Софийският университет вдига студентските такси

Двойно е увеличението например в Историческия факултет
18 фев 2017 12:00, Петя Славова
33
Софийският университет вдига студентските такси
Снимка: архив, Булфото

Софийският университет "Свети Климент Охридски" вдига таксите за обучение. Увеличението ще засегне само новопостъпващите студенти, специализанти и докторанти.

Още по темата

Намаление ще има за редовните студенти в специалност "Математика"  - вместо 800 лева, те ще плащат 640 лева.

Увеличение ще има и за тези, които искат да се обучават задочно. В Историческия факултет таксите скачат двойно - от 450 на 900 лева.

Повече ще се плаща за редовно обучение по "Японистика", "Кореистика" и "Южна, Източна и Югоизточна Азия" – от 600 лева на 1 000 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: таксистудентиСУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
истината преди 7 години
като си завършил софийски университет, значи си завършил най-качественият университетв България, на първо място е по рейтинг е от българските висши учебни заведения в световната класация, не е като платените наши вузове, тези с купена значи диплома, диплома менте.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 27Да, прав си, японистиката е страшната простотия, друго си е всички да учим за меринджеи.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учете в Западна европа, където е или безплатно, или символично заплащането, а нивото- много по-високо.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До реалист(26)Ако плащаш 2000 такси на година значи учиш някаква безсмисленост от типа на японистика и като така значи си или богат, или глупав. Ако си глупав - а ти си - проблемът си е твой.
24
3
 
3
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Два семестъра-2000лв ,наем 12м по 400лв=4800лв, ток/парно 12м по 50лв=600лв,вода телефон 12м по 30лв=360лв ,храна и дрехи 12м по 400лв=4800лв. До тука са 12560лв.И това са разходи без подаръци, скъпи тоалети ,транспорт ,чужбина ,лекарства ,дискотеки ,почивки и т.н. , т.е. без никакви "екстри". За 5 години едни 100 000 лв не стигат.Колко години трябва да работи и да мизерства един нормален човек ,за да спести тези 100 000?Какво казва Тиквата по този въпрос , че напоследък ръси щедри обещания?
23
0
 
5
 
! Отговори
Гатанка преди 7 години
Нбу щината здраво превзема СУ.Все по -големи калпазани с пари и самочувствие без нито една гънка в мозъка ще стават вишисти.Къде отива тази държава?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МитакПрав си Митак,но до някъде! Има много качествени български младежи,но много от тях меко казано трудно биха си позволили семестриална такса от 1000 лв,каквото съществува за определени специалности! Особено ако са от провинцията,трябва да плащат квартира и отделно да се издържат,учебници които никак не са евтини и други дребни,но необходими неща! Какво би стимулирало студентите с малки финансови възможности да бъдат отличници и да вършат това за което са приети?
21
0
 
4
 
! Отговори
Любов преди 7 години
Искам да попитам, след колко 10 години учението в университетите ще е само за богати. Като имаме в предвид, застаряващо население и осигуряването и намеленията е до 26 години. Мисля , че в белите държави право на осигуряване и намаление във БДЖ имат право и крайно нуждаещите се над 26 години. За да могат да продължат да учат. Много е трудно, особено в редовна форма на обучение. Като това са професии, който хората бягат в чужбина да практикуват. И след 20 години . Няма кой да работи
20
1
 
8
 
! Отговори
Жабок преди 7 години
Дипломи се продават на черно, като шофьорските книжки. И излиза много по евтино. Та това са '' образованите '' - като шофьорите. Ама едно към едно.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен да вдигате цените друго не знаете.Тоест знаете да крадете от парите които ви дава запада.Лошото е че тези пари ще са на наш гръб когато се връщат.
18
0
 
12
 
! Отговори
Кежон преди 7 години
До АнонименКъде прочете, че няма смисъл да учиш ? Казвам само, че няма смисъл да си даваш парите за образование в сегашния му вид. Я, кажи, да вземем пример от статията по-горе и запишеш нещо в ИФ в СУ и плащаш по 900 лв. такса. Каква ще ти е реализацията след това ? "Простият" продавач и всяка средно статистическа ученичка, работеща сервитьорка през лятната ваканция ще взима колкото (че и повече) от теб. Да не говорим, че най-вероятно и ти с тази диплома ще свършиш, работейки нещо подобно.
17
4
 
9
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
А при мен беше безплатно !!!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Митак.Виждам че какъвто си Умен и Успешен,....ами ако имаше чичо ,,владика,, а.ааа..направо Донълд Тръмп:-) :-) :-) :-) Ех че не ти е провървяло...аха ха ха :-) :-) :-)
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4 ,Кежун, Абе прав си.Баба казва -,,По прос ,по убав,,Я си продавай на сергииката и кеффф.а.То нема смисъл да учиш...нали,щото нема да можеш да се реализииираааш:-) :-) :-) :-)
14
0
 
8
 
! Отговори
Митак преди 7 години
Цял живот съм бачкал и не съм богат, но с кеф мога да кажа, че съм успял без връзки, роднини и куфарчета. Е, не карам бентли - но не ми и трябва за да съм щастлив :) . Жалко, че животът те е убедил, че лошото и сивотата побеждават. "Ех, лошо, ех, лошо светът е устроен! А може, по-иначе може..."
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе най добре да сме прости и бедни така ще вярваме по лесно на Великите ,,обещания,,който сега ни дават.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9 Антисоросоид.Ти си велик Мозък.Ми нали сега е .....Генерала,***,Герджиков, твойте на власт.Ми нали всичко ставаше безплатно,Поне така обещаха.Просперитет-с безплатно здрвеопазване,обучение,.а и 8000 000 да стане България.Кой им пречи сега.Или викаш има ,,външен,,невидим враг който съботира пътя към светлото бъдеще-:-) :-) :-) :-) -което ми се струва че ще е Виденов 2
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какво учене,я си стойте Прости и неграмотни..я виж братята-зле ли им е.Ядат,пият,деца правят,на аванта се лекуват,ток не плащат.Супер.Е като им спрат тока ,ще си купят газова лампа ,ама пак им харашо6
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4 Ти наивен ли си,какво си?Ми ти ако си милионер,какво ще изгониш децата си да започват от нулата в живота ли?Каде в природата си виждал равенство.Те две ярета от една коза не са равни,щото едното яде повече..ти за равен старт плямпаш
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е много интересно увеличение. За специалности, които едва ли някой ще иска да учи, ако може да влезе в по-нормални.