МОН ще тества функционалната грамотност в ІX клас

5600 ученици ще се явят на 30 ноември на външно оценяване
25 ное 2016 13:00, Анисия Иванова
4
МОН ще тества функционалната грамотност в ІX клас
Архив: Булфото

Около 5600 ученици в девети клас от цялата страна ще се явят на 30 ноември на външно оценяване по функционална грамотност, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Изследването трябва да се състои между 10.00 и 13.00 часа и ще продължи един учебен час. Инструментариумът за него е разработен от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование /ЦКОКУО/.

Оценяването ще се извършва чрез тест, включващ 24 задачи с избираем или с кратък свободен отговор. Те са разработени така, че да измерват знанията и уменията на учениците при работа с различни по формат и вид текстове.

Основните познавателни равнища, които ще бъдат измерени, са намиране и извличане на информация, обобщаване и тълкуване, и осмисляне и оценяване. Текстовете в изследването могат да бъдат с различен контекст - личен, образователен, социален, професионален.

Външното оценяване по функционална грамотност е заложено в Националния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 година.

Резултатите ще бъдат представени на регионалните управления по образованието и на училищата до средата на декември. Чрез тях ще могат да се разработят конкретни политики за преодоляване на съществуващите дефицити.
До края на януари 2017 г. ЦКОКУО ще представи цялостен анализ на постиженията на учениците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
66 преди 7 години
Доказана ли е и къде валидността на измислените от плесенясаните мозъци в МОН на тестовете?Звучи ми като соцмероприятие-значи фалшименто!
2
0
 
1
 
! Отговори
дърт преди 7 години
Някога външна оценка се правеше по искане на ученик при тенденциозно намалени оценки, а сега ще трябва да се прави и за знаене на цялата азбука. Да ни е честито "перфектното" образование!
1
0
 
11
 
! Отговори
Койчо от Котел преди 7 години
А кой ще тества функционалната грамотност на МОН?