България през 1942 година – 10 500 училища, днес – 2456

Синдикат: Нужна е нова национална стратегия в образованието!
Обновена: 9 яну 2017 18:31 | 9 яну 2017 17:15, Анисия Иванова
75
България през 1942 година – 10 500 училища, днес – 2456
Изоставеното училище в с. Голема Раковица. Архив: Булфото

Ако в царска България през 1942 г. е имало 10 500 училища, то през 2000 г. вече са 3491, а през тази учебна година училищата у нас са 2456. За 14 години са закрити близо 1000 училища, а само за 2016 г. са закрити 27, се казва в позиция от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" за проверките на институциите в училищата, свързани с отпадането на учениците и с отсъствията им.

След Освобождението на България и особено след 1880 г. е имало национална кампания за възраждане на българското образование и училище, като са били построени и открити училища с работещи и активни настоятелства в почти всяко българско село.

Може би времето на просветителството вече е свършило и сега е наложително да се дефинира нова образователна стратегия за постигане на качествено съвременно образование, посочват от синдиката. И заявяват, "че ако тя кореспондира със закриване на училища и организиране на училищната дейност само в "мега" училища от 700 до 2500 ученици, то сме на правилния път и можем да продължим да закриваме училища".

Според синдиката в училището в Хераково се наблюдават два основни порока на българската просвета. "Първият е недъгавият делегиран бюджет, който не се интересува от нуждите на децата във всичките 2456 училища и 2000-те детски градини в страната, а дава финансов стандарт на брой деца, без да е съобразен с необходимия за нормален образователен процес брой на учителите, с паралелките и с осигуряване на равен шанс за децата и учениците".

Вторият порок е по-стар и по-страшен - това е проблемът с прибиране и задържане на учениците в училище и определяне на реалния възможен лимит на отсъствия за учениците.

Истината е, че и старият, и новият образователен закон с хилядите страници нормативна база не дават отговор на този важен проблем - как да задържим учениците-роми в училище, без учители и директори, да нарушават правилата, се посочва в съобщението.

Затова синдикатът "Образование" предлага на МОН и на парламента да има промяна във философията на делегирания бюджет и финансиране на база на национална стратегия за това дали да има училище в съответното населено място, а не на база делегиран бюджет и на брой ученици.

Според синдиката на родителите трябва да се наложи ефективна финансова и административна отговорност, за да осигуряват присъствието на децата в училище.

Трябва да има промяна в новия училищен закон и във връзка със социализацията на учениците-роми и с тяхното задържане в училище. "При сегашните правила, ако не се проявява милост към тях, според обема на знания и процента на присъствие, повечето не биха преминали дори и във втори клас", заявяват от образователния синдикат.

Според него детските надбавки за деца трябва да бъдат в училищните бюджети и МОН, а не в МТСП. От синдиката настояват също 16-те вида социални помощи за ромските семейства също да бъдат обвързани с присъствието на техните деца в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
2
 
! Отговори
high end of grammar преди 7 години
До 67Еня е стара българска дума и значи грижа, интерес и.т.н. Главно употребявана в западна и от части северна Б-я.А пропо (a propos) е с латински/френски произход и е от рода на между впрочем.Модерните българи малко ползуват такива думи, може би имат дефицити в образованието.Съвременния българин ползва чуждици от други езици (denglish), с непознато съдържание/употреба и задължителни граматически грешки.
50
1
 
13
 
! Отговори
учител преди 7 години
"При сегашните правила, ако не се проявява милост към тях, според обема на знания и процента на присъствие, повечето не биха преминали дори и във втори клас"Ромите не могат да усвоят материал за 1-ви клас вие искате да "учат" още.Хвърлени усилия на учители и пари от бюджета на вятъра! ЗАЩО?Толкова ли няма кой да предложи нещо наистина работещо за този етнос?И защо да не учат в специализирани за техните нужди училища, а в масови?
49
3
 
4
 
! Отговори
high end of grammar преди 7 години
До 59Ами щом не си българка и не живееш в България какво те е еня! А пропо пише се предвид, а не "предвит". Учителка по музика - пиши ноти
48
2
 
