Цивилизован и академичен протест: БАН пак излиза на улицата

Средно професорите в Академията взимат... 922 лева
3 ное 2016 11:00,
84
Цивилизован и академичен протест: БАН пак излиза на улицата
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Според официалните сведения средната брутна заплата на един професор от БАН е 922 лева, на доцент - 776 лева, а възнаграждението на един главен асистент възлиза на 598 лева. Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Илия Тодев.

Още по темата

Заедно с Камен Колев от Българската стопанска камара, двамата коментираха провелия се преди дни протест на учените от Академията.

"Изчисленията сочат, че средната заплата в БАН е с 200 лева по-малко за средната за страната", посочи Тодев.

"Планира се на 16 ноеври нов протест на Академията, който ще бъде цивилизован и академичен. Ние ще искаме да обединим обществото. Дано не се случи като в известното стихотворение на ЮНЕСКО, в което красивите и силни думи падат и умират в ушите на глухите", добави професорът.

Той изрази несъгласие с изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че пари ще се отпускат за проекти, а не за структури.

Тодев даде пример с Франция, където учените от аналогичния със структурата на БАН научен център, получават високи възнаграждения, а проектите са допълнителна възможност за изява и доход.

А според Камен Колев учените в България имат не малки шансове за реализация, благодарение на научните програми и фондове.

"Тези, които успеят да се прикачат към тези програми, успеят успешно да кандидатстват, те могат да получават доста по-добри възнаграждения. Необходими са фокусиране и активност", подчерта той.

"Годишно около 300 млн. заделя бизнеса за научни изследвания, но ако говорим за бюджета за следващата година, включително и за парите за наука, хронична слабост е това, че липсват цели какво целим с разпределянето на образно казано тази банциа от 37 млрд. за сигурност, здравеопазване и научни изследвания. Не само, че липсват тези цели, но липса и механизъм, по който обществото да следи дали се постигат", коментира още Колев.

Целият разговор гледайте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Чукча преди 7 години
""Планира се на 16 ноеври нов протест на Академията... Дано не се случи като в известното стихотворение на ЮНЕСКО, в което красивите и силни думи падат и умират в ушите на глухите", добави професорът.........................................По публикацията работи: Боряна ПавловаБоряно, Борянке! Кой ти даде диплома? Какви ли още абсурди ни чакат в днешния театър на абсурда, щом все по-често и журналисти сеят неграмотност? Чичо ти Йожен от БАН
61
0
 
1
 
! Отговори
Вальо преди 7 години
До АнонименЗащо не закрият всички институции и длъжности, които не могат да осигурят на работещия поне 1000 евро месечно?!? Или някой има сметка да продължим да си играем на работодатели и работници?!?
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста прилична заплата за да ходиш на работа от 10 и в 16 да врътнеш ключа. А защо не се споменава за десетките учени със фирми които са на техни близки и т.н. Как във всеки институт има по няколко чичковци които работят върху нещо, но частно със апаратура и оборудване на бан. Или това никой не го е виждал и сега се разбира...
59
0
 
3
 
! Отговори
В коментар 80написах преди 7 години
дума, с която характеризирам интелектуалните (не)способности на професорската щерка, но *** замени това определение със звездички.Обясних на Цвети защо понякога избеснявам, когато се пише за БАН, въпреки че само ще се радвам, ако БАН се съхрани във вид на ефикасно функционираща научна институция. Но не виждам как може да стане това. Каквото и да се предприеме, най-защитени и най-добре настанени ще са тези с роднинските протекции. Добри качества имат само някои от тях, другото е мърда!
58
0
 
2
 
! Отговори
Пак до Цвети преди 7 години
Аз работя, те гледат да измъкнат нещо и на някоя конференция, зад гърба ми да го докладват от свое име. Разправии, неприятности, а те - нагли, защитени от дядо, баща, свекър професори. Едната, не само нагла, но и ***. За капак, в популярно издание, в съавторство трите "представиха" проблема, който ТЕ били формулирали и който разработвали! Моята идея и резултатите от работата ми, но името ми не е споменато! Не било плагиатство, защото изданието не било научно!Напуснах, реализирам се другаде :(
57
0
 
1
 
! Отговори
До Цвети преди 7 години
До ЦветиИ по 14 часа работех, докато направя свободна докторантура. Изпълнявах плановите задачи, прехвърляха ми и част от работата на разни майчини и бащини.Взех научна степен, похвалиха ме /което надали щеше да стане, ако не работех с почти двойно натоварване по задачи на един от най-авторитетните хора в института и той отбеляза приносите ми/. После си издействах право да разработя личен проект и ми тръснаха на гърба три "принцеси" за съавторки - аз работя, те гледат да докопат нещо и да го
56
0
 
0
 
! Отговори
Цвети преди 7 години
До В коментар 43 и 44 Но има и такива, които работят по повече от 12 ч, работят и уикендите и ваканциите.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 72Вътрешна реформа беше стартирана още през 2009 - лично (като млад учен) съм бил разпитван от 8 чуждестранни одитори ... но когато одита показа че БАН няма нужда да се закрива и дори напротив - да се развива - на хоризонтът се появи Дянков и всички наши напъни чрез реформи, атестации, пенсионирания, уволнения, съкращения и кво-ли-още-не да стабилизираме нещата и да изплуваме бяха пометени ...
54
0
 
