За ромчетата: Учебници, храна, не и пари на ръка

20% от успеха на децата е от училище, 80 - от семейството, настоя Янка Такева
Обновена: 28 окт 2016 16:41 | 28 окт 2016 16:00, Анисия Иванова
50
За ромчетата: Учебници, храна, не и пари на ръка
Архив: Булфото

На учениците от ромски произход трябва да се купуват учебници, помагала, да им се осигурява безплатен обяд, а не да им се дават готови пари, смята председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя коментира идеята ученици от ромски произход от IX и X клас с успех над 3.50 да кандидатстват за стипендии от по 30 евро.

Ако е необходимо трябва да се заплаща транспортът им като се закупуват месечни карти от местоживеене до мястото, където учат, нястоява тя в интервю пред "Фокус".

"Виждаме какъв е резултатът от трансферирането на готови безотчетни пари. Ако досега този подход работеше, всяко дете от ромски произход щеше да бъде облечено "в злато и сърма", както е приказката", добави председателят на СБУ.

Още по темата

"Толкова много пари се изпохарчиха за тези мотивационни подходи да се накарат някои хора да си изпращат децата на училище, да имат отношение към тяхното образование и възпитание", подчерта Такева.

По думите й трябва да се постави изискването законите да се спазват от всички, по Конституция всички български деца имат равен старт.

"Съгласно учебните програми и планове, както и отношението на учителите към децата е създаден равен старт и шанс на всички деца. Оттук нататък всяко дете трябва да бъде подпомогнато от своите родители, от средата, в която живее", подчерта Такева.

По думите й специалистите от Европейския институт по образование в Рим твърдят, че 20% от успеха на децата зависи от училището и 80% от семейството. В продължение на 6 години СБУ прокарва идея, която след 10-15 години трябва да стане факт.

"Всички социални помощи в държавата да минават през обучението на децата в училище. Има стратегия за обхвата на децата в училище, която е разработена от икономическия социален съвет. Там има няколко препоръки, едната е, че не може родители, които неглижират образованието на децата си, да се ползват от социални помощи, да се ползват от програмите за временна заетост. Не може родители, които неглижират образованието на децата си, да ползват всички онези неща, като плащане за въглища, за дърва според правилата за социалното подпомагане", добави тя.

Тя обясни, че принципът трябва да е ако детето ходи а училище, семейството ги получава, не ходи на училище - не ги получава. Трябва да подредим ценностите в обществото, каза председателят на СБУ.

"Децата не трябва да бъдат делени на етнически принцип", убедена е тя.

"Преди 5 години един зам.-министър на образованието и науката изнесе справка колко са ромите в училище, колко са другите етноси и колко е българската общност. Поради това, че изнесе такива данни и раздели децата на етнически принцип, беше освободена моментално като зам.-министър", даде за пример Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 7 години
Къде по официалните ни лични документи пише кой от какъв етнос е? Кой и как ще ми докаже, че съм HEцигаHиH?
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а може ли и за българчетата да има учебници и храна ?
31
0
 
9
 
! Отговори
Разговор между ромки преди 7 години
"Вчера снаата като зе децките, първо платийме борчовете за цигарите.Вечерта пържийме кюфтета и мъжете като се напиха се биха."И къде са децата в тези разходи? В цигарите, алкохола или по 1 кюфте.
30
0
 
4
 
! Отговори
Mimi преди 7 години
Offf,boje mi te shte gi prodavat. A balgarskite deca bre shturaci
29
0
 
10
 
! Отговори
Батко преди 7 години
Плащаме кражбите на ток на вода . Защото ТЕ били в неравностойно положение , плащаме им да учат . А на нас на всяка родителска среща ни искат пари. Да учат за да знаят как да крадът и мамят по- добре. За това скачахме по площадите за тая демокрация.
28
0
 
10
 
! Отговори
Замислете се преди 7 години
Всички властимащи, всички началници на европейско и световно равнище реват срещу расизма.А той е заложен в техните собствени действия и инициативи. Един пример - "Ромски образователен фонд". Не може ли вместо това да има "Образователен фонд за деца от финансово затруднени семейства"?Или просто някой, преследвайки собствени цели, иска с пари от нашия джоб да финансира развъждането на определени етноси?
27
0
 
15
 
! Отговори
Бре, че демагогия! преди 7 години
Та значи, Такева не е съгласна обществото да бъде информирано относно това, дали учениците от конкретни етноси са по-облагодетелствани чрез разни видове помощи.Същата ни успокоява, че "по Конституция всички български деца имат равен старт" и гръмко заявява "Децата не трябва да бъдат делени на етнически принцип!"Но в същата своя пледо(ди)аря госпожата предлага на конячетата да се осигурява безплатен транспорт до училище, безплатен обяд, учебници и помагала.А бедните българчета, ***, госпожа?!
26
0
 
11
 
! Отговори
Вътрешен кодекс преди 7 години
Хитлер беше най-добрия политик в това отношение. Можеше да се справи с този проблем за две денонощия.
25
0
 
17
 
! Отговори
Политик преди 7 години
Вместо пари за учебници трябва да бъде осигурено пари за кастрация и обезпаразитяване за ромчетата.
24
0
 
13
 
! Отговори
Сърдит данъкоплатец преди 7 години
Филанкишията щял да даде по 30 евро месечно на 600 конячета.Председателката на Синдиката на българските учители героично подчерта, че учениците не бива да бъдат делени по етнически принцип и че преди 5 год. е била освободена от длъжност зам.министърка, само защото е информирала "колко са ромите в училище" и колко са от другите етнически общности, вкл. и от българската.Аз пък, като данъкоплатец, живо се интересувам: Децата от кои етноси се подпомагат с мои пари? Каква е успеваемостта им?
23
0
 
16
 
! Отговори
някой преди 7 години
"За ромчетата: Учебници, храна" - другите да духат супата.
22
0
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
При тия всяка стотинка е изхарчена залудо .
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоест пари на вятъра от джоба на данъкоплатеца.
20
0
 
22
 
! Отговори
681 преди 7 години
А ЗА НЕРОМЧЕТАТА?
19
0
 
33
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Всичко, което се прави е формално. Масово не стъпват в училище, но официално ги пишат, че ходят. И продължават да взимат сума ти помощи. Излизат неграмотни осмокласници, които едва сричат, и могат си напишат името. Съотвтено и родителите ги водят по програми за трудова заетост, но нищо не правят. Само ако дойде проверка ги викат за малко и им дават по няколко лопати да се подпират. Същото ще е и със тези 30 евро. За тези проблеми се знае отдавна и не се прави нищо.
18
0
 
8
 
! Отговори
:@ преди 7 години
Iztriha mi komentara shtoto kazah che maikite romki vzimat poveche pari ot balgarskite maiki shtoto se predstavqt za samotni maiki, vaprosa e kak taka kato sa samotni idva sledvashtoto dete i taka natatak. Babite vzimat detski shtoto sa na po 25 godini ot tva "malcinstvo". Are iztriite mi pak komentara prodajnici takiva
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ на дискриминацията!
16
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те са бъдещето на обезлюдената ни държава.
15
13
 
15
 
! Отговори
Ина преди 7 години
100% подкрепям казаното в статията. Браво на Янка Такева за безпристрастното и обективно изказване. Странно ми е, че от всички коментари под статията, нито един не касаеше горенаписаното, независимо от етноса май всички говорим наизуст и плюем без да четем за какво става дума.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
30евро помощи за учебници и химикали!