Габи, която почина от ритник, имала тумор! Но... въпросите остават

МОН разпространи позиция на родителите и на директора на училището
10 апр 2017 14:30,
74
Габи, която почина от ритник, имала тумор! Но... въпросите остават
Снимка: архив Булфото

Габи, 11-годишното момиче, което почина след ритник от съученик в корема, е имала тумор в левия си бъбрек.

Това става ясно от писмо на родителите на момичето до просветния министър Николай Денков, в който се цитира съдебно-медицинската експертиза.

Трагедията с Габриела стана на 25 февруари в столичното 25 ОУ. Детето почина в "Пирогов" няколко часа след ритника, получен в междучасието.

Родителите обвиняват учителите и директора за трагедията, защото казали със закъснение на лекарите за инцидента.

Още по темата

Днес от МОН дадоха гласност на писмото на родителите, както и друга позиция – тази на директора Данко Калапиш.

Ето писмото на майката и бащата на Габи: "На нас ние известна съдебно-медицинската експертиза и фактът, че в нея пише, че Габи е страдала от тумор на левия бъбрек. Няма да засягаме въпроса дали вярваме в тази диагноза или не, НО всички ние вярваме, че дори с такава диагноза, ако не се беше случил фаталният инцидент, Габи щеше да има шанс да се лекува и да оздравее. Този шанс, обаче, й беше отнет".

В писмото на директора има задочен отговор към бащата на детето, който в тв интервю обяви, че се води следствие и причината за смъртта не е ясна.

"В писмото на родителите, адресирано до министъра, ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите", пише директорът.

От думите му се остава с впечатление, че той смята, че инцидентът в училище няма общо със смъртта на Габи.

Калапиш отрича той и колегите му да са имали каквато и да е вина за случилото се.

В позицията си директорът разказва, че след разговор на Габриела с учителката - госпожа Блъскова "момичето е поискало единствено да бъде преместено далеч от ученика, който я е ритнал".

"Детето разполага с мобилен телефон и е можело да уведоми само родителите си за случилото се. Няма практика учителите в училището да известяват на момента родителите на учениците, които са се спречкали по някакъв начин. Лично аз, в присъствието на колегата Йоланта Маркова - старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете", казва Калапиш.

Той отхвърля твърденията, че е искал да прикрие случая както и това, че сам е организирал подписка в своя защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
17
 
! Отговори
една майка преди 7 години
Родителите да съдят наглия директор. Изпращаш си детето на училище и там го убиват, в кой век живеем? После се опитват да изкарат, че детето само си е виновно. Само съд за такива като този директор.
61
3
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Много долен директор.Евреин ли е, кво е тва име?
60
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тумор ???? Тия се подиграват с родителите и с целият народ .Значи родители, другия път като ви ударят детето със сигурност то ще има тумор ,ама вие да не помислите че от ритник е умряло ,НЕ ОТ ТУМОР! ЗОПОМНЕТЕ Не малките герберастчета убиват,ТУМОРИТЕ УБИВАТ ! (Според експертите",де )ПОДИГРАВАТЕ СЕ ГАВРИТЕ СЕ ПРОСТО ! НАСЪЛЗИХ А СЪМ МЪЖ , ПО ДЯВОЛИТЕ . ТВА СА *** *** НЕ ХОРА . МИР НА ДУШАТА Й ДА ПОЧИВА В МИР .
59
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали искахте западна образователна система, ето Ви я в целия си блясък. Учениците ходят на училище с каквото могат да се въоръжат. Един носи нож, друг пистолет или бухалка. Герой е най-големия побойник, а не най-умния ученик.
58
0
 
9
 
! Отговори
Ttttt преди 7 години
Учителя е faget.Личи му от километри.Кво може да искате от един дет си дава ***.
57
0
 
