Запълване на дупки: Хиляди без тапия учат децата в училище

Заради липса на преподаватели над 5 000 пенсионирани педагози влизат в клас
Обновена: 15 фев 2017 07:10 | 15 фев 2017 07:00,
86
Запълване на дупки: Хиляди без тапия учат децата в училище
Снимка: архив "Булфото"

Хиляди учители без дипломи обучават децата в училище.

Около 3000 са преподавателите, които влизат в клас без да имат тапия  за педагози. Това призна председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя съобщи, че хилядите учители без диплома са кадри със средно образование, които попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози.

Те са назначени със статут на „нередовни“ учители, защото нямат педагогическа правоспособност. Именно затова и заплатата им е с 15% по-ниска от минималното възнаграждение в сферата на образованието – около 580 лв., обясни още Такева, цитирана от "Монитор".

Още по темата
"Нередовните" учители преподавали основно по чужди езици, математика и информатика.

В някое малко населено място учител с диплома от езикова гимназия преподава чужд език на децата.

Едновременно с това, отново заради недостига на учители, над 5500 пенсионирани педагози преподават в клас.

"Нередовни" педагози имало и в София. В столицата обаче ставало дума за специалисти с висше, които обаче нямали диплома за упражняване на учителската професия. Това съобщи шефката на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

В София най-търсени са преподавалите по математика, чужди езици и информационни технологии.

Недостиг от 6000 преподаватели ще има в цялата страна в близките години според данни на СБУ. Най-драстична е липсата при педагозите по физика, които в момента са едва 600, като се очаква в близките години около половината от тях да се пенсионират.

Подобно е положението и при химиците в клас, които са 893-ма, но се очаква около една трета от тях да излязат в заслужена почивка.

Като основна причина за недостига Янка Такева посочи ниското възнаграждение. Учителите, които пък знаели чужди езици, се насочвали към частния сектор или към чужбина именно заради по-високите възнаграждения.

Едва 44-ма са педагозите по италиански език в цялата страна, по испански са 183-ма, по френски – 271, а по немски – 802-ма.

От тази година преподавалите получават по-високи заплати. Увеличението е средно 10%. Така минималните възнаграждения в сектора се увеличават от 600 на 660 лв. Старшите учители и възпитатели пък ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726.

Школските директори ще са със заплата от поне 825 лв., а техните заместници - със 770 лв. От тази година обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10,5 заплати.

В същото време студентите по педагогика надхвърлиха курсистите по право. Това показва шестото издание на рейтинговата система на университетите, която беше представена вчера в Министерството на образованието и науката. 12 652-ма са записаните да учат за учители, а мераклиите да стават юристи са 10 605.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
4
 
! Отговори
Читател преди 7 години
До АнонименСъщите тези "деца" имат високи претенции за още по-високи оценки, но възможностите им май са доста ниски. И знайте, че тези, които сега претендират за оценки, без да са учили достатъчно, след няколко години ще претендират за високи заплати, но без да работят съвестно и качествено.
68
0
 
3
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Абе тази Такева не !
67
2
 
14
 
! Отговори
една учителка преди 7 години
До Анонимен От българския учител става всичко- преподавател, деловодител, счетоводител, организатор, бояджия ит.н. Българските учители не са виновни, че системата нарочно е направена така, че да са безсилни пред ученици, родители, инспектори, правозащитни организации ипрочие. Знаете ли,че законът е на страната на ученика,а учителя никакъв закон не го защитава! Не можем да наказваме ученици, не можем вече и слаби оценки да пишем, ние нищо не можем, не ни е позволено.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия на ученици горен курс, един преподавател преподава по 3 предмета. Значи е добре в България да има също тази опция, както и материалът да ще опрости особено по физика, химия и математика където нивото е прекалено високо и масата от децата особено по първите 2 предмета много трудно се справят.
65
0
 
6
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
Още веднъж за разликата между спортист и педагог. Спортистът трябва да е трениран, надъхан, не на последно място - талантлив. Треньорът (учителят) трябва да знае: кои са физическите качества, с какви методи се развиват, в коя част на тренировката и в коя възраст, как се формира двигателен навик (етапи), как ( и защо) построява тренировката ( урока ) по определен начин и много други неща. А иначе топката на децата може и чистачката да им я хвърли.
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За начален учител е задължително да е добър, спокоен, уравновесен , усмихнат човек , който да обича децата. Психолог и педагог идват след това. За среден курс е по-важно да е специалист и да е интересен за учениците, а не перфектен психолог. Не че не е важна педагогиката , но не мисля че е най-важното. Учител или си , или не си.. една тапия не променя много. Като при програмистите, лекарите,инженерите - или можеш или не. Има толкова трагедии с дипломи
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Програмист съм, 44 годишен, говоря 5 езика и съм се замислял да стана учител, не заради парите, но да дам нещо на децата.. и после си мисля, дали след първото изнервяне, забележки от неграмотен директор или абсолютно посредствен колега, който никога нищо практическо не е направил през живота си , няма да се откажа набързо от идеята си да учителствам, особено като не съм финансово зависим от заплатата, която дават.... може би много хора в различни професии са като мен...
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАко смяташ певачките и десетте бг актьорчета-връзкарчета, участващи във всеки български филм през последните 10 г., значи си *** като ***.Под "култура" разбирай всичко това, което средностатистическия българин НЕ практикува. Например и най-вече четене. Чалгията не е култура, нито нашата, нито хамериканския еквивалент като Майли Сайръс и Ники Минаж. И холивудските бози също не са култура. Нито кеча, хвърлянето на салфетки и сбиванията по чалготеките.
61
0
 
