През новата година – реформи в образованието

Учителите ще се учат на нови методи на преподаване
3 яну 2017 10:22,
17
През новата година – реформи в образованието
Снимка: Bulgaria ON AIR

2017 г. ще бъде много трудна в сферата на образованието. За да е интересно на учениците промените са свързани с олекотяване на учебното съдържание. Започва огромен проект за квалификация на учителите - свързан е с нови методи и начини на преподаване.

Това каза в "България сутрин" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Той подчерта, че през годината ще се залага на квалификация на учителите и директорите, тъй като новото поколението очаква интересни методи и факти, представени по различен начин.

Гостът на Bulgaria ON AIR отбеляза, че 2016 г. е била концентрирана върху влизането на новия закон и подготовката на нормативните документи, които ще дават резултат, но и необходимост от промяна там, където е забелязан проблем.

"Проблем с недостиг на преподаватели няма, но в краткосрочен план той ще възникне", каза още Диян Стаматов и се аргументира със средната възраст на преподавателите, която е малко над 53 години.

По думите му специалността "Педагогика" е приоритетна, а стипендията за тези студенти вече е много по-висока.

"Естествено е правителството, което идва, да запази този тренд на промяна на учителските заплати. Много важно е да има стабилен финансов ресурс за образование", посочи още зам.-министърът на образованието.

Той добави, че таблетите не са разпространени масово в българското училище и се предвижда въвеждането им, защото то е свързано с квалификацията на учителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Рени Петрова преди 7 години
До Запозната с реформит - Къде е тази петиция? Защо това министерство прави поредната глупост тихомълком - и да изразиш мнение - все тая...
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма ли кой да каже,че новият закон и стандартите са пълен провал,а още не са влезли в пълна сила??!!и това ходене по обучения-да се изхарчат едни пари,които ще получат едни хора,за да се отчете една дейност и от двете страни!Ефект - нулев!!Кога успяха обучителите да се обучат дотолкова ,че да обучават и други......
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Училището,в което е назначена съпругата на Гроздан Колев е "Отец Паисий" и наистина е с най-високата заплата в училището-800 лева.А причината е прозаична-ако директорът не изпълни желанието на Началника,го чака ранно пенсиониране!Любим похват на Колев.Нужна е щателна проверка на целия инспекторат в Кърджали.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започнете спешна проверка на инспектората в Кърджали.Тамошният бей Гроздан Колев носи ежедневно вреди за хиляди лева!Проверете колко са загубите за бюджета на училищата от изплащане на обезщетения на неправомерно уволнени служители!Попитайте също,кои са причините съпругата му да бъде назначена с най-висока заплата в елитно училище,след като е посредствен преподавател,без никакви публикации,награди и т.н.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След всяка реформа става по-зле и повече неграмотни.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те, ако поне бяха прочели нормативните документи на присъстващите, пак щеше да има някаква полза. "Обученията" са безсмислени и са абсолютна загуба на време, защото има неприети стандарти и все нещо не е довършено и не можеха да отговарят на въпросите. Лекторите често си противоречаха при тълкуването на наредбите.
9
2
 
15
 
! Отговори
Запозната с реформит преди 7 години
Искам да ви кажа , че никъде по света го няма това усвояване на средства покрай така наречените обучения !!! Купища обучения се проведоха покрай прокарването на новия закон , а той си е публикуван и всеки може да го прочете ....но не ....обученийца ...обученийца....
8
3
 
14
 
! Отговори
Запозната с реформит преди 7 години
Съфорумци , това което новата реформа готви относно изплащането на пътните разходи на учителите е поредната гадост . Ще се изплащат пътни само на учители които работят в населени места до 5000 жители . Моля всички солидарни да се подпишат в петицията !
7
2
 
3
 
! Отговори
поет преди 7 години
Какво ти пука,като няма да си тука.
6
3
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
И като начало,първата им реформа ще е увеличение на заплатите.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей зам. министърче, ти влизал ли си в час?Такъв батак направихте, че думи не стигат. Знаеш ли какъв кошмар е в пети клас? Стари учебници, нова програма. Нямало да има проблеми?? Ела да видиш дали няма. Заслужавате, ние родителите, да ви направим показно. Децата се оценяват на неща които още не са преподадени, защото вие сте го наложили, и по някои предмети се искат по 10 оценки на срок. Реформи ли? Заврете си ги дето слънце не огрява.
4
2
 
19
 
! Отговори
да питам преди 7 години
А кой ще учи учителите? Тези дето бавиха закона за минималните изисквания 4 години, за да получат титли без НИКАКВИ критерии ли? Те ли ще учат учителите? Тази новина шеще да е комична, ако не е трагична, защото рефлектира върху децата.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само един въпрос - как ще осигури на всички ученици таблети? Родителите ще бъдат ли задължени да ги купуват или ще има обществена поръчка?
2
2
 
24
 
! Отговори
МОНаджия ликвидатор преди 7 години
Откакто са го заремонтирали това образование, се наредихме до водещи научни народи, като този на Борунди и Папуа Нова гвинея, а най-дорият ни университет се бори да влезе в топ 100.. Ако не бяхте пипали нищо от 1989 година насам, по-добре да се развиват децата. Така излиза, че такова министерство е било не просто ненужно, но и вредно.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коскоджамити възрастни хора да отговарят на очакванията за "интересни методи и факти" на разни сополанковци! Образованието не е молче, където клиентът винаги е прав! Тия едва изчакаха първия работен ден да почнат с глупостите!