8% по-малко първокурсници с държавни пари във ВУЗ

Приемът за педагогика, математика и информатика обаче е увеличен
8
8% по-малко първокурсници с държавни пари във ВУЗ
Снимка: архив Булфото

С 8% се намалява общият брой студенти първи курс, за които държавата плаща субсидия, съобщи просветният министър Николай Денков пред журналисти в МС.

Денков обясни, че в периода 2010-2015 година учениците, завършващи средно образование, намаляват с 25%, но броят на субсидираните от държавата студенти е останал един и същ.

Още по темата
По думите му има направления, в които приемът не само не намалява, а е увеличен – педагогика, математика, информационни и комуникационни технологии. От тези специалности има заявен интерес от бизнеса и те реализират добре студентите си, посочи той.

Ще има и специфична подкрепа за хуманитарните направления като история, археология, философия, филология, тъй като в тях се подготвят специалисти, които лесно могат да влязат в училище с допълнителна педагогическа квалификация. Целта е да бъде компенсиран дефицитът през следващите години за учители.

В други специалности обаче намалението на приема е значително - икономика, администрация и управление, туризъм, защото реализацията на завършващите студенти е много ниска. По думите му едва около 20-30% от тях работят след това на позиции, изискващи висше образование.

Денков каза, че по тази причина в някои висши училища, които обучават точно в тези специалности, има съществено намаление на приема на кандидат-студенти.

"За да бъдат решени специфичните им проблеми, предложихме на тези висши училища да подготвят тригодишни програми за устойчиво развитие, в които да предвидят как ще се преструктурират, така че да развиват перспективни за техния регион направления с наличния брой студенти", обясни той.

Програмите ще бъдат финансирани целево от държавата. В методиката за финансиране ще се отчитат и особеностите на съответния регион, в който е ВУЗ-ът.

Денков уточни, че предлаганите промени са получили ясна подкрепа от работодателите, защото ще се подготвят специалисти, които се търсят на пазара на труда.

Съветът на ректорите приел тези промени със съответни мерки, които да позволят на съответните ВУЗ-ове да се преструктурират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вузове за миячи на чинии в европа.Учете как се сменят европамперси
4
1
 
2
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
Както казах и преди, не е лошо да публикувате справка за учителските заплати, когато агитирате децата да се записват в държавни поръчки-педагогика.Защото се оказва, че ученичка, от езикова гимназия, която си учил 5 години на език, влиза в първия кол център, и взима два пъти повече, от учителите си...
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИКОНОМИКА, ПРАВО, ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА, ЖУРНАЛИСТИКА ТРЯБВА ВЪОБЩЕ ДА ОСТАНАТ БЕЗ ДЪРЖАВНО ДОТИРАНЕ. НЕНУЖНИ "СПЕЦИАЛИСТИ" -. с лопата да ги ринеш.
2
0
 
9
 
! Отговори
Бате Ви Борко преди 7 години
На каква информатика, на каква математика увеличили приема ? - "Овчари трябват на тая държава, програмисти тръгнали да ми стават , после нямали работа. " И овце също трябват и по света много ги търсят.
1
1
 
4
 
! Отговори
.... преди 7 години
Затова пък кръчмите в студентски град ще се пръснат! Едно време баба ми казваше "Учи, чедо, за да не работиш!" За това сега съм безработен...Разни времена - разни идеали...