8
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
До 59. На едно мнение сме. Точно това исках да кажа - че дори Стоичков ( можеш да замениш името с това на всеки голям спортист) НЕ ТРЯБВА да става треньор или учител без да има диплома.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НЕ САМО УЧИТЕЛИДа учиш 6 години за най-тежката професия и после да специализираш още няколко, ПЛАЩАЙКИ САМ ВСИЧКО, само за да стигнеш до 600 лева заплата и всеки ден да те тероризират ***...Бре, колко странно защо не им се учи и не им се квалифицира а младите. Всъщност те си учат, но бързо бягат от Бойкария. Защото тука има само болест, бедност и смърт. И жалки неблагодарни плебеи, според които лекарите са крадци, касапи и пр. Умирай, българино. Заслужаваш си го.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе съм даскал, илитератно селянче.Всяка държава се крепи на три стълба - образование, здравеопазване и култура. Смотаните апове за смартфони, които се ползват предимно от кифли с капацитет тъждествен на твоя, не са великия научен стожер, за който комплексирания ти ум ги смята.Именно хора като тебе са доказателство защо имаме нужда от компетентни учители. Защото при липсата им създаваме простации некадърници като твоя милост. Това че правиш по 10 к на месец не ме впечатлява изобщо
58
2
 
10
 
! Отговори
НЕ САМО УЧИТЕЛИ преди 7 години
Към изчезващия вид се добавят и лекарите-водят се на 2-3 места по дипломи, навсякъде бачкат пенсионери, пълен ужас.От неквалифициран учител детето ще остане неграмотно, но от хирург на 80год може да се преселим в отвъдното.НА НИКОЙ НЕ МУ СЕ УЧИ И КВАЛИФИЦИРА!
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЛелееее, то пък за програмирането един акъл трябва, направо не е истина.Всичките ИТ-та са жалки селски неграмотничета, които напоследък се възгордяха, тъй като труда им е скандално надценен. Да сравняваш учител с програмист е кощунство. Пиши си там кодчето, пръскай си паричките в Дубай като всяко аграрно парвеню и недей да дрънкаш много.
56
0
 
18
 
! Отговори
Ани преди 7 години
До БИВША УЧИТЕЛКАТака е.Аз съм директорка и съм принудена да пестя средства.Ако назнача човек с голям стаж трябва и висока заплата да му дам.За тия пари ще наема двама нередовни.А при опитите ми да пратя в пенсия работещите пенсионери,скачат родителите и ми казват,че ще местят цели класове.Параграф 22 няма що!
55
0
 
17
 
! Отговори
БИВША УЧИТЕЛКА преди 7 години
Преди десет години след двадесет и пет години в училище, напуснах заради ниската заплата.Миналата година подведена от постоянно заливащата ни информация,че не достигат учители тръгнах да търся работа.Необходими са ми година и десет месеца за ранно пенсиониране.Директорите на четири очи и в прав текст ми казваха,че няма да ме вземат заради делегирания бюджет въпреки квалификациите ми и добрите препоръки.А същевременно си държат в училище доста пенсионери,които получават и пенсия и заплата.
54
1
 
14
 
! Отговори
Мъченик на МОН преди 7 години
Да не говоря за това, че г-жа Янка е несменяема и нищо не е направила *и няма да направи* за учителите! Но иначе й даваха ордени всички бивши президенти!
53
2
 
20
 
! Отговори
Мъченик на МОН преди 7 години
До до 35 АнонименМоля не говорете срещу учителите. Аз съм действащ учител и мога да ви кажа, че който не е бил учител не знае на какъв стрес сме подложени от кого ли не! В министерството,хора,които никога не са стъпвали в клас, измислят непрекъснато някакви глупости,които трябва да изпълняваме. Последната наредба на Кунева е, че де факто не можем вече да пишем слаби оценки за срока! Т.е. принудени сме да пишем незаслужени тройки - още падна летвата на образованието!А заплатата ми е 650 лева!
52
2
 
6
 
! Отговори
до 58 преди 7 години
Защото детският педагог трябва и да психолог и да има знания и умения, стабилна психика. А както се вижда споменатият от теб ги няма и го доказа като посредствен треньор, същото се получава и с необучените псевдо-преподаватели. В бележника на детето ми на три реда има 4 правописни грешки, какво повече да коментирам.
51
1
 
5
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
И например, защо голям футболист, например Стоичков не може да стане треньор без диплома?
50
0
 
2
 
! Отговори
даскал Пандо преди 7 години
До асдА ти завърши в Кеймбридж,а Оли ?