В ход са първите стъпки за промени в професионалното образование

Дуалното обучение ще бъде подкрепено с европейски средства
5 дек 2016 10:22, Екип на Bloomberg
7
В ход са първите стъпки за промени в професионалното образование
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дуалното обучение може да бъде финансово подкрепено със средства от еврофондовете. Това казазам.-министърът на образованието Диян Стаматов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му през последните месеци се подготвя оперативна програма, при която 100 паралелки в страната ще имат възможността да участват на проектен принцип, кандидатствайки за дуално обучение. При успешно реализиране на проектните стъпки всяка една от тези паралелки може да получи между 100-200 хил. лева. Оперативната програма се очаква да започне своето действие в началото на следващата година, обяви Стаманов. 

Зам.-министърът на образованието коментира и първите ключови стъпки за промени в професионалното образование. Той обясни, че от тази учебна година на изхода в професионалните гимназии учениците ще полагат втори държавен зрелостен изпит по специалността, както и че с промените в Закона за професионалното образование се въвеждат повече часове за практическо обучение. 

Средствата за образование се повишават през последните две години. "Текущата година имаме около 150 млн. лева повече средства в сравнение с преходната, а следващата година влизаме с още по-голяма сума в посока средно образование – с около 223 млн. повече", коментира той, като допълни, че само за професионалните гимназии са отделени 20 млн. лева, а за квалификация на учители има предвиден ресурс в размер на 20-22 млн. лева. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Не ми е ясно защо преди 7 години
има минуси на 1.Никой разумен човек не е срещу стабилните техникуми, в които се учи 4 години и се получават добри професии.Но не можем да пренебрегнем факта, че имаме стотици хиляди съграждани, повечето от които по никакъв начин не можем да накараме да завършат обикновено основно училище! За да ги накараме по някакъв начин да работят, трябва да ги обучим, макар и да изпълняват по-примитивни услуги.Ясно, че и парите им ще са по-малко, но няма да са на социал, а който иска повече, да учи повече
6
0
 
1
 
! Отговори
О преди 7 години
Нещо като "бизнес инкубаторите". Винаги съм се питала: Какво ще инкубирате? После се питах какво "излюпихте"? В крайна сметка установих, че имахте едни пари за "бизнес люпилня" с нулев резултат, сега имате пари за "дуално- двойно обучение" и пак нищо няма да стане. Едни пари от някой- нас, за никой-тях. Ние плащаме, друг ги взема, кацата без дъно пак празна. Кой топнал-топнал пръстчетата до лакътя. Народа- валат. Е т'ва е! Плащай народе!
5
0
 
1
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Какво означава дуално образование ?д
4
0
 
7
 
! Отговори
Шиши преди 7 години
Съсипахте СПТУ /*** и пульо тръгнали на училище/ и техникумите, където малко или много се получаваше някаква доста добра основа за работа поне в промишлеността и тръгнахте да търсите под вола теле! И от това дето сте го намислили нищо няма да стане, само ще гепите кинтите от европата, което е вашата цел, нали мишоци?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо се. унищожава професионалното обучение, а след това се измисля някакво дуално такова, което няма да бъде никакво реално професионално обучение.
2
0
 
9
 
! Отговори
PD преди 7 години
Дуално образование е пълен миш маш между образованието и професионалната квалификация, под обща шапка, щото се оказа, че бизнеса не е в състояние да поеме отговорност, за проф. развитие на кадрите. И в най смелите си амбиции дуалистите ще достигнат до познатите ни трудово обучение, стаж по специалноста, най вероятно в контролирана среда, нямаща общо с реалните производства. А белите ги прави бизнеса, поради липса на социална отговорност. А разните бизнес гилдии, камари са тотално несъстоятелни.
1
4
 
4
 
! Отговори
Какво е необходимо преди 7 години
Имаме един проблемен етнически контингент.Заради тях е необходимо1/ Да се завършва основно образование в ШЕСТИ клас - така, както е в Германия.В шести клас влизат в пубертета. Тогава стават по-трудно контролируеми, а пък подрастващите от онзи етнос започват да се женят.2/ После, пак ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, всеки, който НЕ желае да учи повече, да изкара някакво професионално училище, което може да не е както в солидните техникуми с 4 г. обучение, а само 1 или 2 г., за да имат професии!