Няма да има бум на пенсионирани учители, успокои Стаматов

Има стимули за младите педагози, обясни още бившият зам.-министър
17 мар 2017 10:30, Василия Пейчева
19

3835 гледания   |  Още видео
Гласувай: Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Не се очакват извънреден брой пенсионирания на учители тази година. Това заяви бившият зам.-министър на образованието Диян Стаматов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR по повод слуховете за "страшни" съкращения на преподаватели.

Той уточни, че пикът на освобождаване от длъжност на учители или пенсионирането им е бил през миналата година, когато системата са напуснали 9 хил. души.

"Учителите в България са 90 хил. По-голямата част са в предпенсионна възраст - 50-63 г. Миналата година напуснаха 9 000 души. Това се случи, защото практически три години преди това никой не бе пенсиониран от системата. Тази година се очаква най-много до 5 хил. освобождавания от позиции, число нормално за национално ниво", обясни Стаматов.

На въпрос как ще се справим с недостига на кадри и ще запълним тази дупка от 3 години без пенсиониране, той отговори, че реален проблем няма.

"В началото на миналата учебна година имаше 1000 незаети учителски места. В продължение на годината много от тях се запълниха от новодипломирани педагози. Тази цифра е съвсем нормална за начало на годината", каза гостът.

Стаматов коментира, че са взети конкретни мерки за справяне със застаряването на преподавателската професия.

"Въвеждане на специалността педагогика като приоритетна - по-голям брой студенти да влизат и да получават по-високи стипендии за своята подготовка. По отношение на новопостъпилите учители да има постоянна подкрепа от страна на старите учители.", обясни той.

Акцентът на разговора обхвана и финансирането на различните сектори в образованието.

"Ще влязат 11 национални програми, чрез които ще се дофинансират сектори в образованието, където няма средства. Тази година има обезпечаване на пенсионирането и в детските градини", сподели Стаматов.


19
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.