Родители на първолаци: Новите правила за прием – дискриминиращи!

Майки и бащи пишат гневни писма до МОН и омбудсмана
17 яну 2017 12:22, Петя Славова
145
Родители на първолаци: Новите правила за прием – дискриминиращи!
Снимка: архив, Булфото

Новият прием на деца в първи клас предизвика недоволството на родители. Според промените в работния вариант на Столичната община, адресът ще е ключов за кандидат-първолаците, като пресяването ще става по постоянен адрес, носещ най-много точки.

И въпреки че според заместник-министъра на образованието Диян Стаматов промените, свързани с централизирани критерии и фиксирани точки, са важни и положителни, срещу новите правила се обявиха доста родители, на чиито деца им предстои прием в учебно заведение.

В няколко писма, изпратени до членове на общинския съвет и до омбудсмана Мая Манолова, те обясняват, че новите критерии водят до пряко дискриминиране на децата и ще се получи още по-голямо разделение в обществото, вместо да доведе до интеграцията му.

Още по темата

"Живеем в 21 век и хората стават все по-мобилни. При избора на училище родителят следва да има право да прецени къде да запише детето си - дали учебното заведение да бъде срещу блока, до местоработата на родител, до адреса на близък роднина, който ще бъде ангажиран в отглеждането на детето, до спортния клуб, в който детето тренира и т.н. Това е изцяло въпрос на личен избор и не е допустимо такова ограничение да бъде нормативно прието", смята Веселина Андреева от София.

Според нея е нормално училища, доказвали своите резултати, да бъдат сред желаните учебни заведения и обратно. Докато с нововъведението, извеждащо критерия местожителство с най-голяма тежест автоматично би осигурило запълването на училища, които страдат от недостиг на кандидати.

Този критерий предизвиква още един проблем, засягащ хората от новите столични квартали като "Манастирски ливади", "Витоша" и др., където училища липсват.

"В ж.к. "Овча купел" училищата са три – точно толкова колкото има на "Пиротска" в отсечката между бул. "Христо Ботев" и ул. "Одрин" – разстояние от приблизително 1 км. и минимален брой жилищни сгради", уточнява Андреева.

Също така тя смята, че ако целта на системата е да осигури приоритетен прием на деца, живущи в района, то настоящият адрес е абсолютно достатъчен.

"Изместването на настоящия адрес от постоянен следва да се тълкува или като излишна бюрократщина или дискриминативно", пише тя.

Според недоволните, никъде не е обърнато внимание на завареното положение. Хората смятат, че е задължително при прием най-високата тежест да се дава на преминато обучение в подготвителна група към същото училище, тъй като децата вече са се адаптирали и класът е сформиран.

Новите правила само ще накарат хората да се втурнат да се пререгистрират, сменяйки адресите и личните си карти. Единият родител ще е на адрес, за да изпълни изискванията на системата за ясли и детски заведения, другият родител ще се регистрира на друг адрес, за да може да запише първолака, впоследствие най-вероятно историята ще се повтори и в 5 клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 7 години
Абсолютно вярно е.Имам лични познати,които си смениха регистрацията още миналата година,за да има шанс детето да бъде прието в желаното от тях училище.Това заприлича на бинго зала.Децата влизат супер лесно в университет и мъчително в ясла,градина и първи клас/все едно Харвард и Оксфорд завършват/.
112
0
 
4
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Промяна след промяна, рИформа след рИформа му е майката ! Не трябва да има сигурност, постоянство и ред в нито една област от живота. Човекът,от раждането до смъртта си, трябва да живее под напрежение и стрес!! Че на 45-50 години ще е психически /и фхизически/свършен - няма значение.....Колкото е по ошашавен, толкова по-лесно се манипулира -- за всичко !! Т.е. по-лесно се управлява, ръководи и лъже! А този народ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЪЖЕ! Тото, лотарии, томболи, спорт, филми,медии - всичко се впряга....
111
0
 
0
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Промяна след промяна, рИформа след рИформа му е майката ! Не трябва да има сигурност, постоянство и ред в нито една област от живота. Човекът,от раждането до смъртта си, трябва да живее под напрежение и стрес!! Че на 45-50 години ще е психически /и фхизически/свършен - няма значение.....Колкото е по ошашавен, толкова по-лесно се манипулира -- за всичко !! Т.е. по-лесно се управлява, ръководи и лъже! А този народ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЪЖЕ! Тото, лотарии, томболи, спорт, филми,медии - всичко се впряга....
110
3
 
0
 
! Отговори
Не че нещо преди 7 години
Абе всички сте големи умници с тия общински данъци, само че има една тънкост, всички училища в България са на държавна издръжка, държавата превежда парите на общината, а тя на училищата. Та къде си плащам данък сгради и смет е все тая щото издръжката не идва от там. За справка нямам деца не съм софиянец, но живея в София и какво от това!?
109
3
 