22
 
! Отговори
Е, та? преди 7 години
И какво? Да не би да искате да кажете, че туморът се лекува с ритници?
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 62Никой никого не прикрива. Защото дете на 11 не носи наказателна отговорност. Това е законова норма и е безсмислено да се коментира. Коментира се единствено дали реакциите на учителката и директора са били адекватни на ситуацията. Това е проблемът!
55
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дробът е бил разкъсан от ретника.Останалото са инсинуации,за да се прикрие и омаловажи извършеното от малолетния престъпник.Утрпе,същият може да ритне друго дете.
54
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мир на праха на детето.Това е поредният случай,когато се прикрива убийство,извършено от малолетен.Никой не е съобщил за ритника в корема,на родителите.Съобщили са само на лекарите,когато вече е било късно.Габи е могла да бъде спасена,как е живяла с този тумор,ако изобщо го е имало,досега?!Защо изобщо е имало ритник в корема на Габи и как ще отговаря малолетният насилник?Тези,които го прикриват са срамът на България.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 58Скъпи свръхинтелигентни сънароднико, увереността Ви, че човек може да има сериозен тумор в бъбрека, но иначе всичко останало / в т.ч. - и черният дроб, жлеза пряко свързана с функционирането на бъбреците/ да си му е напълно наред е просто възхитителна! Умилителна е и невъзможността Ви да свържете липсата на сериозни оплаквания на детето в клас с вероятния "тренинг", натрупан покрай неминуемите бъбречни болки...Кой ли не им е обърнал внимание, а? Пак ли е била скапаната даскалица? Или?
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя директор сигурно пита невръстните си деца дали искат да ходят на доктор, щото те по добре ше преценят. може ли нормален човек да пише такова нещо, а той директор - и така деца, кажете кой отива на доктор днес! мили боже, *** той е за затвор! да остави дете на 11 години да преценява ....
51
11
 
5
 
! Отговори
Мога ли да .. преди 7 години
.. попитам обвиняващите учителката родители: дали тяхната покойна вече Габи не се е оплаквала приживе от болки в коремната област? И ако се е оплаквала / а това при сериозно туморно образувание в бъбреците е неминуемо!/ - кога и как са уведомили личния лекар? Има ли назначена диагностика ? Какви са резултатите?И ако няма всичко това - кой е отговорен, лекарите или родителите? И ако проблемът е проспан от родителите с месеци, как да гледаме на една учителка, която е имала минути за реакция?
50
1
 
11
 
! Отговори
до 56 преди 7 години
Кръвоизлива е от разкъсан черен дроб, потресения! А сега обясни и връзката с тумора в бъбреците, мало умник
49
1
 
11
 
! Отговори
Лили преди 7 години
Преди години никой от учителите на нашите дядовци и баби не е бил на курсове, но всички обичали и гледали децата в училище. Просто трябва сърце, но сега има служебни задължения. Светлина на духа на Габи!
48
9
 
10
 
! Отговори
Потресаваща лекота . преди 7 години
. с която полуграмотни, но много агресивни хора вменяват вина и раздават правосъдие! Естествено - върху учителката и директора на училището. Подобни на тях преди време бяха твърдо убедени, че т.н. "понички" са убили садистично момчето във Враца. После се оказа друго, но явно поука няма. Защо не оставите правосъдието да се произнесе за вината и виновните? Защо съдите предварително? Твърдите,че една учителка трябва да диагностицира тумор и масиран бъбречен кръвоизлив в клас? Кой от плюещите може?
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистическото "правораздаване" си продължаваРеформа в червеният съд кога?
46
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ритнали детенцето в корема и бъбречния тумор(понеже бил некъв остър) охвърчал и прерязъл черния дроб! За мен е ясно, че става въпрос за нещастно стечение на обстоятелствата и ритника е само повод, а не първопричина за трагедията. Случаят разкрит! Виновни няма!Съболезнования!!!
45
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, като е имала тумор, защо да не я убият наистина? Хайде приключвайте следствието, изясниха се нещата вече! :)
44
0
 
41
 
! Отговори
Нели преди 7 години
Гледах родителите в "Комбина" и знам,че не лъжат, за какво им е да лъжат, какво биха спечелили? Учителката се е изплашила и се е опитала да скрие истината, а сега директорът се чуди как да замаже положението. Това е истината!
43
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възпитанието много често куца на ниво семейство, а в училището изобщо го няма!