Сметките на Кунева сочат: 700 ромчета с ?30 стипендия за школо

Нямало дискриминация при стипендиите, защото те не били с равен старт
128
Сметките на Кунева сочат: 700 ромчета с ?30 стипендия за школо
Снимка: Булфото, архив

През миналата година заради бедност и социални причини у нас от училище са се отказали 2300 ученици.

"Не ги делим по етнически произход, но от училищните директори знам, че огромният процент от тези деца са от ромската общност", призна министърът на образованието Меглена Кунева заради проекта за стипендии за ромски ученици.

Още по темата

"Тези стипендии са съвместна инициатива на МОН и на Ромския образователен фонд, и участието на нашата държава е 40 процента - това са 12 евро или 24 лева от общата сума за стипендията от 30 евро", обясни тя, цитирана от БТА.

Останалите средства са от Ромския образователен фонд, който дава пари за стипендиите.

"Средно у нас учениците за успех взимат по 35 лева стипендия, независимо от етноса им, а таванът е 50 лева", поясни Меглена Кунева.

Тя съобщи, че държавата дава годишно 21 милиона лева за стипендии и субсидии за ученици.

"Стипендиите от 30 евро са за 700 ромски ученици в гимназията и това би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образованието", заяви министър Кунева.

"Това са ромски ученици в 9-и и в 10-и клас, които десет години са полагали усилия и са се борили с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер, борят се със социален и с приятелски натиск да се откажат", коментира вицепремиерът.

"Говори се, че стипендиите премахвали равния старт, но е точно обратното - в момента равен старт няма", каза министър Кунева.

Като пример тя посочи, че едно дете, което расте в къща с книги, на което и двамата му родители говорят български и са грамотни, и могат да му помогнат в домашното, ще се справя по-добре и то "не е равно с дете, което няма всички тези условия".

По думите й "второто дете има много тежката задача да наваксва и когато стигне 9-и и 10-и клас, това е истински успех и неговият добър успех не е равен на добрия успех на дете, расло в много по-добри условия".

"През 2020 г. една четвърт от вливащите се в пазара на труда у нас ще са роми - това са фактите", каза министър Кунева.

Тя заяви, че в Сливен работодателите предпочитали за работници "дядовците и бабите на ромските деца, защото майките и бащите не са грамотни, но и децата не са грамотни".

Това показва, че имаме проблем с образованието на ромската общност, заяви вицепремиерът и уточни, че стипендиите за ромските деца са само една от мерките на МОН.

Предучилищното им образование става задължително и при него, децата, които не говорят български език, ще могат да наваксват, а и по проекта "Твоят час" има допълнителни часове, каза министър Кунева. Тя заяви, че ще се срещне с родители от Добрич, които се обявиха срещу стипендиите за ромски ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Меня преди 7 години
Много хитра игра изигра госпожа Кунева - айде сега съпоставете колко милиона роми има в България и колко Българи. Сега ги преубразувайте в гласове. Колко Българи ще гласуват от България и колко не. А сега давайте довършете уравнението деца.
91
0
 
3
 
! Отговори
торбалан преди 7 години
да след 2020 година ще има само политици , полицаи , *** и кучета
90
0
 
5
 
! Отговори
факултето преди 7 години
Бащите и майките им не знаели български.Ами те и данъци не плащат и ток и вода.Интеграция -ама няма как да стане.Поне през този век.
89
0
 
4
 
! Отговори
ей сектир преди 7 години
живеем в България и е редно всеки да знае български . Който не знае първо да го научи и тогава да се записва в училище. Какво значи българския не им е майчин? има няма 5-6 млрд хора по света от тях извадете българите. Колко останаха? Значи на всички тези милиарди хора трябва да се дават стипендии само на българите - не.
88
0
 
4
 
! Отговори
Захари преди 7 години
Ромския образователен фонд e ччифутина Сорос, а Сорос управлява България, така че или слушкайте или няма да папкате
87
1
 
