19 родни университета вдигат таксите

Скокът ще важи обаче само за новоприети студенти
25 мар 2017 08:00, Петя Славова
19
19 родни университета вдигат таксите
Снимка: архив, Булфото

19 университета вдигат годишните такси през следващата учебна година, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Проектът за постановлението е качен на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

Софийският университет "Климент Охридски" повишава годишните такси в 9 факултета от общо 16. Скокът ще важи само за новоприети студенти и няма да засяга курсистите, които вече следват в Алма матер, пише "Монитор".

От 380 лв. на 420 лв. скача таксата в редовна форма за специалност "Публична администрация". Минимално увеличение от 10 лв. пък ще има за новоприетите студенти в редовна форма на обучение в Историческия факултет - от 590 лв. на 600 лв. Почти троен обаче е скокът в таксата за задочното следване по "Туризъм" - от 150 лв. до 420 лв.

Наред с поскъпванията, обаче се предвижда и намаляване на таксата за обучение на студенти редовно обучение, приети в специалност "Математика" на Факултета по математика и информатика от 800 лева на 640 лева.

Първокурсниците, приети с максимален бал в специалностите "Математика" и "Статистика" пък ще бъдат освободени от такса за първата година на обучение. Техническият университет увеличава таксите с 50 лв. - от 650 до 700 лв. Без промяна остават тарифите в УНСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: университетитакси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Даааааааа, държавата ямно има голяма нужда от публични администратори, както и от разните му икономисти, адвокати и други, бълвани щедро и на всякъде.Само не знам, кой ще проектира и произвежда, за да има пари за тяхните заплати...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че има ли още студенти да слушат брътвежите на тия комунистически тъпчовци, че и да плащат! В Хпландия е по-евтино.
12
2
 
1
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Купища глупави коментари от хора, които са прочели само заглавието. Увеличението е минимално. Не е края на света. Ще пропуснат една дискотека и ще имат парите за 'увеличението'. Иначе мисля, че не трябва да има такси (да се поемат от държавата) за всички, които гарантират, че ще работят в България поне 10 години след завършване.
11
3
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 7 години
До АнонименТо пук едни учени, АУУУУУ
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като че ли и толова струва...За такова ниско качество...Пфу, българска работа!!!
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мили деца, махайте се от тази пропаднала държава!Повярвайте ми!
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието в Словения е безплатно. Заради това и стандартът на живот там е висок.
7
7
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Качеството на висшето ни образование е плачевно. Имам възможост да сравнявам между българи завършили в България и в чужбина. Висшето ни образование произвежда кадри на нивото на средното специално образование в Германия. А от студенти във Великотърновския Университет съм чувал, че се готвят за изпити по материали от интернет, главно от Уикипедия! Пълна трагедия! Няма смисъл от пет загубени години в такива условия!
6
4
 
7
 
! Отговори
ученото преди 7 години
Перачниците на пари наречени университети решили да вдигнат таксите. Аууу и кво ша праим сяя!Умните и красивите да излизат да протестират. Те за друго и не стават. Поне някой лев ще изкарат....
5
3
 
12
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
А при мен беше безплатно,манджата в Мензата струваше стотинки и нямаше купени дипломи ! Кой не скача е червен !!! Сега-скачкайте,скачкайте...
4
3
 
18
 
! Отговори
19! преди 7 години
В България на всеки кандидат студент се падат по 2,5 университета! И всичко това се прави за...пари! По брой на новите професори и доценти ,сигурно семе на първо место в Европа,а по нивото на преподаване-на две места след Албания! И тази тенденция продължава,след като в частните университети, а не само в тях, всеки може да си купи дипломата!
3
2
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Повишаването на таксите за образование води до повишаване на броя на незавършилите Университет шофьори на таксита. Какви хора ще ни возят вече ?
2
0
 
20
 
! Отговори
💥 преди 7 години
Университети безброй,толкова и неуки студенти! Простотията се шири навред по земите ни.
1
0
 
14
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
ПРАВИЛНО !! При това увеличение на жизненото равнище, намаление на цени, увеличение на заплати--редно е и таксите за наука да растат. Знанието е богатство, дава възможности за още по-голямо богатство и струва много, ама много пари. А държавата България ........ Н Я М А !!!