сайт.