Учителите ни на първо място по... ниски заплати

Синдикат иска 6% от БВП за образование до края на мандата
38
Учителите ни на първо място по... ниски заплати
Снимка: архив, БулФото

Българските учители са на първо място по ниско заплащане в Европа, според Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа". 

Учителската професия се радва на голяма почит и уважение в много страни по света. Международен доклад показва, че учителите в Китай, Великобритания, САЩ, Южна Корея и в Гърция са с безспорен авторитет и се радват на обществено доверие и признание, се посочва в позиция на синдиката.
 
В нея се казва, че макар да няма абсолютна и пряка връзка между общественото признание и неговия финансов еквивалент, страните с висок рейтинг на учителската професия осигуряват високи заплати на просветните дейци и причисляват статута на учителите към статута на държавните служители. Примери в това отношение са Люксембург, Германия, САЩ, Южна Корея.
 
В Индонезия учителската заплата е на половината на българската - около 150 евро на месец, но българските учители печелят убедително първото място по ниско заплащане в Европа. Това доказва проучване на образователна мрежа "Евридика" сред почти всички европейски страни, посочват от образователния синдикат. И отбелязват, че по друга класация печелим отново първенството - по времето, отделено за професионални ангажименти през работната седмица.
 
По проучване на синдикатите българският учител достига до 55 часа седмично отдаденост на професията си срещу 46 часа за учителите в Англия, срещу 32 часа работна седмица в Ирландия и само 29 часа за италианските учители. Средностатистическата европейска норма е 38 часа седмична заетост. 
 
Синдикатът "Образование" поздравява новия министър на образованието и науката Красимир Вълчев за готовността му за реално увеличение на заплатите в сектора, което е демонстрация на изпълнение на предизборните обещания на партия ГЕРБ. Синдикатът смята обаче, че приоритетът "Образование", за съжаление, се изчерпва само с говоренето за увеличение на работните заплати.
 
За работещите в системата и за цялото българско общество по-важно е какъв ще бъде процентът, който държавата ще задели за образованието. До момента се убедихме, че 3,5 процента от БВП не олицетворяват нито приоритет, нито реформа. "От "Подкрепа" смятаме, че управляващите от ГЕРБ и от Обединените патриоти трябва да достигнат до края на мандата си 6 процента от БВП за образование", посочват от синдиката.
 
Според синдикалистите трябва да има промяна и в делегираните бюджети на училищата, допълва БТА. Във финансирането на всяка образователна институция трябва да се усети финансовата отговорност на държавата и категорично да се спре зависимостта на учителските и директорските заплати от броя на децата и учениците.
 
Тази зависимост е вроден порок на делегираните бюджети. Тя води до лошо качество на образователния процес и до лоши резултати на учениците, до увеличаване на агресията, до липса на възпитание и добродетели и не на последно място до закриване на много училища и детски градини, заявяват от образователния синдикат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
4
 
! Отговори
истината преди 6 години
До 33 ,1 ти си човек с елементарно пролетарско мислене от времето на социализма, т.н. диктатура на пролетариата, диктатура на елементарният над умният.
35
4
 
4
 
! Отговори
Dzfmz преди 6 години
taka im se pada.stom terorizirat nonstop uchenicite s obeseni, zapaleni, obezglaveni i razstreliani hora...
34
2
 
6
 
! Отговори
andraishiz преди 6 години
vsichki daskali, det sa minali na disciplinata chetene na Koran, imat nai-visoki zaplati v eu...skoro i bg daskalite po tasi nova uchebna systema i s novi krasivi portreti v klasnite stai......
33
1
 
