Учените ни – все по-малко, на опашката сме в ЕС

Възнаграждението в БАН е с 306 лева по-ниско това в страната
21 окт 2016 21:25, Анисия Иванова
82
Учените ни – все по-малко, на опашката сме в ЕС
Акад. Стефан Воденичаров. Архив: Булфото

С 306 лева по-ниско е средното възнаграждение в БАН спрямо средното за страната, обявиха от КТ "Подкрепа". В Селскостопанската академия изоставането спрямо средната заплата е с 365 лева.

Учените и ръководствата на двете академии, както и синдикалистите настояха още от следващата година държавата да задели ресурс за увеличение на заплатите, който да спре драматичното изтичане на висококвалифицирани научни работници.

Професор в Българската академия на науките взема средна заплата 900 лева, докторант 770, асистент 600. В тази сума влизат и възнагражденията за научни степени. В същото време технически сътрудник в кабинета на министър-председателя или на вицепремиера е със заплата 660 лева.

"Ужасяващо е изтичането на сиво вещество, обучението е на ниско ниво. По брой учени на глава от населението България е последна в Европа", коментира пред БНР проф. Стефан Воденичаров.

Той посочи, че от следващата година основната заплата на младия учен в България трябва да е поне 750 лева. Аргументира се, че в средното образование от догодина основната заплата на учителите ще е над 700 лева. Поиска и 1800 лева за заплата на професор.

Около 10 000 са учените у нас и ако се осигурят такива средства, ще са необходими 170 милиона лева. Това, което предлагат учените, е институтските комплекси на двете академии да получат статут на национални технологични паркове, в противен случай няма да се спре драматичното намаляване на персонала.

От миналия век до сега учените в БАН са намалели четири пъти. От 2 800 в момента, само 9 души са на възраст до 25 години, 12 на сто до 35 и 25 процента са на възраст над 60 години. Всеки пети учен в света вече е китаец, а за разлика от статистиката, в останалите страни от Европейския съюз, където учените постоянно се увеличават като брой, у нас намаляват три пъти за последните 35 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: банученизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
fuck you all! преди 7 години
Този утре се пенсионира с 2000лв. пенсия. Ако е наистина загрижен да се откаже от нея в полза на млад учен!
57
0
 
6
 
! Отговори
Какво да уточнява? преди 7 години
Знае се.Разликата между месечния доход на един академик и месечната заплата на млад човек, занимаващ се научни изследвания в БАН, се равнява на ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ.Разликата между месечния доход на мастита хабилитирана леля (заплата в БАН, суми, получавани ежемесечно по проекти и хонорари за лекции) и заплатата на млад асистент или пък висшист без научна степен, е над 1 000 лв. Само че работата, която лелята отчита като текущи задачи в БАН и по проекти, я вършат младите асистенти и специалисти.
56
0
 
8
 
! Отговори
И след като уточни преди 7 години
доходите на "миропомазаните" /реалните доходи, а не основната им заплата/, да каже как си броят стотинките /пардон, какво получават/ асистентите и доцентите, недолюбвани от шефовете си, претоварените технически помощници и висшистите без научни степени, на чиито плещи тежи голяма част от работата в БАН. Да сравни тези мизерни заплатки с реалните доходи на неграмотните счетоводителки.Накрая да каже как удрят през ръцете бившите отличници от ВУЗ, ако посегнат към научна степен, но нямат връзки!
55
0
 
6
 
! Отговори
Уточни, бате преди 7 години
Дедо Воденичаров прави някакви предизборни пируети.Защо не каже какъв е неговият доход? 2 400 лв заплата на академик, всевъзможни надбавки към нея, работа на още няколко места и хонорари от поръчки на Военното министерство.Така картината ще е пълна. Да видим какво получава шефът на БАН.После да ни каже какви са доходите на останалите академици, на директорите на институтите, на шефовете на секциите, на онези "учени", които са в графата "наш човек".Чак после да говори за заплатата на .......
54
1
 
4
 
! Отговори
zastava lada kalina преди 7 години
Za stastie.
53
0
 
6
 
! Отговори
До 67 преди 7 години
Подкрепям те напълно.Но нали преди 5 години се прие "Закон за академичното развитие", след 20 години бавене в парламента, като през това време науката у нас се развиваше по стария закон от бай-Тошово време.Виждаш как в БАН прилагат новия закон. Под претекста, че има академична автономия, променят всяка алинея така, както им скимне. По-точно казано, когато искат да толерират свой човек или когато искат да спъват някого, на научен съвет си гласуват тълкуване "според спецификата на нашата наука".
52
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Съвременна държава без учени не може да съществува. Това означава катастрофално технологично изоставане. Не бъркайте всичко това с балканския ни шуробаджанашки манталитет - това си е отделна тема и то много лютива. Явно трябва закон за развитие на науката в републиката и стратегия за технологично развитие . И не само това. Да се изкажат качествените и уважавани учени какво трябва, а такива имаме.
51
1
 
