Кунева отвръща на Борисов: Кога се сетихте, че има образование?

Защо не обещахте 50% на учителите пред 12 000 в "Арена Армеец", попита тя
12 фев 2017 14:45,
240
Кунева отвръща на Борисов: Кога се сетихте, че има образование?
Снимка: архив "Булфото"

Бившият министър на образованието Меглена Кунева влезе в задочен спор с доскорошния си шеф в кабинета – експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тя го попита кога се е сетил да говори за образование и за увеличение на учителските заплати.

Острият тон на Кунева идва на фона на обещания за по-високи възнаграждения в просветата и ден след като Борисов отправи критики към нея за работата и като министър на образованието.

Във Велико Търново вчера лидерът на ГЕРБ призна, че е било грешка даването на просветното ведомство в ръцете на реформаторите. Той разказа и че е освободил сегашният служебен министър на образованието Николай Денков като зам.-министър на Кунева по нейна молба.

Още по темата

"Кога се сетихте, е моят въпрос към ГЕРБ и председателя им - премиер на предишното правителство, че образованието е приоритет?“, попита днес Кунева.

Тя акцентира на това, че Борисов и ГЕРБ са в предизборна кампания.

“Той трябва да отговаря защо през 2009 година завари образованието с бюджет от 4,1% от БВП и ги намали до 3,5% - това беше в неговия самостоятелен мандат. Защо не застана до мен, когато аз поисках скромните 10% увеличение на заплатите на учителите, за да почувстват подкрепа от държавата? Защо се сети сега да говори за образованието? Съжалявам, че г-н Борисов не дойде на учителския събор, за да даде там обещание за 50% увеличение на учителските заплати – бяха 12 хиляди души“, каза Кунева пред БНР, цитирана от партийния си пресцентър.

Тя обясни, че винаги е била за диалог и обясни, че ако не е бил този диалог, е нямало да бъдат постигнати сегашните резултати в образованието.

“Работила съм с цялото си сърце българските учители и учени да имат подкрепата, която заслужават и да има ефект за образованието. Въпросът вече е на коалиционна култура, и повече на думата култура, отколкото на коалиция, как българското образование да спечели повече подкрепа“, каза още Кунева.

Тя обясни и че има разминаване между версиите на Борисов и на служебния министър Денков за това дали Денков  си е подал оставката или е напуснал сам.

Кунева обясни, че е държала да има специално подготвен във финанси и управление на проекти  човек за оперативната програма, а на Денков му е било предложено да се занимава с образование и наука като неин заместник.

“Но тъй като той беше много привързан към програмата, не прие това и си подаде оставката“, каза Кунева, като напомни, че той и сегашният шеф на кабинета му Модев са двамата автори и архитекти на оперативната програма.

Тя добави, че действията й по програмата са били насочени към предотвратяване на злоупотреби в ОП НОИР, за които е станало известно след вътрешно разследване и по тази причина са подадените от екипа й сигнали в Прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
2
 
! Отговори
хидкоч преди 7 години
До спорътНаивността й стига до там, докъдето се простира самочуваствието й, а то я е изпълнило цялата, така че... просто няма място за наивност. Всичко е самоувереност, а то е различно от наивността
149
5
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 7 години
Флйорца!!! Бойко я направи министър -тя се усраа,а сега търси под вола теле.За никъде не става!!!!
148
3
 
34
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
Честно: И двамата СА били КОМУНИСТИ!Верни синове и дъщери на Българската Комунистическа Партия.П.П.Е, за каква честност говорим тогава?П.П.Пък дядото на Бойко бил убит от комунистите. НО баща му работи в МВР.Хайде бре, те в МВР-то хич не проверяваха до 9-то коляно какъв си що си.На " честния" Бойко ли да вярваме или ........
147
4
 
