Проф. Денков: Науката да влезе в университетите!

Образователният министър се срещна с ректори на ВУЗ-ове
Обновена: 1 фев 2017 18:17 | 1 фев 2017 18:12, Анисия Иванова
26
Проф. Денков: Науката да влезе в университетите!
Снимка: Булфото

Науката е възможност за развитие на университетите. Тя може да привлече и повече пари за тях. Ето защо науката трябва да влезе в актуалния дневен ред на всички висши училища, заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков на среща с ръководството на Съвета на ректорите на висшите училища в България, цитиран от МОН.

Министърът е поканил ректорите да се включат активно в доработването на промените в Закона за развитието на академичния състав. "Целта е за всяко професионално направление да се формулират специфични изисквания за академично развитие, които да са подкрепени от гилдията", е подчертал той.

Необходими са някои промени в показателите на рейтинговата система за оценка на висшите училища, смятат  ректорите. "В класацията не се вземат предвид спецификите на художествено-творческата дейност. При свободните професии е много трудно да се съберат обективни данни за заетост и доходи. Как ще отчетем например номинирания за "Оскар" възпитаник на Националната художествена академия Теодор Ушев?", е попитал ректорът на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" проф. Станислав Семерджиев.

Списъците с приоритетните и със защитените специалности също имат нужда от преработка, е посочил ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. В момента приоритетните направления са твърде много, а защитените специалности - твърде малко, смята той.

Министър Денков вижда развитието на висшите училища в три основни посоки.

"На първо място, университетите ще спечелят, ако всеки от тях наблегне на областта, в която е най-силен. Още много неизползван потенциал има също в продължаващото образование, на второ място, и в привличането на повече чуждестранни студенти - на трето", е заявил проф. Николай Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
Мишо Строгов преди 7 години
Науката да влиза,шефът на РУО-Кърджали,Гроздан Колев да излиза!Съсипа образованието в Кърджали с неадекватни,непрофесионални,граничещи с безумие уволнения и назначения.Назначават се само КАДРИ НА ГЕРБ,въпреки,че от тях лъха интелектуална немощ и тъпотия.Отстранете го,иначе ще го малтретират!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВА ФИЗИКА? ТА ТЕ Я ОРЯЗАХА В СРЕДНОТО УЧИЛИЩЕ. нИКОЙ НЕ ИСКА ДА Я УЧИ....
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проф. Денков: Науката да влезе в университетите!ама първо изгони камуняките от ВУЗовете - Орехарски, Румен Гечев и вся астальная ***
14
1
 
6
 
! Отговори
Пак до 12 преди 7 години
Има по света академии на науките, но те са като БАН.Къде се е чуло и видяло някой да използва базите на тези академии, за да развива дейността на частната си фирма, а академията да му плаща консумативите? Уж преди 5-6 г. ви обърнаха с хастара навън заради тези безобразия, но реформите бяха само мимикрия.Знакови личности от БАН са уличени в присвояване на милиони! Един от тези поиска парите за Фонд"Науч.изследвания"да се дават на БАН.От къде накъде,бе?Та да станете монополисти като Топлофикация
13
1
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
Знаем каква ви е болката - непременно да се запази БАН, където човек може да стои десетилетия на трудов договор, без да прави нищо и да си уплътнява времето с преподавателска дейност на хонорар.Ако сте в университетите, ще сте длъжни да четете лекции и да водите упражнения - ще се наложи да работите за заплатите си.Паралелно с това, КОЙТО МОЖЕ, ще кандидатства за финансиране на научно-изследователски проекти и ще прави наука.А сега, какво? Набутал се в БАН свръзки и това го прави учен!
12
1
 
5
 
! Отговори
Лесно е преди 7 години
Вместо да тичат ту тук, ту там да четат лекции на хонорар, така наречените учени от БАН, които са около 3 000 човека, да бъдат назначени на постоянен трудов договор там. Ще имат време и за наука. Нека да печелят конкурси за финансиране на проекти и тези пари ще им бъдат допълнителни към заплатите, които във ВУЗ-овете са чувствително по-високи, отколкото в БАН.Няма да се закрива БАН - тя ще бъде, както преди 09.09.1944 - клуб за дискусии на учени и издателско средище за научна литература.
11
0
 
3
 
! Отговори
и преди 7 години
Не мислете само за висшето образование,Вие ще бъдете министър най-малко година.Обърнете особено внимание на РУО-Кърджали и неговия началник Гроздан Колев.Както и на счетоводителката Златка Петкова.
10
0
 
7
 
! Отговори
Михайлов преди 7 години
Новият министър да нареди проверка в университетите и в държавните колежи/на ТУ-София/ има ли хора на ръководни позиции, които ги въртят повече отдесет години. Ако има такива, тези готовановци да бъдат уволнени, а технитеблагодетели да бъдат наказани.Очакваме от проф. Николай Денков публичен отговор на нашето питане.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Телефонистите в аутсорсинга вземали повече от професорите.... то се оказа че чистачките, хайде да го кажем научно хигиенистките, на летище София и шофьорите от градския транспорт в София вземат повече от професор от СУ, и вече 10 години няма индексация на заплатите.И всички мълчат и си траят, ректори, министри ит.н Е....и държавата!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо обаче трябва да се закрият половината университети, които произвеждат магистри ***. Който не е поискал, той не е взел диплома.
7
8
 
6
 
! Отговори
science преди 7 години
в развития свят отдавна е така, науката е само в университета,но и около водещите университети са изградени и индустриални зони, с приходи десетки пъти превишаващи брутния вътрешен продукт на страни като нашата
6
1
 
4
 
! Отговори
Неук преди 7 години
нямат, а и аман от преподаватели в колежи и вузове по актьорско майсторство, които заедно с колегите си от предишните сфери на изкуството си приписват заслуги за успехи на студенти минали през техните Вузове, но услужливо забравят да пояснят, че последните след това имат специализации или дори напълно ново следване в същата специалност, но в чужбина, защото са им казали, че с този хорариум от часове нямат никакво висше. В изкуството са се събрали само сем.,все не знаещи какво кандидатстват децат
5
1
 
8
 
! Отговори
Неук преди 7 години
Трябва със закон да се забрани да се защитава дисертация с художествено - творческа дейност и ето науката може и да се върне във Вузовете по изкуства. Художествено творческата дейност не трябва да се оценява, защото оценките винаги са субективни, а в България са си и шуробаджанашки. Аман от хора с един куп изложби, които не могат една читава страница текст да създадат и човек се чуди как са станали преподаватели. Аман от музиканти с 1000 концерта, които една смислена обосновка за интерпретация
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Емигрирала е значи..
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1"Че тя сега къде е? Науката де."---Че не е в "университетите" - не е. Че не е в БАН - не е. Че не е в главите на тези, които си мислят, че са от "научните среди - не е. Изводът е, че науката е ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ!
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ли е казал на сборището ректорът на Библиотекарско-сарайския университет проф. Стоян Денчев? Или е пратил там шефът на Общото събрание проф. Мтиьо Гестапото?Моля да уведомите читателите!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че тя сега къде е? Науката де.