МОН развърза кесията, дава 5 млн. на БАН и ВУЗ-ове

Целта е студенти и учени да правят научни изследвания
20
МОН развърза кесията, дава 5 млн. на БАН и ВУЗ-ове
Снимка: БАН

Университети и институт към БАН ще получат над 5 милиона лева подкрепа на студенти, докторанти и учени, съобщиха от просветното министерство.

Безвъзмездната помощ се предоставя на Химико-технологичния и металургичен университет, на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", на Университета за национално и световно стопанство, на Националния военен университет "Васил Левски", на Международното висше бизнес училище, на Стопанската академия в Свищов, на Техническия университет в София и на Института по физикохимия към БАН.

Договорите са сключени по процедурата "Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени - фаза 1", финансирана от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Целта е да се стимулира интересът на студенти и учени към научните изследвания.

Чрез проектите се дава възможност да бъдат привлечени към науката водещи изследователи и изобретатели, както и млади учени и докторанти.

Средствата им осигуряват конкурентно заплащане, възможности за професионално развитие и мобилност, както и подходяща работна среда.

Очаква се благодарение на тях 500 млади учени до 34 години да получат подкрепа за научно-изследователска дейност.

2500 преподаватели във висши училища ще бъдат включени в програми за повишаване на квалификацията, а 300 студенти ще участват в програми за мобилност.

Парите ще бъдат инвестирани за участие в национални и международни научни форуми и обучения.

Част от тях ще бъдат вложени в образователни програми, ориентирани към научните изследвания и към укрепване на потенциала на младите хора да извършват изследователски дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
20
 
! Отговори
Фалшиви авторитети преди 7 години
3,относно БАН-аджиите си написал "а те са учени хора, с авторитет, способни много повече от мен хиляди пъти, но няма видима полза от труда им." Че няма видима полза, вярно е. Но е вярно и друго - ако имаше някаква полза, рано или късно щеше да си проличи.За съжаление, повечето от тях не са много учени. Изпитите са им уреждани по телефона от татковци и дядовци професори и от майки амбициозни доцентки. Затова и авторитет извън БАН нямат. В никакъв случай не са по-способни от теб, бъди сигурен!
19
0
 
22
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
Знаеш истината за БАН, наистина са едно непоклатимо социалистическо учреждение, в което се влиза с връзки въпреки малките заплати. Добре се печели от странични дейности, до които наивниците без връзки не могат да припарят. Те вършат онова, което им възложат връзкарите, за да се отчита някаква дейност.Човекът, написал коментарите 1, 3, 10 казва какво очаква от БАН българският народ, който осигурява издръжката на тази институция. Но дори този външен човек е усетил истината - БАН не е ефективна.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
извинете за грешката! платиш исках да напиша
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако науката не се съсредоточи в нуждите на хората,а мечтае за космоса като отворите хладилника ще отрезнеете и като ще трябва да си платиж стажа след университет или средните училища,ще осъзнаеш че е невъзможно да мечтаеш,затова приоритети са ни икономиката,здравеопазването,културата и образованието.Затова са необходими усилия на учените да създават направления и програми реални на политиците,които да гласуват и да приемат,ако са реални.Един обикновен строител съм,а какво трябва те да мислят?
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не,неработя изобщо по инстанциите,а съм по строежите.Не съм плюл себе си,но ти се засегна, а това е грижа и дори не само за монголите,писах и безработните,където влизат всички регистрирани там.Това бе един малък пример за рисковите зони.Сферите са много.Но политиката за борба с монопола е на първо място,защото каквото и да говорим или говорят политиците,там е контрата.Ако не ми изтрият коментара,сравни цените на запад на храни,газ ток и ще разбереш какво пиша.
15
0
 
21
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
Пишеш верни неща. Вероятно работиш в някой от институтите, които се занимават с тези проблеми.И не-специалистите виждат, че всеки от БАН, работещ по проблеми, свързани с ромите, лесно става професор, но онова, което публикува, е нещо като прослава на ромите и плювни по българската държава, че малко им дава. Ако случайно споменат ромските зулуми, пак бива обвинена държавата - не им е осигурила добри условия и ги е озлобила; българите ги обиждали и също имали вина.Не наука, а конюнктурно д/пене.
14
3
 