33
 
! Отговори
Sgt.Pepper преди 7 години
Истината е, че Боко тиквата имаше за стратегическа цел разбиването на образователната система и прогонването на по-учените в чужбина, и Кунева беше най-подходящата за тази роля, с опит във вредителството още от преговорите с ЕС и затова я назначи нея. Сега каквото говорят е без значение.
146
1
 
34
 
! Отговори
интересно преди 7 години
Тези двамата ги доведе НДСВ, но после пътищата им се разделиха. Котилото едно.
145
2
 
22
 
! Отговори
спорът преди 7 години
Та с две думи: спорът е кой повече е навредил на науката и образованието. Този спор си е личен и никого не топли. И двамата са еднакви. Само където Кунева си пада малко наивна.
144
2
 
30
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Приноса на кривоустата и тиквата за разрухата на образованието е еднакъв но дибилите сега искат още да управляват разбираи да унищожават....
143
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СЛОНА ОТ ВИДИНА АЗ НИКОГА ПО-ВЕЧЕ ЗА БСП ,ДПС И ГЕРБ.ТОВА СА УЧАСТНИЦИТЕ В ГРАБЕЖА НА БЪЛГАРИЯ !
142
2
 
25
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
я се скрии и се търси самата себеси тая която ни каза че не сме били под турско а сме били с турците съжители.не мога да я понасям и никои не я иска сега се гласи да остане при р радев ====смешица клоун
141
0
 
30
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Тази другарка явно има опит в обещаването на това и онова.Нали беше царистка първа,сигурно оттам?Или може би от по-далечното...партийно червено минало?
140
4
 
11
 
! Отговори
WC преди 7 години
DECATA MI SHTE YCHAT VAV SEVERNA KOREA ZA DA SE NAYCHAT KAK SE IZTLELVAT RAKETI
139
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Borisov nikoga,za nishto ne e vinoven,a gi natvori naj-golemite porazii.Ottegli se ot Bokova,sdade vlastta na BSP,sas neizbiraemata Cecka.
138
2
 
16
 
! Отговори
BG IZMET преди 7 години
KAKVOTO POCHYKALO TOVA OTGOVORILO
137
1
 
12
 
! Отговори
!!!!!! преди 7 години
До Табак-овНе работа бе,орташката кобила кучета не я ядат
136
2
 
9
 
! Отговори
ANYS SHEPTI преди 7 години
DECATA NI KOGATO SE DRYSAT SE XARESVA NA BORISOV I KOMPANIA>>>>SAMO CHE TEXNITE PIARI ILI YRODI NE SA SMETNALI CHE PREDSTOI LINCH...
135
6
 
6
 
! Отговори
Vassia N. Ilieva преди 7 години
Kolkoto po-vinovna, tolkova po-ustata. Agresivnata nekompetentnost na Kuneva e samozashtita na vinoven - za zagrabvaneto na tozi post, na koito tia napravi srivove. Prof. Denkov e napusnal ot nevuzmojnost da raboti s tolkova nekompetenten Ministur v lizeto na Kuneva.Kulturata e osakatena i v delata, i v izkaza na Kuneva. Manierniat 'kulturalizum' na shablonite i agresivnoto bezsramie edva li mogat da napodobiat kultura. Razruhata na Reformatorskia blok e zaradi Kuneva.Izvinete za latinitza.
134
4
 
37
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
Тиквата се извърта и лъготи и тук Куневица и по- права.
133
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, картинката е тази всеки иска да е на власт и не му пука после за нищо. Няма умниу родолюбиви и морални управляващи, а само далавераджии. Разруши се всичко в страната и се съсипа. Празните приказки се виждат навсякъде, страната се движи назад, а не напред. 27 г. пълен провал на управлявалите страната, само за шепа хора е добре.
132
0
 
28
 
! Отговори
Табак-ов преди 7 години
Не случайно народа е казал..."орташката работа и кучетата не е...ядат"...
131
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между тях имало сериозни различия, разбирам, но далаверата имала по-голяма свързваща сила от различията.