Училище – мъчилище! Но може и да е така: Уроците са веселба!

Има и рецепта за успех: Видеоурок, упражнение, игра, състезание
Обновена: 27 мар 2017 10:43 | 25 мар 2017 13:20, Камелия Цветанова
12
Училище – мъчилище! Но може и да е така: Уроците са веселба!
Снимка: Булфото, архив

Средната възраст на учителите в България е около 58 години. Разликата с учениците им е от няколко поколения, говорят на "различни" езици, трудно се разбират. А като се добавят и учебниците, хем на десетки издателства и авторски екипи, многократно преработвани и доста неразбираеми за малчуганите, мисията образование изглежда все по-невъзможна.

И така се стига до представата на малчуганите за "училище – мъчилище". А всъщност може и да различно, да и полезно, и забавно.

Такава е целта и на е образователният сайт Уча.се и макар и с доста усилия, екипът му успява да представи уроците на разбираем и интересен език.

В сайта няма да намерите уроци като в учебниците – пълни с непознати за децата думи и термини, които могат да откажат малчуганите въобще да четат.

Истината е, че когато прочетеш нещо, което не разбираш, има голям шанс да се откажеш изобщо да четеш каквото и да е в тази област.

И обратно - когато ти го обяснят на разбираем език, ще ти стане интересно.

А и децата признават, че да учиш е най-забавното нещо на света и те го правят всеки ден. Само че с всякакви изкушения, които имат учениците сега става все по-трудно да се привлече вниманието им върху учебния материал.

За да спечелят на своя страна децата, хиляди учители вече използват интернет платформата Уча.се.

На практика вече всеки пети преподавател е регистриран в сайта и голяма част от учителите използват видео уроците в часовете си. А това пък е особено интересно за малчуганите в началните класове.

Цената на успеха е точно 19 стотинки на ден.

В сайта има над 9 000 видео урока и упражнения по всички предмети от 1. до 12. клас, за които е положил огромен труд екип от около 60 души - учители, сценаристи, озвучители, аниматори и много други професионалисти.

Видео уроците и упражненията са разработени от едни от най-добрите специалисти в сферата на образованието в
България.

Сайтът е създаден през 2012 г. с мисията да помага на всички български ученици да постигат своите успехи и да бъдат щастливи хора. До момента уроците на сайта са изгледаните над 21 000 000 пъти. Платформата има над 400 000 регистрирани ученици, учители и родители от цяла България и от чужбина, обясни Дарин Маджаров, създател на платформата пред Dnes.bg.

Най-гледаните уроци са по математика и чуждите езици, а също така - по български език и химия.

И макар и да има разлика между учебниците и видео уроците, материалите на сайта следват напълно официалната училищна програма на просветното министерство. Само че са структурирани така, че учениците по интересен и разбираем начин да могат да се подготвят за училище самостоятелно.

След видео урока, веднага могат да тестват наученото с упражнение.

Дори и да допуснат грешка - няма страшно, напротив, системата автоматично предлага точния откъс от урока, за да наваксат пропуска.

Освен всичко друго ученето може и да е игра и състезание. Учениците могат да изпълняват мисии, да събират баджове, да качват нива и да се забавляват, докато учат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Зоя Костова преди 5 години
Уроците са интересни и разбираеми за децата. Акцентира се върху най-важното от материала и се надгражда добре дозирано с всеки следващ урок. Изключително полезно допълнение към учебния процес! Възхищавам се от професионализма и креативността на авторите на сайта и благодаря!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Групата 10-15% отличници се справят и със сата.Но имаше 30% двойки и още 20% тройки при 25% въпроси праг на 7 клас изпита - забравихме ли.Така че таргет групата на всички са отличниците в крайна сметка,
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рекламна статия.Отвли4а вниманието от проблемите.Защо да ги решаваме, като бизнеса с учебници върви, идете на сайта и нау4ете това, което не сме направили както трябва, и не ни съдете за при4инените щети.Гавра с децата и родителите.
10
0
 
6
 
! Отговори
ОХ, преди 7 години
До Бивш учителами точно това е целта- ДА СЕ ПРЕМИНЕ КЪМ ДИСТАНЦИОННО ОБУЧРНИЕ И ДЪРЖАВАТА ДА НЯМА ГРИЖИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО.
9
0
 
6
 
! Отговори
55 преди 7 години
Сигурно има някаква полза от тези сайтове,но само като допълнително средство.Много "новатори" са си разбивали "разработките" в рифовете на системата.
8
1
 
10
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
И още нещо-разбирам, че това е реклама на сайт.Ами, да ги закрием тогава училищата, и да купим на всяко дете по един смартфон? По-евтино ще е на държавата, накрая, май-юни всяка година-събираме децата със смартфоните в една стая, решават тест, и сайта им издава дипломи? Защо са необходими тия стари 58 годишни учители, от стари поколения, с по 30 години педагогически опит?Направо да закриват училищата, няколко такива сайта са достатъчни. Да се готвят и ВУЗ за това.
7
0
 
12
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
До Анонимен2 България ИМАШЕ много добра образователна система, с ясни и точни правила, спазвани навсякъде. От Видин до Малко Търново се учеше по едни учебници, по една система. Нещо повече заместник министър или министър наобразованието наБелгия едно време идваше у нас, да гледа специално професионалното образование как е направено.Всичко това се разруши. Някой има сметка от това.Кой-преценете сами. Всичко е маскирано като "оптимизация", а в същност, гледат само икономии ...
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уроците по английски са отчайващо ***. Явно хората продължават да мислят, че може да се научи чужд език като обясняваш теоретично как функционира езика. Все едно да се научиш как се кара кола, като ти обясняват "как се кара".
5
4
 
6
 
! Отговори
sdfsdf преди 7 години
Предишните коментари, авторите им нямат връзка явно дори с кораба Майка. Какво общо има с темата? Сайта е много полезен и като бъдещ учител, ще бъде номер 1 платформа, която ще използвам. Създателите им постигнаха за 5 години повече от колкото МОН постигна за много по-голям период.
4
5
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Да Пусия (путинова Русия) няма наука, но много руснаци работят и живеят в западни страни.
3
3
 
3
 
! Отговори
свободен преди 7 години
Време е за закупуване на модерни противъздушни системи от САЩ или Израел и ракети, които да достигат Русия. За всеки случай, за мир и добросъседство.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да вземем от Русия образователната система на обучение.
1
5
 
5
 
! Отговори
smej преди 7 години
Време е за закупуване на модерни противъздушни системи от САЩ или Русия и ракети, които да достигат Истамбул. За всеки случай, за мир и добросъседство.