Адресът - ключ за 1-и клас. Носи седем бонус точки

Съвпадението на постоянен и настоящ изстрелва напред в класирането
10 яну 2017 09:19, Петя Славова
20
Адресът - ключ за 1-и клас. Носи седем бонус точки
Снимка: архив, Булфото

Адресът ще изстрелва кандидат-първолаците напред в класирането за прием в училище. От следващата учебна година столичните школа ще записват най-малките си ученици по нови правила. Директорите ще имат четири задължителни критерии с фиксиран брой точки, с които ще пресяват децата.

Това предвижда работният вариант на системата за прием на ученици в първи клас на Столична община (СО), който се очаква тази седмица да бъде обявен официално, съобщи "Монитор", позовавайки се на директорката на дирекция "Образование" към СО Мария Минчева.

До момента школските директори имаха пълната свобода да приемат с различни изисквания и точки, които се определяха от Педагогическия съвет на училището.

Според новите разпоредби първият задължителен критерий ще бъде постоянният адрес на територията на административния район на училището, който ще носи и най-много точки – 5. Вторият е настоящият адрес, който ще дава допълнителна преднина от още две точки.

Така на практика родителите софиянци ще имат предимство пред преселилите се в столицата. Третият задължителен критерий е братче и сестриче в същото школо, който носи четири точки. Четвъртият пък е "ученик – сирак" и дава преднина от три точки.

Оттам нататък училищата също ще могат да приемат с решение на Педагогическия съвет други допълнителни критерии. Те обаче ще носят също фиксиран брой точки – 0,5.

Това могат да бъдат познатите изисквания за подбор като месторабота на родителя, дете на учител от същото школо, дъщеря или син на бивш възпитаник на училището и др.

Според заместник-министъра на образованието Диян Стаматов промените, свързани с централизирани критерии и фиксирани точки, са важни и положителни. Той обясни, че близостта до училището е в услуга на самото дете и затова именно този критерий ще носи най-много преднина. Едновременно с това обаче родителите не бива се ограничават в избора на училище, но съвсем логично другите изисквания за подбор да носят по-малък брой точки.

Още преди началото на учебната година се обсъждаше идеята приeмът в първи клас да бъде централизиран подобен на този в детските градини, което означава, че основен критерий ще бъде близостта от дома на детето до училището. Такава практика вече е въведена в Бургас.

След като получат официално предписанията от Столична община, училищата в София се очаква да приемат правилата си за записване на нови ученици и да обявят план-графика си на своите сайтове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: училищезаписванеточки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е расова дискриминация и против ЕС с цел да не се пускат ромчета в София.
16
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 7 години
Най-после една умна идея! Стига с тия болни родителски амбиции и набедени за "маркови" училища!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте малко, ако двамата родители работят в един район, а живеят в друг, какво правим?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно ! Чак за гимназия си струва да се пътува всеки ден и то, ако наистина е елитна. За лицея и на мен ми е интересно, децата на богатите би трябвало да си учат в частни училища, ама на тези родители им е ясно какво е нивото там, затова се набутват в държавно, много нагло!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СофиянецАми просто няма желаещи. Какъв е проблем, или и ти си столичанин в повече?
12
2
 
9
 
! Отговори
Майка преди 7 години
Господин зам.министър на образованието, "територията на административния район на училището" не е равно на "близостта до училището"!!! И какво стана със системата за единен електронен прием? Или родителите пак трябва да обикалят като луди и да няма никаква публична прозрачност как и кога всъщност са събрани дадени точки!
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мария Грънчарова е от тия на които единственото им постижение в живота е да са се родили в София, след като родителите и са напуснали селото си. Марийке, живеете ли 5 поколения в един панелен двустаен в Дружба или Люлин като истински "кореняци"?
10
2
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
До Мария ГеоргиеваА вашето дете как така е прието в друг квартал, като няма максималните точки?
9
20
 
12
 
! Отговори
Men преди 7 години
Пълни глупости, ограниченито по адрес трвба да отпадне! Поредното малоумно замазване на проблема с училищата. В цяла софия има 5 нормални училища. Мария Георгиева, ако не бяха провинциалисти вие софиянците до сега нямаше да имате университет и софия щеше да си бъде само пълна с полу-грамотните кореняци.
8
8
 
17
 
! Отговори
Мария Георгиева преди 7 години
Дано не е като в детската градина, защото ние сме на пет крачки от детската градина, а водя детето си в друг квартал, защото директорката е подкупна и приема деца на провинциалисти срещу заплащане.
7
0
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
От 10500 училища през 1942 година, сега при демокрацията и пазарната икономика останаха 2456 училища и приемането на детето в подходящо училище стана проблем, поради причина, за която има цензура да се пише и говори. Ако не се реши проблема, съвестните родители ще им се наложи да избягат от България, за да намерят подходящо училище за децата си.
6
3
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Удостоверение за постоянен и настоящ адрес?Това ознчава такси ,просто всичко е единствено за пари.Ваденето на безмислени и ненужни документи у нас е истинската българска индустрия
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ахаа, затворихме 10 000 училища и подобно на детските градини в София почваме кастинг....до 1: то и да го въведат тези дето кихат пак ще са вътре, а другите ще супят...
4
0
 
22
 
! Отговори
До СОФИАНЕЦ преди 7 години
И аз това се чудя. Шведите къде ще учат сега (не че учат де, ама нали за да взимат детски и трябва да се водят на училище). Едно 66-то е в моя район, но по скоро ще се изселя от София отколкото да запиша детето си в програма 'аз съм толерантен'!!!
3
1
 
21
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Какво става когато си на границата на района. Примерно те дели една улица, от училището но вече се водиш в друг административен район? Както е сега с детските градини - най-близката и удобна за мен е в съседен район, но физически разстоянието е много по близко. Един страничен въпрос - това разделение ще важи ли за 'Италианския лицей'? Всички знаем чии деца учат там, така ли все на една улица се събраха 'големците'?
2
1
 
27
 
! Отговори
ами преди 7 години
Нищо ново не е това,а старото райониране,сега си го приписват като ново измислено от тях!
1
1
 
35
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Ха на бас, че някой лев под масата ви изстрелва пред тези с адреса ;)