9
 
! Отговори
Тонка преди 7 години
При другото преброяване се пиша ромка... Само така може да се оцелее в тая сбъркана държава
86
0
 
9
 
! Отговори
що бе преди 7 години
Защо скрихте набързо темата, нещо в угода на някой май. И за питащите как ще се самоопределят. Тези които имат деца в училищна възраст-дадоха ли ви анкети за проекта "Моя час", така между другото разпитаха ли ви какъв етнос и статут се определяте. Тихомълком покрай едното, хоп и другото
85
0
 
13
 
! Отговори
Тази преди 7 години
Пръмова с кривата уста сутринта каза по една ТВ,че в Родопите били турци...Министър на образованието не прави разлика м/у българи мюсюлмани и турци,жалко!
84
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 7 години
Те ви сега реформатори те ви и европейски ценности.Българите в България да мрът че да не пречат на ромите да си живеят както могат.Да идва някой диктатор националист и да се оправяме на някъде, а Кунева да я оставим за храна на ромите.
83
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако трябва да говорим в % то 98% смятат ,че трябва да ви пребият с камъни на площата бе Кунева.Кой антибългарин ви е назначил за министър че и на образованието та да довършите и последните българчета !!!!
82
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да си обясня наглостта на управляващите! Цялото общество е против да се дават тези пари на ромски деца, но тя преценила, че трябва да ги даде?!! Е как преценяваш за какво да харчиш парите на данъкоплатците? Като искаш да помагаш на някой, имаш заплата, давай от своите пари на когото щеш! С държавните средства, взети от хора, които едвам смогват да изхранят децата си, е пълно безочие да се разпореждаш еднолично, защото така си преценил!!!
81
0
 
16
 
! Отговори
ПИНО4ЕТ преди 7 години
ПРЕДИЗБОРНО ДАВАНЕ
80
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РОМИ, бате. РОМИ. Запомнете я тая гнусна дума, символ на еманципацията на един етнос, съставен от чистачи на тоалетни, в най-добрия случай. Ако плановете са след 20 години тези гнусни мърлячи да са проработили, то смятайте какво очаква останалата част от човечеството.. Адска гнус, направо ми се гади от РОМИ и от всичките гнусотии, които се случват около нас.
79
0
 
22
 
! Отговори
111 преди 7 години
На рода й да се сипе до 9 коляно на тая Кунева.
78
0
 
27
 
! Отговори
Беззаконие преди 7 години
Частен фонд управлява българското ДЪРЖАВНО образование.
77
0
 
37
 
! Отговори
Оставка и съд преди 7 години
Да си подава оставката, достатъчно бели направи. И съд за нарушаване на конституцията. Всички етноси са равни.
76
0
 
15
 
! Отговори
аз преди 7 години
бе да им дават бе ама да дават и на всички останали ученици същите пари !!!!!!!!!!
75
1
 
27
 
! Отговори
ДО РОМ преди 7 години
Ром ли си, водка ли си не знам. Обаче си *** като ци га нин. Е ще те разочаровам, но това, че в България ромите ще са мнозинство са пълни илюзии. Създава се илюзията, че има много роми в БГ, но това е защото те са много глъчни и дразнещи и привличат внимание. Говоря като расист, но не съм. Ама ромите са доста по-различни от хората и това е факт. И пари да им дават акъл няма да им дойде.
74
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева сама си подписа присъдата с този недомислен проект!
73
0
 
10
 
! Отговори
Който те храни, той преди 7 години
ти е собственик!До ROMБил си на дъното и ще си останеш там.Сега ви подхвърлят трохи, защото ви използват като салфетки.Които ви използват, дават не свои, а наши пари! Това се "инвестира", а онова, в което е инвестирано, става СОБСТВЕНОСТ. Ще постъпим с вас като с биологични единици, в които са наливани пари с определена цел. Биологичните единици никой не ги пита.С турците не се бъркай, те са друго. Ти си нечия собственост - най-вече на данъкоплатците!И 5% да останем, пак ще сме над вас