На забавачница през уикенда? Само за 4 часа и без храна

Промени в закона предвиждат подобна промяна
30 апр 2017 13:42,
12
На забавачница през уикенда? Само за 4 часа и без храна
Снимка: архив Reuters

Родителите ще могат да оставят децата си на градина и през почивните дни. Възможността е предвидена в новия Закон за предучилищното и училищно образование.

Освен занимания в почивните дни, градините ще предлагат почасово отглеждане и през лятната ваканция – на деца извън съответния град.

Уикенд групите ще се разкриват при условие, че се запишат поне 12 деца, които редовно посещават градината. Съботно-неделните дейности ще се предлагат само за 4 часа – от 8 до 12 и без храна.

"Първата трудност е човешкия ресурс - това са учители, възпитатели, медицински сестри. Вторият проблем е храненето на децата - в събота и неделя няма как да бъде организирано”, коментира пред bTV Лилия Христова от дирекция "Образование в община Варна.

Уикендът в детската градина ще струва на родителите по 11 лв на ден. Допълнителната такса се изчислена, за да да покрие разходите.

По думите на Петранка Николова, директор на ДГ "Калина малина” таксата ще се използва за заплащането работата на хората, които ще обгрижват децата и евентуално през зимата за отопление.

Въпреки че все повече родители работят през почивните дни, трудно се откриват желаещи да се възползват от нововъведението.

Майка на дете в градината коментира, че е важно да се прекарва време с детето, след като през седмицата едва успява да му отдели достатъчно.

Месечното обучение на дете през лятната ваканция пък ще струва 100 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЩЕ ИМА ЛИ ЗАПИСВАЩИ УСТРОЙСТВА, А ДЕЦАТА ДАЛИ ЩЕ ИСКАТ ДА ХОДЯТ НА ДЕТСКА ГРАДИНА. А СЕГА ОТВОРЕТЕ КИНДЕРГАРТЕН И ПОТЪРСЕТЕ РАБОТНО ВРЕМЕ НА ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ-ДО 17 ЧАСА. БОГАТА И СОЦИАЛНА ЕВРОПА Е РАЗБРАЛА, ЧЕ МНОГОТО ДЕЦА НА ЕДНО МЯСТО ГИ ПРАВИ АГРЕСИВНИ- ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ 26 ТРИГОДИШНИ ДЕЦА КОИТО НЕПРЕКЪСНАТО НАВЛИЗАТ В ЛИЧНОТО СИ ПРОСТРАНСТВО- И ТОВА И В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ- ТОВА Е БЕЗУМИЕ.
10
3
 
1
 
! Отговори
Сиса преди 6 години
До ЦветелинаЦвети, ти за социални контакти не си ли чувала??? Това дете трябва да общува и с други деца, а не да е залепено за полата на майка си цял живот. Какво толкова се възмущаваш???
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мързеливите "майки" пак уцелиха бингото...Децата, ех децата много пречат на кефа, нали???
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълно е с фасонлийки, а всъщност са само едни фантазьорки.
7
0
 
10
 
! Отговори
65 преди 6 години
На 99%от обикалящите в мола не им трябват пари а акъл.Навирват носовете,гледат надменно.Иначе са със обувки от китайския мол,и чанта ,,Гучи_например
6
0
 
12
 
! Отговори
очевидец преди 6 години
То за мола се иска пари!Направо си лежат на дивана или си лакирват ноктите.
5
0
 
17
 
! Отговори
65 преди 6 години
Хайде мама на градина,та да обиколя спокойно мола,да пийна кафенце,после да изчистя,и ще дойда да те взема.И да слушкаш,чули.А довечера при баба.Утре при мен.И хоп,_понеделник дошъл.Ура _,пак в градината.
4
0
 
23
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
А,не съм ли права,че е срамота да хвърлиш детето си на ясла или градина,а ти да не работиш а да си гледаш тв сериалчета и да си пийваш кафенце с дружки,а детето ти да яде помии вместо вкусна домашно приготвена храна.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Цветелинаей селска клюкарка си е намерила за приятелка..твоята приятелка
2
3
 
20
 
! Отговори
Цветелина преди 6 години
За мързеливите майки това е идеално.Познавам една такава.Приятелка и комшийка.Осиновихадете и първата работа беше да го дадат на ясла при условие,че тя е безработна.Е тва вече не го проумях.
1
2
 
33
 
! Отговори
1234 преди 6 години
ДГ ще работи в събота и неделя, за децата. А същите тези деца, когато тръгнат на училище, какво ще стане? Или и училището ще работи в събота и недрля? Най - добре да работим 365 дни в годината! И "родителите" да си вземат рожбите когато завършат средно образование.