5
 
! Отговори
До 62 преди 7 години
500 лв заплата брутна заплата, корупцията, липсата на правосъдие, организираната и битова престъпност принудиха българите масово да емигрират. И от познатите ми които са в чужбина не знам някой да мие чинии или да "рине тинята". Малкото останали тук са концентрирани в големите градове. По селата останаха само малцинствата и те не искат да учат а да "берат". Новите "българи" от Близкия Исток също нямат нужда от образование. Така че се скоро ще има да ги търсиш тия малко останали "***".
47
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как няма да се закрият?! На *** мечтата е да мие чинии в Германия и да твърди колко е прекрасно да се рине тинята на европейското общество с 1500-2000 евро заплата. На *** държавата му е виновна, иска си да е мияч или зидар в Европа. За какво му е училище, като държавата е виновна?! За какво и той не знае, но си живурка добре в Европа. Нито жилище собствено има, нито нов автомобил, нито за почивки, но си е добре. ***.
46
3
 
10
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Образованието беше на много високо ниво преди 30 години. И тогава беше манипулирано, но хората знаеха доста неща, четяха книги , имаше извънкласни занимания. Броя на училищата не знам колко беше, но образованието беше задължително до 11 ти клас. Повече се учеше теорията, а практически се обучаваха в работата си/всеки беше на работа/
45
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Селище със затихващи функции" е термин от Социалистическа България.Социализмът е ***! Социализмът ще погребе България!Днес при демокрацията няма селища със затихващи функции както при соца. Днес цели области са буквално мъртви, България намаля с 3 милиона. А там където има още някакъв живот хората са над 70 и постоянно са мародерствани от крадци и разбнойницио. Така е при свободата и демокрацията.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образование имаше до 89та. Днес вече е чиста порнография образованието. Сега са полуграмотни децата. то и няма повече деца, а всеки който завърши криво ляво веднага гледа да се измъкне от България да работи някаква черна работа или да проституира в западна Европа.
43
1
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До НаблюдателTя, България отдавна се продава, ама никой не иска да я вземе. Цената и след 1945г. пада постоянно.
42
2
 
3
 
! Отговори
big mama преди 7 години
До До учител по музика Каква учителка си ти? Научи се първо да пишеш грамотно, че после раздавай акъл по форумите.
41
2
 
4
 
! Отговори
Левски преди 7 години
Левски - Васил Иванов Кунчев, именит българин и светец ако прочете нашите коментари и статията .... ще се обърне в гроба и ще каже ... мерси .. не ми се става ..
40
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Предлагам да направим референдум за продажбата на България. При положителен изход всеки български граждани ще вземе прилична сума пари. После, който иска може да остане при новите чорбаджии, който иска да ходи по живо здраво където иска.
39
5
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Да, *** избиха даскалите и професорите. А техните потомци мутроолигарси прогониха каквото е останало.
38
2
 
3
 
! Отговори
high end of grammar преди 7 години
До 45 учител.Къде си учил български?Пише се образование!Имаш повече грешки от букви!Учител с 4 клас не се става бе балканджия.
37
3
 
5
 
! Отговори
Ани преди 7 години
"Селище със затихващи функции" е термин от Социалистическа България.Социализмът е чума! Социализмът ще погребе България!
36
3
 
8
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Това е много хубава новина,трябва да се стимулира младите хора да работят за 460 лв минимална заплата.Така младите хора ще бъдат стимулирани да останат в България а не да търсят работа в чужбина.
35
1
 
1
 
! Отговори
gerbajiaprost преди 7 години
До Киро кофражистаabe patok gerberaski nimali da ti diode akala gidi bonka s tebe bonak
34
3
 
13
 
! Отговори
МНОГО НА ЕДРО преди 7 години
стъкмистика давате бе другари МАНИПУЛАТОРИ. Къде се губи ПОЛОВИН ВЕК. А 1960, 1970, 1980, 1989 Брей, то като, че ли не са живели хора и не са се раждали деца през социализма
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А от 89та до сега с колко са намаляли учиищата?
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снимката нагледно показва и състоянието на образованието и на държавата.