4
 
! Отговори
Владислав Горанов преди 6 години
"Увеличението на учителските заплати не е на калпак, а според изпълнението на целите за по-високо качество и задържане на децата в училище. Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира пред журналисти обещаното увеличение възнагражденията на учителите от новата учебна година."
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
33, ТИ С Г.Ъ.З.А СИ ли мислиш, като че ли да. БГ учители работят с по 25/35 деца- ако не повиши глас няма да чуе и себе си. Тая *** гледа децата и на работещи и на тия дето мерят улиците или чаткат по форумите с оная си работа. Вие видяхте ли майките на протеста- с по едно спящо дете, а сега си представете 30 такива деца и една учителка- за това говорим, а не за коледни и отпуски разни. Детски градини и училища е пълно с баби, младите идват и като повикат малко и напускат.ДА МИСЛИМ,А!!!!!!!!
31
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омръзна ми да слушам за учители. Вижте всеки с колко деца работи, колко отпуск има през годината. Колко празнични получава по Коледа и 24 ти май. Колко часа работи на ден. И тогава определяйте заплати. Да не смятаме, че повечето учители нямат ценз за мястото което заемат, защото са човек на някого. Като изринете тая ***, ще останат качествени преподаватели с големи заплати. Не натоварвайте бюджета, направете обективни проверки
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 29 УчителИма недостиг на връзкари - 6 000 в случая !!!
29
3
 
13
 
! Отговори
Урааа преди 6 години
пак сме на първо място !и първо място по бедности първо място по смъртност Първи,Първи ,Първи !!!
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А,а не стига че БВП е нисък, ама и с 3,5% пт него си е направо колапс, преди имаше 4,5% при много по-висока парична стойност.
27
9
 
15
 
! Отговори
Учител преди 6 години
До 21 Не знам от къде имаш тази информация, но ако учителите взимаха по една кола пари на ден, нямаше да има недостиг на 6000 учители.Какво ще кажеш за началните и учителите до 8 клас? Частни уроци по какво? Частни уроци дават университетските преподаватели и някои от гимназиите.
26
5
 
14
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Разберете няма пари,нови депутатски коли трябва да се купуват.
25
3
 
11
 
! Отговори
д преди 6 години
Прекратете да мъчите децата за пари.
24
6
 
15
 
! Отговори
Бивш даскал преди 6 години
Учителите пенсионери са на същия хал. Патриотите изравняват пенсиите им с най-ниските. Каква държава - неграмотна.
23
3
 
8
 
! Отговори
Ива преди 6 години
До Ивелина. Госпожо, не знам какво работите в общината, но с този покъртителен правопис и 580 лв са Ви нереално много...
22
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм "за" премахване на задължителното образование! Така ще се реши проблема с агресията и качеството. Келеметата ще могат заработват парички рано-рано. Училището да е платено за деца проявяващи агресия или нарушаващи дисциплината. Така родителите ще са мотивирани да ги държат изкъсо. Така и учителя ще стане бог!
21
2
 
8
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Говорим за просвета и за това, тъй като ти си критичен,ще ти кажа, че се пише власТТа, а не власТа. Власт е в женски род и когато се членува, се добавя ТА.Давай акъл, когато си набавиш първо на себе си знания.Това е целта - да бъдем прости, да вярваме в измислен Бог,да се чувстваме виновни, че ние сме причината да сме бедни.Ако имаше Бог, това животно никога нямаше да се изгаври за трети път с нас.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега четох какъв голяяяям растеж имаме.Тогава?Може би растежът е само при боко?
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ти гледа образованието, те даскалите всеки ден по една кола си изкарват с частни уроци. Кой ти учи в училището, милиони за 1-2 *** от цял клас. Затвори училищата и нищо няма да се промени. Просто няма да се тупат с дипломи. В университетите ще учат по само тези които наистина им се учи. А а тези които не им се учи няма да се тупат с диплома.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на авторите на статията, изпълниха ме с позитивизъм! Стига с тези последни местанека и ние първи по нещо, пък няма значение, че е негативно.
17
3
 
13
 
! Отговори
Феодалния преди 6 години
Бойко "Великия Аз" и Горанов "умния" са идеалната комбинация за изхранването на "феодалните" (виж. Горанов) с "постна пица" (виж Дянков) и превръщането им в бизнес-асове така, че няма нужда от пари за наука и образование "феодалните" сами да си изкарат" (виж Горанов).