19
 
! Отговори
@10 и 11 преди 7 години
Абе ти в ред ли си? Какви кутийки, какви 5 лева. Как БАН ще интегрира който и да е, БАН се занимава с наука, не с интеграция. Ако искаш някой да интегрира нещо, обърни се към социалното министерство. А по темата - тия пари са крайно недостатъчни дори само за БАН, а пръснати между 10 университета и т.н. смятайте колко са малко.
13
0
 
21
 
! Отговори
Капан за наивници преди 7 години
Въпросът е в чии джобове ще иде по-голямата част от тези милиони.Тези неща, поне в БАН, рано или късно се разчуват, но на принципа "След дъжд - качулка."
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някой да е забелязал,че тези,които са завършили политология не стават политици,а само коментатори по телевизията,а депутати стават само тигри от спортното)) и в движение минават реторика малко да говорят,че са замаяни и стават добри политици след 10-12 години...а политолозите мишки с микрофони
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
примерно рискови заони са: а) затворници б) инвалидив)ромиг) безработниТова са хора или човешки ресурси,които БАН трябва да интегрира и адаптира към обществото да им създаде условия и използва потенциала им в най-крещящите направления в икономиката.Така трябва да направят,че да стимулират и тези хора да работят,да се чувстват полезни и да няма,доколкото е възможно рецидив.Програмите,които са създали в тази сфера са нереални и не ефективни и на практика нищо не са направили.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не депутатите решават тези грижи в Страната,а имено БАН.Защото те са тези,които представят план за решение на грижи за населението,всичко в името на населението,за хармонията,сигурността,икономиката,култура-образование.Ето това са им отговорностите на БАН да създават кутийки,които да са изпълними заради хората.Приоритета е объркан.Не човек да служи на закона,а закона да послужи на хората.А депутатите не решават грижите,те обслужват полит.интереси в своя полза.А хората имат нужда от БАН..
9
1
 
20
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Най-важните центрове на науката са НСА и АМВР. За тях също има допълнителни средства за научни изследвания
8
0
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
До Анонимен 3 Ами защо не се кандидатира за депутат?
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До моля?До 4Да, защото на пл. Славейков е приятно да се разходиш, кафе да изпиеш, книга да си купиш или с приятели да се срещнеш.Идете в някои от институтите на БАН или при научно-изследователските кадри на университетите. Там е още развитото социалистическо общество - по цял ден чукат частно, оплакват се един друг и трупат стаж за пенсия.За беловласите академици и професори не говорим - те търсят промяната!
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Служебното правителство да си събира багажа вместо да раздават пари!
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пример с монгола - няма образование,беден,престъпник и *** - такова е определението,защото не иска той да се интегрира,така смятат всички хора в БГ.Но не е така,той не иска да учи,защото с дипломата си няма да го вземат в банката,пожарната,полицията,администрацията,в завода,защото е монгол,за какво му е дипломата тогава? По добре да иде да бере липа,грозде та да изкара лев.Базата е омразата!!!А борбата с омразата е възможност,шанс,който да бъде в правила(политика)
4
0
 
20
 
! Отговори
моля? преди 7 години
Площад Славейков ще го ремонтират за 20 милиона лева. За научна дейност на целия този списък от университети + БАН, МОН отделя цели 5 милиона и от това прави "новина"... в МОН не са от тази планета, а министъра вероятно е марсианец
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм обикновен човек и не работя в Бан,но ако седна и помисля добре за по-малко от месец ще направя програма за интеграция (успешна),за икономиката,да сваля монопола и до 5-7 години ще светне в България и икономиката и интеграцията на монголите...А те са учени,хора с авторитет,способни много повече от мен хиляди пъти,но НЯМА видима полза от труда им.Не стигат буквите да опиша какво е сега и тъй 27 години...не вършат работа,закривайте ги или променете посоката им към строежите примерно
2
0
 
24
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Че досега какво са правили тези институции, ако не това?
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАН не е на мястото си,защото БАН имено трябва да създаде програми за интеграция на монголите,те са отговорни за безхаберието досега и на практика нищо не правят,само обслужват политическите настроения в статистики и анализи,които всъщност са гола вода,понеже корупцията е до шия и това не е тайна и ни казват,но ние се сърдим.От БАН зависи подреждането на кутийките за икономиката ни да напредва,за унищожение на монопола и изграждане на здрави и стабилни основи и за икономика и за