6
 
! Отговори
Но няма как преди 7 години
да прогониш търтеите под протекция, нито можеш да им попречиш да правят мръсотии на някои от колегите си.Наистина, както е писано някъде по-долу, БАН май е "последният мастодонт от социализма".И друго много точно определение видях по-долу, относно онези, които са успели да се окопаят в БАН и са под покровителство "топ не ги разбива".Престъпно е нашият обеднял народ да храни такива.Наистина е по-добре да станат преподаватели, пък който го бива за научна работа, нека прави наука в университетите
50
0
 
7
 
! Отговори
До 62 преди 7 години
Не за бройката е въпросът, а за качеството.В БАН днес работят около 8 000 човека, от тях на научна длъжност са почти 3 000, даже по-малко.Проблемът е, че много институти са като някаква фамилна територия. "Своите" хора нямат проблем в кариерното израстване, но доста от тях нищо не вършат.Има качествени кадри, но те преобладават.Ако можеше да се отсеят само кадърните и трудолюбивите, дори и при този жалък бюджет, щеше да има пари и за прилични заплати, и за стойностни научни изследвания.
49
0
 
2
 
! Отговори
Корекция преди 7 години
Филмът:)
48
0
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 7 години
Филма "Двойникът" е наистина точна илюстрация на дереджето на нашите научни среди. Като си спомня само лелята, която закъсняваше за научен съвет, защото били пуснали краставички и тя се редила на опашка! Същите са и днес.Как са станали доцентКи, Господ знае. Вероятно защото са жени на професори или щерки на хора, които преди 50 г. са били големци - непрекъснато разказваха спомени от юношеството си онези тетки, на които вършех цялата отчитана от тях работа през първите години от трудовия ми стаж.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето тук пишат, като че ли ще им се намалят заплатите, ако на научните работтници се увеличат с 5%. Служителите на БАН са много малко. Това не ви е армията от учители.Когато синът ми беше ученик в гимназията учителката по физкултура пишеше тройки на всички отличници за да не получавали стипендии за отличен успех от 20 лева. Тя горката не знаеше, че парите за стипендии не идват общо с парите за заплати на учители.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как влияе слънчевото затъмнение върху развитието на чорбаджийските чушки.Това са им научните трудове.Филмът Двойникът с Тодор Колев много точно го показа.Годината е 1980.От тогава нищо не се променило,даже е още по зле.Служител на СИК стана доцент!В университетите почти всички са професори и лапат големи заплати от бюджета.
45
0
 
10
 
! Отговори
Ще стоят до 70 г., преди 7 години
защото в някои институти се ходи на работа само веднъж седмично и то следобед!Дебели лели идват, за да обменят готварски рецепти и клюки и още към 16.00 ч. си тръгват.И между другото заседават на Научен съвет, за да гласуват както са се наговорили - ти ще подкрепиш сина ми, аз - твоята племенница, а пък двете заедно ще защитим снахата на братовчеда на проф.Филанкишията, защото той после ще ни включи в един проект, работата по който ще възложим на онова хлапе там, то иска да стане д-р и ще слуша
44
0
 
9
 
! Отговори
Хехе, счетоводствата преди 7 години
Преди десетина или малко повече години, една сутрин се видя, че от сградата на Централното управление на БАН /срещу парламента/ до Царската градинка /около бившия дворец/, на много от дърветата е залепен по един лист хартия, на който пише "Счетоводството на ***институт краде и Ръководството знае".Това се разчу из цялата Академия. И знаете ли какъв беше ефектът? Никакъв! Още дълги години си остана същият кадрови състав на счетоводството на този институт и същият директор!(Звездичките сложих аз)
43
0
 
7
 
! Отговори
До spoko преди 7 години
Само че са си издействали разрешение, според което, ако ръководството на някой институт реши, може да оставя на работа до 70 г. всяко хабилитирано лице!Уж отначало такава възможност се даваше само на академиците.После прокараха това положение, институтските ръководства да решават и по преценка да оставят до 70 г. професорите.Бил съм свидетел как пенсионират качествени учени на 65 г., защото не са удобни на ръководството, а оставят до 70 г. дремльовци. Сега пък и доцентите можело да стоят до 70
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това, докторантите не взимат ЗАПЛАТА, а СТИПЕНДИЯ. Т.е. тя няма брутна форма, а е фиксирана на чисти необлагаеми 450лв. Което е само с 20 лв под асистентската заплата и 40лв под тази на главен асистент. Къде ги е сънувал Воденичаров тия 770лв за докторант не знам. Може би неговите докторанти взимат толкова знам ли!
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България гении работят за 250 евро. Това къде го има?Комунистическият терор продължава.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези цифри не са верни. Той говори в брутна заплата в която влизат и доплащенто за степен. Ако ще сравнява със страната, трябва да говори за брутна заплата БЕЗ докторски. В който случай, заплатата на един главен асистент, който е доктор ще се види, че е почти равна на минималната (плюс 50 лева). Това на кой точно му се вижда нормално не знам. И да каже, колко души не-академичен персонал поддържат институтите, и защо академици на по хиляда години не се пенсионират,а за нови млади учени няма място
39
0
 
5
 
! Отговори
spoko преди 7 години
Бачкал съм в " *** " след 2 ,3 години вече рептилите няма да имат повече шансове да си бачкат като пенсионери на чаено парти и ще трябва да ги махнат като ги отстранят вкупом. Това означава затваряне на повечето институти, така че споко !!!