2
 
! Отговори
гп преди 7 години
Съгласна съм, че всеки трябва да има избор къде да запише детето си. Има по-добри и не толкова добри гимназии и училища. Не може адресът да е определящ за прием, прави са.
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До AZ yamАз също се сещам за тези училища, но се сещам и че амбициозни майки на деца които са кандидатствали там сега най много плюят. Защото ако им бяха приели детето след изпит щяха да го запишат... И сега щяха да са в ситуация на несъгласни със Столична община!
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много селска чест в тия коментари, бе. Голем праз кой е кореняк и кой не. Познавам стойностни хора от село, познавам тотална *** от София, дето е завършила даже Оксфорд (сериозно).Роден съм в София и през 1995, когато бях първолак, нещата стояха по абсолютно същия начин. Родителите масово лъжеха относно адресите и никой не си правеше труда да проверява. Така че, мамо, тате, активирайте някакви връзки или дайте 100-ина лева на тетките, защото с тия вашите писма боко си пали камината.
106
0
 
4
 
! Отговори
az tam преди 7 години
Просто автоматично се сещам за училището срещу нас дето учат само ***.Сещам се и за едни други деца дето сега учат в Горна баня в едно уж обикновено училище, но с други правила за прием.
105
1
 
6
 
! Отговори
sperko преди 7 години
Само в България - хем няма места, хем не достигат хора! Навсякъде е така. И в училищата, и в университетите, и при търсенето на работа, дори и с жилища и паркоместа е така! Тази държава има нужда да се срине до 2.5 милиона население, за да се оцени какво сме имали и какво сме загубили!
104
1
 
3
 
! Отговори
Потребител преди 7 години
Прочетох малко от коментарите и никъде не видях посочен истинския проблем - образованието да е еднакво навсякъде. Ако се наложи някое дете да смени училището си да няма разлика в образованието което получава. Има ли го това тогава каквато и система да се ползва ще е успешна. Тъй като това го няма всяка система ще бъде отхвърляна от някои. Едва ли е необходимо да посочвам какво е необходимо за да имаме подобно хомогенно образование.
103
3
 
16
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Критерият за постоянен адрес е много справедлив, защото говорим за деца в 1 клас! Много здравословно е детето да живее на 10 минути път от училището си, вместо да става в 5 часа, да хапва сънено и да търчи в студ и дъжд с някакъв транспорт, за да бъде доставено 15 минути преди началото на часа още прозяващо се! Какъв качествен учебен процес ще проведе учителят с 10-12 прозяващи се деца? Мъка, мъка! Нека вместо порочната досега схема да се въведе нормалната за деца, родители и учители!
102
2
 
12
 
! Отговори
anon преди 7 години
точно щях да кажа, че в щатите е същото- искаш в държавно училище? записват те в кварталното. ако живееш в гетото- учиш с маймуните. искаш да живееш в гетото ама детето ти да ходи на хубаво училище? записваш го в частно. мисля, че тази система е много коректна защото още от малки пресява и разделя децата. искате да няма разделение? бегом в северна корея. или куба. или венецуела. все райски кътчета...
101
3
 
18
 
! Отговори
8 преди 7 години
МОИ ПРИЯТЕЛИ ЖИВЕЯТ В ЧИКАГО И КАЗАХА,ЧЕ И ТАМ Е СЪЩОТО-КЪДЕТО ЖИВЕЕШ,ТАМ ТИ УЧИ ДЕТЕТО.НАЛИ ВСИЧКИ ИСКАТЕ ДА СТЕ КАТО АМЕРИКАНЦИТЕ,СЕГА ЗАЩО РИИИИИИИВЕТЕ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ?!
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами всички деца с братче или сестриче, учащо в училището, ще влезнат преди твоето там. Аз го намирам за справедливо.
99
1
 
2
 
! Отговори
констатация преди 7 години
До ДА прочетем Прочетох я, говорих със СО и сметнах. Пример - административен район Младост, училище в Младост 3, децата от Младост 1,2и 4 с братче или сестриче в училището ще имат 9 т., моето - 5. Приложи го за всеки един район.
98
11
 
7
 
! Отговори
Men преди 7 години
И да продължим. Селянина има 2 варианта наем или да купи апартамент. 1. Плаща наем на гражданина кореняк. Гражданина кореняк не е декларирал, че дава нещо под наем и си прибира всичките пари за себе си, т.е краде от своята община. 2. Селянина си е купил апартамент. Като собственик на имот селянина плаща местни данъци и такси. Софиянец кореняк обаче продължава да реве как селяните не плащали. Гениална логика.
97
1
 
1
 
! Отговори
констатация преди 7 години
До Да прочетем Прочетох я, говорих и със СО и го сметнах. Например административен район Младост (може да все вземе който и да е). Училището е в Младост 3. Деца от Младост 1, 2 и 4, които вече имат братче или сестриче в училището ще имат 9 точки, моето първолаче само 5.
96
7
 
10
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АнонименИ би ли уточнил ако си под наем, какви точно данъци и такси ще ходят в общината ти по местоживеене? Щото всички сте много отворени и говорите на изуст. И като говорим за данъци, колко от кореняците хазяи са декларирали, че дава под наем жилище и плащат данъци? После ревете, че селяните не плащали, да ама те ви плащат наем, част от които вие сте длъжни да внесете във ВАШАТА община под фомата на данък? И кой сега не плаща данъци?
95
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 111Не знам кой къде се е заселвал но ЗНАМ със 100% сигурност че ти си провиниалист.
94
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма хубави и лоши училища, в крайна сметка ако детето е тъпо и с *** родтители и в най-класното училище на града да учи пак ще си остане тъпо. Нека хората, които живеят в определен квартал да имат предимство, не може да си цъфнал някъде от скоро и да имаш претенции и да изпреварваш хората, които от много години живеят някъде, плащат данъци и т.н.