В 81 СУ пак ври и кипи: Родители и ученици срещу директорката

Искат оставката й и проверка как е била назначена на поста
Обновена: 17 мар 2017 11:13 | 17 мар 2017 11:00,
20
В 81 СУ пак ври и кипи: Родители и ученици срещу директорката
Снимка: bgonair.bg

Учители и ученици от столичното 81-во СУ "Виктор Юго" отново излязоха на протест, за да поискат оставката на директора Елена Налбантова. Те искат тя да бъде сменена и на нейно място да бъде назначен нов директор с прозрачен и справедлив конкурс.

Припомняме, че напрежение в училището се породи, след като Налбантова уволни зам.-директорката г-жа Парцова поради недостатъчна квалификация. Това породи вълна от недоволство сред децата, които се застъпиха за преподавателя си и в крайна сметка г-жа Парцова бе върната на поста си. След случая директорката Налбантова излезе в дълъг отпуск и не бе открита за коментар.

Още по темата

Учениците и родителите настояват за оставката на директора, тъй като не са доволни от работата й. Има и сигнали за оказван натиск върху учители и ученици.

"Не ни харесва начинът ѝ на поведение и отношение към работата й. Преди влизахме с пропуски, а сега не се знае кой влиза, кой излиза", сподели Илияна, една от ученичките, участвала в организирането на протеста, пред Bulgaria ON AIR.

По думите на председателя на училищното настоятелство Николай Чадаров учениците са били заплашвани, че ще им бъдат намалявани оценките, няма да им бъдат извинявани отсъствията, които са натрупали в рамките на три учебни часа по време на протеста. Направени са и списъци с имената на учениците, участващи преди две седмици в демонстрацията, които ще бъдат вкарани в една комисия по противообществени прояви.

"Това са методи на управление отпреди 40 години. Излиза, че протестът е противообществена проява. Не съм видял нито един ученик да чупи прозорец, да изкъртва ограда или нещо подобно", каза още Чадаров.

Той не е съгласен и с назначението на Елена Налбантова на поста и по думите му тя е била "спусната" преди 7 месеца без конкурс. Затова и протестиращите искат да се направи проверка как точно са се спрели на Налбантова и как е спечелила с 1 точка пред другия фаворит за поста.

Вилма Доминокива, старши експерт в Управление на образованието София-град, обаче не е съгласна с критиките срещу избора на Налбантова.

"Не мога да коментирам как са проведени тези конкурси, но има конкурсна комисия, която оценява професионалната подготовка и други качества на кандидатите и г-жа Налбантова е класирана от тази комисия на първо място. Ако е имало някакви съмнения за това, си има законови срокове, които са били обявени, още преди провеждането на конкурса, в които е можело да се протестира", коментира тя пред БНР.

По думите й Инспекторатът е направил анкетни карти и резултатът от тях показва, че наистина напрежение в училището има. То обаче не било само срещу Елена Налбантова, а като цяло - между учителите и ръководството на школото.

Доминикова заяви, че са направени срещи с директора на училището и са ѝ били издадени указания за предприемане на незабавни мерки за подобряване на микроклимата в училището.

По повод днешния протест тя допълни, че учениците могат да напишат едно писмо до някоя от институциите – към Министерството на образованието или до ДАЗД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
аре преди 5 години
До АнонименНе баба Янка, а муцито Ваня Кастрева беше с автора Робинзон Крузо. Все пак да бъдем точни.
14
1
 
0
 
! Отговори
Anonimka babyy преди 7 години
Кво възпитание бе? Тя има ли възпитание да ни обижда тая директорка? Аре малко като не сте в час с нещата не говорете ясно ли ви е бе ***
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм бил с Илияна, но се навих. Давам 50 л., може ли някой да ми я осигури. Пишете на bik7830***mail.bg
12
1
 
3
 
! Отговори
555 преди 7 години
До 444И аз съм минал през конкурсите на СДС, но това е друга тема. Но Възпитанието го няма, тотално изчезна. В много семейства възпитанието е заменено с нападките към държавата учителя и света. Това е тотална деградация. Тези ученици, не можеха да изградят нормално словосъчетание. Те ще бъдат бъдещите студенти и граждани без ценности и с подарено образование.
11
0
 
13
 
! Отговори
444 преди 7 години
Минал съм през тези "конкурси".Повярвайте ми, те са истинска пародия-всичко е предрешено -преди в централата на СДС, а сега на ГЕРБ.И това е една от причините за тоталния упадък на образованието.Ако не са частните уроци то отдавна да е рухнало.Възпитание няма,обучението е повърхностно,присъствието е в умален състав на ротационен принцип.Не знам какво може да го спаси!РУИ-тата са една излишна репресивна структура
10
13
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До АНОНИМЕН 7 Турско робство не е имало.Имало е турско владичество. При робството няма собственост , работи се безплатно само за храна, робите са собственост на господаря ит.н. Българите са плащали данъци, са могли да излизат от Турция без проблем.Защо не са бягали масово от Турция ,както сега българи масово бягат от България.Я помисли дали 45годишното руско владичество няма влияние.Мислиш ли вече ?
9
3
 
16
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Къде е Герджиков? Уволни без никакво причина две дузини Директори и областни управители , а тази *** не може да бъде уволнена.Да не е станала член на НДСВ ?
8
1
 
12
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 7 години
Наистина в конкурсите за директорите има политическа намеса,нищо че не може да се докаже. То и за много други неща се досещаме,но не могат да се докажат, защото всичко е в рамките на закона.Има директори,които като заемат поста започват да гледат на останалите в колектива като на изпълнители.Не ми харесва в тези протести,че се въвличат деца.Ако ги попитаме същите тези деца какво е гражданска отговорност, справедливост и пр. не съм сигурен,че ще могат да отговорят.
7
7
 
5
 
! Отговори
ууу преди 7 години
До Бъз И за кражбите и продажничеството на съвременните "демократи".
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво се чудите бившата просветна министърка Янка Такева / автора Робинзон Крузо/ вместо да се пенсионира и да не се появява повече отново е шефка на инспектората!
5
0
 
5
 
! Отговори
ууу преди 7 години
Е, от тебе пък е станало кирпич. Нали знаеш от какви съставки е направен? А относно нашето образование - плачевно е да, но хората искат промяна към по-добро. А и не може въобще да се сравнява с анадолските ти школа.
4
11
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Крайно време е за реформи в образованието. Не може директори с 20 годишен стаж. На президента дават само 10 години макс. Не може чужди *** да пишат учебници нямащи нищо с българска история и литература. Тук е имало 5 века турско робство , а в учебниците се мълчи. По литература се учат посредствени автори , а произведения на наши класици се махат. За това на 26.03. с бюлетина 17-За Обединени Патриоти. Премахване на делигираните бюджети, нови учебници и уважение за професията учител вееднага
3
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Български *** и прститтутки,от вас и ла/но за кирпич не става.
2
1
 
34
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
За съжаление и образованието, както и здравеопазването го превърхана в средство за изкарване на бързи пари. Най-важното звено за всяка държава замина... а като замине образованието заминава и държавата... кофти порке.... Как може да обвързваш финансирането на даскалото с оценките на учениците бе??? Нали даскалите искат не искат ще пишат умишлено по-високи оценки и учениците няма да си дават много зор... луди и побъркани хора еййй....
1
4
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Изгонете директорът на 51 СОУ , този червей краде пари от европроекти и външно финансиране като за световно.А и се показа гол, дребен ,жалък човечец