1
 
! Отговори
Потискащо и жалко е преди 7 години
До До 66Само че точно тези, които не правят нищо или почти нищо, са с най-силните протекции. Затова могат да мързелуват или да имитират изследователска работа, или пък просто ги прикрепват към колективи, в които има по няколко кадърни и работещи, които влачат на гърба си храненика.И де да беше само това. "Нашето момче" или момиче винаги е с поне една крачка напред в кариерното развитие и има възможност да оказва влияние върху кариерното развитие и определянето на заплатата на работягите.
53
0
 
0
 
! Отговори
В коментар 43 и 44 преди 7 години
някой се опитва да внуши, че на учените им е нужно гъвкаво работно време и възможност да работят у дома си.Това е много ценна възможност за онзи, който наистина иска да работи. Дори и при мизерните заплати има хора с призвание. Нека да си кажем право, има и такива, които не разчитат само на доходите си от БАН, просто защото вече не сме еднакво бедни - някои си имат лично богатство, познавам и такива от БАН.Бедата е там, че либералният работен режим се ползва от много търтеи на хранилка в БАН.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не Радой Ралин го е казал, той само повтаря онзи израз, който Петко Славейков е включил в сборника си с пословици и поговорки. Трябва да се направи извод, че изразът е фолклорен.
51
1
 
0
 
! Отговори
Освен "тролчета преди 7 години
"заблудени души" тук влизат и хора с научни степени, които известно време са работили в БАН. За да се махнат оттам по своя воля, е имало причини. И много добре знаят що е това полезна научна конференция, също и какъв процент от служителите на БАН докладват нещо стойностно на такава конференция и колко са онези, които от 20 г. четат едно и също, но са редовни участници в така наречения симпозиумен туризъм, особено когато форумът е в някой наш курорт или в чужбина.В БАН е важна протекцията, уви!
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Определено има назначена писерушка, целяща темата да отиде в забвението, помнейки единствено нейните тотално НЕадекватни и омърсяващи коментари за това "колко по-добре е да плюеш и принизяваш, отколкото да градиш и да се стараеш". Евала писерушке ! Скоро в милата БГ ще останат само твои побратими и ще си плувате сами, самодоволно и щастливо в море от плювни и НЕзнаие !
49
4
 
2
 
! Отговори
Цитирам Камен Колев: преди 7 години
"Тези, които успяват да се прикачат към тези";"липсват цели какво целим с разпределянето" - и той с мисъл, бистра като на академиците!А бе, аланкоолу, като ми плачете какви са ви заплатите, кажете и какво давате на България? Някои правят нещо, но повечето от БАН си дремят спокойно или на бюрата, или у дома /защото в много институти се ходи на работа веднъж седмично и то следобед/.За дремане 922 и 776 лв месечно не е лошо заплащане. Опъват каиша някои от онези с 598 лв, с по-слабите протекции
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И искам да призова разните тролчета и обикновени заблудени души, преди да коментират, да се поинтересуват от темата, а не да си говоря на общи основания. Защото нито научният продукт е патент или откритие, нито финансирнаето на науката е "като произведеш нещо и ти дават гоУемите пари", нито учените ходят по конференции заради спа-курортите. Конференциите, командировките, научният обмен, публикациите и семинарите са основна част от научната дейност финансирана по света. Те не са хоби, а работа!
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилата не са на БАН, правилата са на този който дава парите, в случая ЕК (тъй като това което България влага е нищожно). И те определят какво е това научен продукт. Не ти, не горановските страсти, не неолибералния дарвинизъм. Определят ги тази, които ни плащат. И според тях, това което аз правя, заслужава да бъде заплатено. По техните правила. За които ТИ не знаеш НИЩО! И когато се поинтересуваш какво е това наука, що е то научен продукт, и по какви правила се заплаща, тогава можем да говорим
46
2
 
0
 
! Отговори
@62 преди 7 години
Напротив, проектите ми се финансират. Но финансирането едва стига да осигури пари за конференции и консумативи, които институтите не поемат. И смешна добавка към заплатата. А всеки проект изисква отделна научна задача, т.е. няма как да участваш в повече от 2. Ако имаше някаква представа какво е това проект, как се изготвя, как се работи по него и как се отчита и за всички изисквания, на които трябва да отговориш за да получиш пари, нямаше да говориш пълни глупости основани на слухове и филми.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе аз не знам дали съм старец (т.е. знам че не съм), но ти със сигурност идея си нямаш как се прави наука нито по света, нито у нас. България не е САЩ, в България няма корпорации, а чуждите няма да инвестират в родната наука, като могат да инвестират в своята. България се ръководи от правилата на ЕС и там е много добре разписано за какво се дават пари по договори, за какво не, какъв е ангажиментът на държавите към науката (1.5 %от БВП) и т.н. Всичко останало са глупости, вероятно платени
44
2
 
2
 
! Отговори
BG преди 7 години
Нека БАН преди да протестират, кажат колко от средствата дето ги взимат за "научна" дейност отиват по командировки, хонорари на участниците в проекта и научни конференции (разбирай екскурзии по хотелите и спа центровете). Щото като се вземат и в предвид тлъстите хонорари които взимат по проектите + щатната заплата, възнагражденията им далеч не са толкоз скромни колкото твърдят !!!И нека да кажат като се махнат тези разходи, колко реално отиват за научна апаратура дето твърдят че я нямат !
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О, навсякъде по света имало финансиране за наука. А защо в България няма финансиране за наука? И защо света трябва да издържа бъгларската наука, когато може да си вземе българските учени и на статиите да пише Германия или САЩ, а не БАН?! Вие нормални ли сте? Всеки можел да кандидатства за всеки проект? Не, не може. Има един куп изисквания, вкл. за съфинансиране, за база и за фирми, които БАН не може да удовлетвори без държавна подкрепа. Коментират *** без нито един проект.